maanantai 20. kesäkuuta 2011

kannattaa lukea: Yrttiahon tiedote hallitusasiasta. Mitä Vas:n kenttä ajattelee?

TIEDOTE: Puoluekentässä vahva vastustus kokoomusvetoiseen hallitukseen osallistumisesta

Kesäkuu 19, 2011

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous äänesti sunnuntaina hallitukseen menosta äänin 40 puolesta, 23 vastaan, 3 tyhjää. Kansanedustajista 11 oli hallitukseen menon kannalla, 2 vastaan. Hallitukseen osallistumista vastustava edustaja Kontula oli poissa. Näin ollen puoluevaltuutetuista puolesta äänesti 29 ja vastaan 21, kolme äänesti tyhjää.
– Yli 40 prosenttia kantansa ilmaisseista piirijärjestöjen edustajista oli hallitukseen menoa vastaan, hallitukseen menoa vastustanut kansanedustaja Jyrki Yrttiaho huomauttaa.
– Tulos kertoo puoluekentän vahvasta kriittisyydestä kokoomusvetoista hallituspohjaa ja -ohjelmaa kohtaan. On muistettava, että hallitukseen menon puolesta puhui koko puoluejohto ja eduskuntaryhmän selvä enemmistö, Yrttiaho toteaa. Erityisesti nuoret kokousedustajat olivat kriittisiä.
Leikkaukset, Nato-linja ja EU-tuet puolueen linjan vastaisia
– Kokousväen raju vastustus kohdistui sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluiden leikkauksiin, joiden valtionosuuksia hallitus leikkaa 631 miljoonaa vuodessa, Yrttiaho kertoo.
– Eläkeläisten toimeentulo kiristyy, sillä eläkeindeksiä ei korjata ja sairausvakuutuksen lääke- ja matkakorvauksia leikataan yhteensä 133 miljoonalla eurolla. Myös perusturvan 100 euron korotus jää työmarkkinatuella elävien osalta tosiasiassa 25 euroon kuukaudessa (80 senttiä päivässä) tukien yhteensovittamisesta johtuen, Yrttiaho toteaa.
- Eduskuntaryhmän johto joutui selittämään puolueväelle myös hallitusohjelman Nato-linjausta, jossa mennään pidemmälle kuin tähän saakka on rauhankumppanuusyhteistyössä menty. Nato-linjaa vahvistaa myös uusi Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälinen transatlanttinen yhteistyö sekä puolustusvoimien rakenneuudistus, jolla vahvistetaan Nato-yhteensopivuutta, Yrttiaho summaa.
Hallitusohjelmaan kirjattu yhteisymmärrys euroalueen kriisin hoitamisesta on vastakkainen Vasemmistoliiton aiempien linjausten kanssa. Kokouksessa kirjaus sai osakseen kovaa kritiikkiä. Jäsenmaat päättävät osallistumisestaan EU:n vakausmekanismin kesäkuun loppuun mennessä.
– Äänestin Vasemmistoliiton edustajana suuressa valiokunnassa viime perjantaina mekanismiin osallistumista vastaan. Samoin tulen äänestämään eduskunnan täysistunnossa, sanoo kansanedustaja Jyrki Yrttiaho.

Ei kommentteja: