maanantai 2. helmikuuta 2009

Luokkasodan alkamisesta 91 vuotta















(
kuvat Toivo Koivisto)
Viime viikolla 27.1. tuli kuluneeksi 91 vuotta siitä, kun maassamme alkoi yksi Euroopan historian verismmistä veljessodista; alkoi punaisten liikkeelle lähtotilanteessa, jossa valkokaartit olivat ottaneet itselleen oikeuden maassa toimia ns. järjestyksen valvojia.

Köyhät olivat vailla ruokaa, työtä, lämpimiä vaatteita ja - asunotoja. Torpparilaitos oli vallalla vangiten tietynlaiseen orjuuteen edelleen maamme maaseutuköyhälistön.

Vuoden kuluessa oli lähes 40 000 ihmistä menettänyt henkensä. Heistä osa kuoli paitsi taisteluissa, erityisesti teloitettuna tiettömillä taipaleilla, vieläkin tuntematomiin paikkoin. Tuhannet kuolivat vankileirfeillä nalkään, kidutuksiin ja tauteihin, ja huomattava määrä myös pian vapautmisensa jälkeen aliravitsemukseen.
Taistelujen jälkeen valkoinen Suomi saksalaisten avulla otti vallan maassa ja julisti työväenliikkeen tuolleet tuhotuksi ainakin 50 vuoden ajaksi. Tuo ei tietysti toteutunut. Siinä porvaristo erehtyi pahan verran.

***************
Viime viikonloppuna 31.1. osallistui SKP:n keskuskomitea Turussa lauantaina pidettyyn sosiaatliturva ja Sata-komiten työ - seminaariin. Illalla oli juhla, jossa kunnioitettiin ja muistettiin historiaa teemalla PUNAISIA 1918.
Sunnuntai-aamuna ennen keskuskomitean kokousta oli joukko keskuskomitean jäseniä, Turun komm. Nuorten jäseniä ja muita turkulaisia Turun hautausmaalla jälleen lippuineen laskemassa kukkavihot henkensä menettäneiden kunniaksi. Oheiset kuvat kertovat tapahtumasta raikkaana pakkasaamuna.
T-Talolla oli koottuna myös muistonäyttely viime vuoden laajasta näyttelyaineistosta, joka silloin koottiin 90-vuotijuhlan ajankohtana ja oli viikon esillä.
***************
Miten sinä muistit tätä tapahtumaa 91 vuoden takaa?


Ei kommentteja: