torstai 13. maaliskuuta 2008

Alempana olevaan kaupankäyntiin liittyy...


...se, ettei eteläisessä Suomessa ole lainkaan ollut tänä 'talvena'
ns. termistä talvea, so. sellaistaa jaksoa, jolloin 5(?) vrk:n ajan olisi ollut mittari pakkasen puolella (kutakuinkin noin meni se määritelmä).

Päiväkodeissa täällä Turun seudulla on ollutkin jakuvaa kurahousu- ja saapasrallia.

Takavuosilta työterveyshuollosta muistan ikääntyneen lastenhoitajan, jolla jo artroottisiksi käyneet sorminivelet eivät kertakaikkiaan kestäneet sitä useita kertoja päivässä jatkunutta housujen ja saappaiden vetämistä. Käytännön uskomaton ongelma sekin!
Kitkaa toki silloisissa materiaaleissa saattoi olla enemmän kuin nykyisissä suojavaatteissa.

Lopputuloksena kyseisen talven aikana hänellä kädet ja niska menivät siihen pitseeseen, että joutui lopulta kokonaan työkyvyttömäksi (ikääkin jo oli).
Lähes koko talven kestänyt kurakausi päätyttyään ei helpottanutkaan käsien ja niskojen tilannetta, vaan vaiva pahentui ja kroonistui pitkäksi aikaa....
Kun artroosi oli kuluttanut nivelpinnat loppuun, nivelet olivat vääntyneet ja kivut laantuivat...mutta silloin oli jo kansaneläkettäkin mennyt jo pari vuotta.

Niin kävi hyvän työntekijän, joka sydämestään rakasti lapsia ja työtään, mutta joka vaikeutui kurakelien aikaan.
On käynyt mielessä tänä talvena, miten pärjäävät työntekijät, kun lunta ei juuri olla nähty täällä.
Lapset leikkivät vain sitä savusaunaa kuivilla keleillä ja pöllyttävät hiekkaa ilmaan ja tuuleen...hittileikki ainakin Turussa pakalaisessa päiväkodissa!

Mutta varmaan lapset mieluummin leikkeisivät lumella kuin hiekanpölytyssä.... vaan kun eivät kaikki pienet päiväkotilapset muista oikein mitä se lumi edes on.
Mihinkä tässä joudutaan?

Ei kommentteja: