maanantai 20. kesäkuuta 2011

PAIKKA PUOLUEREKISTERIIN, JOS PUOLUEELLA KUNNAN/KAUPUNGINVALTUUTETTU

Vallassa olevat haluavat pysyä jatkossakin vallassa. Se ei ole jäänyt kenellekään epäselväksi viime viikkoina - muiden paitsi vastuusta kieltäytyneiden perusjen osalta. He ovat ottaneet vallan pysymällä siitä sivussa!

Vaan osa kansasta on jälleen pudotettu mahdollisuuksien ulkopuolelle. Ellei puolue kaksissa perättäisissä vaaleissa nouse eduskuntaan, putoaa se automaattisen demokraattisesti pois puoluerekisteristä. Siitä huolimatta, että sillä on jäsenistönsä, järjestöverkostonsa, ja kaikki puolueelle tyypillinen tunnusmerkistö. Myös useissa kunnissa puolueella on edustajansa valtuustoissa, mutta silti puolue pudotetaan pois rekisteristä.


Kuntatason valtuutetuista perustelu puoluerekisterissä pysymiselle
Samaan aikaan on eduskunnassa edelleen avoinna vaalilain uudistus, njossa ollaan asettamassa myös eduskuyntaan nousemiuseksi puolueelle jopa 3 % äänikynnys valtakunnallisesti. Ei riitä, että joku ehdokas saa vaikka vaalipiirissään eniten ääniä, mutta jos puolueen koko kannatus jää alle 3 %, ei tuo äänikuningaskaan nouse eduskuntaan.
Mutta rekisteristä pois pudottaminen on tapa tehdä pienen puolueen toiminta varsin vaikeaksi. Toisaalta se on myös tapa olla uudelleen yhteydessä kansalaisiin, kadun miehiin ja naisiin. Se on nyt väline puhua ihmisten kanssa uudelleen vaalikampnajna jälkeen. Tarvitaanko edelleen niitä ihmisiä valtuustoihin, joita nyt on kommunisteina sinne valittu. Vai halutaanko viedä näiltä äänestäjiltä pois mahdollisuus olla uudelleen valitsemassa viimeksi valitsemiaan ihmisiä kuntien valtuustoihin.

Tässä tilanteessa pitääkin  SKP:n esittää uudelle eduskunnalle ja sen oikeusministerille lainsäätäjinä muutosta vaalilakiin: Puolue säilyy puoluerekisterissä, jos sillä on edustaja jossain kunnassa / kaupungissa.

Tämä on minun aloitteeni asiassa samalla kun ole osaltani mukana keräämässä nyt kannattajakortteihin nimiä ihmisiltä, jotka ymmärtävät demokratian vaativan oikeuksia myös kommunisteille.
Aloitteesta voidaan keskustella, mutta mielestäni läpäisy kuntavaaleissa on hyvä perustelu sille, mitkä puolueet ovat oikeutettuja olemaan rekisterissä, jos siihen ylipäänsä on oltava jokin epädemokraattinen kynnys!
Nyt ei siis eduskunnasta pois oleva puolue voi siis asettaa kuntavaaleissakaan ehdokkaita ilman noita nimien keräämisiä ja rekisteröitymistä -  vaikka kaksi eri tason vaalia siis kyseessä'!!

Mitä sinä ajattelet asiasta?

3 kommenttia:

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Minkä tähden tätä tilaisuutta ei nyt kannata käyttää hyväksi ja keskittää vaalitoiminta sirpale-SKP:n sijaan uuteen äärivasemmiston yhteistoimintajärjestöön? Ei mahdu päähäni. Tämä Sinun esittämäsi ajatus ei missään tapauksessa mene läpi päättävissä elimissä, äänikynnyskin luultavasti tulee ja maailmanloppu häämö... no, ei tietyssä tapauksessa.

Lukemista: http://sosiokeiju.blogspot.com/2011/06/nailla-evailla.html

kaija kirjoitti...

hei,
Mikä on se sinun esittämäsi ääsrivasemmiston yhteistoimintajärjestö?
Aikanaan Vasemmistoliitosta piti tulla sellainen kun se perustettiin, mutta se ottikin puolueen paikan itselleen, valiokoi keitä se huolii jäsenikseen ja millä ehdolla, ei tullut yhteistoimintajärjestöä kuten piti! Entä mitä tilaisuutta nyt tarkoitat? Mitä tulee seuraaviin kuntavaaleihin, saa vielä olleella rekisterillä osallistua kuntavaaliin, siis niiden vuoksi ei hätää uudella rekisteöitymisellä, mutta periaatteessa.

Jokke Karjalainen kirjoitti...

No nythän tässä on tilaisuus, kun SKP ja KTP on poistettu puoluerekisteristä ja STP on pääosin myönteinen yhdistymiselle. Muuten suosittelen vain vilkaisemaan omia blogikirjoituksiani.