sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Vastaus Sirpa Asko-Seljavaaralta (kok)

(Adressin luovutus Sirpa Asko-Seljavaaralle 29.9.07, vasemmalla seisomassa kans.ed. Outi Alanko, vihr., istumassa Dem. naisverkoston edustaja Irene Auer, luovuttamassa blogin pitäjä , kuva Toivo Koivisto)

Syyskuussa Demokraattisen naisverkoston lähetystö kävi viemässä sosiaali- ja terveysvaliokunnalle tuhannet allekirjoitukset, jotka liittyivät vetoomukseen 800 € perusturvasta.
Mukana oli kriteerit sen saamisesta sekä osoitus sen rahoitusmallista.
Kaikkihan perustuu Suomen Perustuslain määrittämään velvoitteeseen huolehtia kansalaisista, milloin siihen ei itse erikseen luetelluista syistä pysty. (www.demokraattinennaisverkosto.org)

Kesksutelussamme valiokunnan vpj. Asko-Seljavaara piti esitystä erinoamisena ja juuri sellaisena, johon pitää päästä!

No, mitään ei ole näkynyt, ei kuulunut.
- Toki Markku Lehdon väliaikaraportti 29.11, josta ei paljon irtoa, tai päinvastoin: herää epäily siitä, mitä termit lopulta sisältävätkään!
Vaikka miten seuraa sosiaali- ja terveysvaliokunnan asioita ja listoja, ei lähetystömme asiaa ole kertaakaan edes mainittu valiokunnassa saati sen johdosta vaihdettu mielipiteitä.

Turussa on valmisteilla 14.4. laajapohjainen ja mittava tilaisuus asian merkeissä, ja 12.3. on työryhmä valmistelemassa sitä taas.
Siksi lähetin kysymyksen, miten se on esitelty, miten jatkokäsittelyn laita jne...
Postini osoitin valiokunnan vpj Sirpa Asko-Seljavaaralle (kok) , joka otti lähetystömme vastaan ja jolle asiamme luovutimme.

Perjantaina 7.3. sain korrektin vastauksen jokaa kuuluu näin:

Hei Kaija Kiessling

Hallitusohjelman mukaisesti on sosiaaliturvakomitea alkanut istua entisen kansliapäällikkö Markku Lehdon johdolla. Sosiaaliturvakomitea ottaa kantaa tämän tyyppisiin kysymyksiin. Luultavasti kuitenkaan 800 euron perusturvaa ei pystytä saavuttamaan, mutta kansaneläkkeitä, työttömyysturvaa ja toimeentuloturvaa parannetaan. Komitean mietinnöt ilmestyvät aikaisintaan ensi syksynä ja sitten sen jälkeisinä vuosina. Joudutaan siis odottelemaan.


Terveisin

Sirpa Asko-Seljavaara

kansanedustaja

Mitä tästä opimme?
1.
Että kyseinen erityisvaliokunta (sos-terv.) ei edes käsittle asiaa, vaan kuittaa asian sillä, että 'komitea ottaa kantaa tämän tyyppisiin kysymyksiin'. Ei riita kannanotto, vaan asiasta, so.
' vähäisimmistämme huolehtiminen', kuten piispa sanoo.
Mutta me pyysimme nimenomaan valiokuntaa ottamaan kantaa asiaan!
Nyt valiokunta sysää se pois, eikö se voi kannallaan edes valistaa komiteaa!
2.
Että hallituksen mielestä on edelleen tavoitteen arvoinen asia, että jopa 600 000 ihmisen tulot ja elintaso säilyvät selvästi alle köyhyysrajan! Onpa tavoite!
3.
Että sanonta herrojen hitaista kiireistä pitää paikkansa! Ei auta tämän päivän sinnittelijöitä, että komitea istuu vuosikausia ja asiaan tulee muutoksia joskus kymmenen vuoden kuluttua.
4.
Että edelleen Asko-Seljavaara puhuu erillisten tukien kehittämisestä, vaikka tarvittaisiin todellinen yhden luukun kunnollinen järjestelmä, jossa ihminen ei jää heitteille.
Nykyistä valiokuntaa ei siis kiinnostanut esitys lainkaan, vaikka se on varman päälle faktoihin perustuva ja realistinen rahoituskeinoja myöden!

Johtopäätös:

Tarvittaisiin aimo annos poliittista tahtoa tämän vauraan maan päättäjissä, että asiat köyhyysrajan alapuolella elävillä muuttuisivat. Mutta se ei olisikaan enää uusliberalismia!
Vaan eipä kiinosta heidän elämänsä oikeasti sen paremmin valiokuntaa kuin puolueita!
Siltä näyttää.
Vähimmäistulojenkin osalta puhutaan vain noin 500 euron tasosta, jolla taiteilua olisi monen hyvätuloisen vaikka vuoden päivät harjoitella, viikko pari ei riitä mihinkään!

Siis tarvitaan edelleen kamppailua siitä, että 600 000 köyhyysrajan alapuolella elävää ihmistä pääsee pois kurimuksesta!
Vai mitä?











Ei kommentteja: