perjantai 5. lokakuuta 2012

ELIITTI TEKEE VAALITYÖN VEROVAROILLA

Ei ole suinkaan ensimmäinen  kerta kun joutuu huomaamaan, miten vallassaolevat tekevät vaalikampanjaa itselleen yhteisillä verovaroilla. Sitä tapahtuu monilla tasoilla ja tavoilla.

Koko maan kattavaa on tietysti eduskuntapuolueiden itselleen jakamat tuet ja miljoonat. Ja sama linja jatkuu niin kuntatasolla kuin esim. YLE.n toiminnassa. Takavuosina oli YLE:n Turku-radiolla käytäntö, jossa kaikkien puolueiden osalle tuli vuorllaan kutsu toimitukseen. Jonain vuonna se oli ko.puolueen edustajan / edustajien vaalitentti, sittemmin se muuttui niin, että valtuuston ulkopuoliset ryhmät kutsuttiin kaikki kerralla vaalitenttiin, jolloin jokaiselle aikaa oli tietysti vähemmän. Tänä vuonna YLE Turku ei kutsu kuin vallassa olevat vaalipaneeliin. Radio järjestää tilaisuuden, jonne on lupa tulla yleisöksi, mutta panelistin paikkaa ei siis ole. Kyse on kuitenkin toiminnasta, josta minäkin maksan lupamaksuni, mutta jossa puolueeni ääni ei pääse tasapuolisesti julki. Se ei ole oikeudenmukaista. Miten voivat ihmiset tuntea mielipiteitä valtuuston ulkopuolelta, kun ei anneta mahdollisuutta edes kertoa niistä. Siksi on vaan jaksettava olla turuilla ja toreilla tapaamassa ihmisiä, ja siinä kysytään sisua ja terveyttä.

Turun kaupunki tuo vaalipaneelia varten lavan Yliopistonkadulle. Siellä on lauantaina eli huomenna ns. vaaliavajaiset. Ensin on vartti torvisoittoa ja sen jälkeen 'puolueiden omana ohjelmana' vaalipaneeli.
Toissapäivänä sain jäljitettyä järjestelyistä vastaavat kovan työn jälkeen. Virkamiehet vaan inttivät, että puolueet järjestää, puolueet järjestää..... Lopulta sanottiin, että on luottamusmieselin joka vastaa siitä. Taas sai tivata, että mikä elin, kuka siinä on. Lopulta sain kaksi nimeä: demarien sihteerin Petja Raaskan ja kokoomuken pol.siht. Kallion. Raaskan tavoitettuani sanoin hän, että vastaa vain äänentoistosta ja Kallio hoitaa kutsut. Kalliota en koskaan tavoittanut, kunnes eilen löysin vihdoin verkosta Turku-sivuilta tuoreen tiedon. Panelisteina ovat istuvan valtuuston puolueiden edustajat! Siis valtuuston toiminta on taas kerran säätiöity!

Mitä ajattelevat ne kuntalaiset, jotka jo neljä vuotta ovat tulleet tuntemaan ja kokemaan mitä nuo puolueet ajattelevat kunnan asioista ja miten niitä hoitavat. Ehkä moni haluaakin jotain uutta. Toisenlaisia linjauksia, toisenlaisia päättäjiä. Vaan sitä taitaa nyt istuva valtuusto pelätä. Miten käy sen vallan, jonka ne ovat moni verroin keskittäneet itselleen ei vain hyväveli - verkoston kautta ja kabineteissa, vaan mm. liikelaitostamalla kaupungin toimia niin, että niiden päätökset tehdään kokonaan luottamusmieselimiltä salassa!
MITÄ SINÄ AJATTELET?
Kerro se myös toreilla ja turilla ääneen, onko näin oikein?



1 kommentti:

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Hei Kaija, tässä sekä Sinulle että lukijoille hieman laajennettua näkemystä asiaan liittyen omasta blogistani: http://sosiokeiju.blogspot.fi/2012/10/tarinoita-totalitaarisesta-suomesta.html