perjantai 12. lokakuuta 2012

KUNTAKIN VASTAA TYÖLLISYYDESTÄ

On selvää, että suurimman vastuun työttömyydesta kantavat viikottain, lähes päivittäin kuultavat uutiset yt-neuvotteluista, irtisanomisista, tuotannon siirtömisestä maailman toiseen laitaan. Luvut vilisevät, mutta jokaisen numeron takana on aina myös ihminen. Ajan ehnki on tyävoimalla keinottelu, työttömien orjatyöllä työllistäminen ja vaikka mitkä keinot. Varsinkin nuorten ja pitkäaikaistyöttömien kohdalla.

Vaan huonolta näyttää kuntienkin tilanne. Valtionosuuksien pudottua (kiitos hallitukset) on budjetti kunnissa mennyt tiukoille, ja kun työntekijöitä jää eläkkeelle, ei uutta oteta tilalle vaan työt joko jaetaan jäljelle jääneille tai lakkautetaan ja siirrytään vaikka palveluseteleihin.

Mutta on muistettava, että hallitus omalla poltiikallaan on myös tietoisesti lakkauttamassa kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Talouden taantuma ja nuorten ja pitkäaikaistyöttömien tilanne huutaa kuitenkin aivan toisenlaista politiikkaa.Mutta kuntatyönantajan ratkaisut mm. palkkapolitiikassa on johtanut siihen, että näillä naisvaltaisilla aloilla ollaan edelleen palkkakuopissa. Pätkäsijaisuudet ei elätä perhettä!

Samaan aikaan kun työssä väki vähenee ja hiostus kiristyy, on  kasvanut pelko avata edes suutaan ongelmien korjaamiseksi. Siitä esimerkki vuosi sitten tilanteesta, jossa kotihoidon työntekijät pyysivät apua minulta, koska työssä olevina eivät uskaltaneet avata suutaan. Ongelmia oli - ja on edelleen - enemmän kuin riittämiin. Muistio rankasta tilanteesta meni 1. kaikille lautakunnan jäsenille, 2. lautakunnalle erikseen osoitettuna virallisesti sekä 3. johtaville virkamihille. Kukaan ei reagoinutn sanallakaan. Ainoastaan 4. ministeriltä tuli muutaman viikon  kuluttua kirje jossa kiitettiin asian esille ottamisesta ja lohdutettiin, että pian on uusi Vanhuspalvelulaki ja asia korjaantuu.

Kaupungin olisi pitänyt palkata Turussakin huomattavasti enemmän henkilöstö kotihoitoon mitä on tehty. Mutta eipä eilen illalla lautakunnan pj Juhani Leppä (kok) muistanut edes saanensa koko postia, jossa ongelmat osoitettiin. Ehkäpä siksi onkin kiire puhua vain ostopalveluista, joissa työnytekijöiden asemakin  on paljon huonompi. Siksi asiaan on puututtava. 

Ei kommentteja: