torstai 31. heinäkuuta 2008

Satakomitea ja Perusturva

Vihdoin alkaa tihkua jotain tietoa.
Siis hallituksen nimeämän Sata-komitean työstä koskien koko sosiaaliturvan uudistushankkeita.
Eivät viime viikolla turhaan yliopistojen tutkijat olleet huolissaan siitä, mitä Sata-komitea puuhaa ja tuunaa, kun mitään ei ole julkisuuteen edes vahingossa vuotanut.
Se on muuten sitä läpinäkyvää julkisuutta, jota niin mainostetaan - mutta eihän se herroja koske!

Kurjistamisen syöverit

Hyvältä ei 'uudistuksen' sisältö näytä sen mukaan, mitä nyt kerrotaan.- Kuten olettaa saattaakin!!
Mutta kysehän on kokoomusvetoisen politiikan huipentuma kurjistamisen syövereistä. Toki toisella nimellä asioista virallisesti puhutaan: uudistetaan, kehitetään, parannetaan....mutta kenen kannalta ja kenen ehdoilla.

Äkkiseltään saattaa kuulua oivalliselta edulta, että työtä saadessaan työtön saa vielä muutaman kuukauden ajan myös päivärahaa ja asumistukea ilman että niitä pudotetaan. Mutta samalla puhutaan, että mm. ansiosidonnaisten päivärahojen enimmäismäärää pudotetaan. Edelleen selvitetään omaishoidontuen, kansaneläkkeen hoito-osan ja kotitalousvähennyksen niputtamiseksi yhteen.... Elikkä helposti tässä asiassa tulee mieleen kysymys: kuka häviää, kuka voittaa? Kuten koko uudistuksenkin osalta.

Kaiken keskeinen tavoite on nyt kerrotun mukaan kuitenkin se, että saadaan ihmiset pakotettua ottamaan vaikka minkälaisia pätkätöitä - elikkä työelämässä tilanne tulee entisestään tiukkenemaan.
Samanaikaisesti kuitenkin pätkätyöläisten oikeudet lomiin, koulutukseen, työterveyteen - ne ovat kaikki retuperällä! Mutta pätkätöitä suosivaa uudistusta ajetaan nyt läpi! Lopulta koko ihmiselosta ollaan tällaisilla uudistuksilla näin muokkaamassa varsinaista pätkäelämää!

Olemmehan saaneet tottua siihen, että kaikki mikä porvariston taholta tarjotaan, ei merkitse suinkaan köyhille muuta kuin tiukennettuja elinehtoja. Miksi se hyvää hyvyyttään ja vapaaehtoisesti luopuisi siitä edunsaajaryhmän etujen valvomisesta, jota varten se siellä on - elikkä niistä suuren rahan omistajista ja niillä keinottelevista.
Eivät kokoomus eikä kepu ole koskaan olleet oikeasti vähätuloisten, köyhien ja sairaiden asialla.
Se pitäisi jokaisen ymmärtää ja myös uskoa!

Pelkkä kova vitsihän se on, että Niinistö olisi ollut joku työväen presidenttiehdokas oikeasti.
Siksi on nykyhallituksen aikana - kuten edellistenkin aikana toki huolia oli - edelleen syytä olla kovasti huolissaan, mitä Sata-komiteasta lopulta valmistuu ja ulos tulee, mitä eduskunta siitä päättää.
Toki vuosisadan uudistuksesta puhutaan, mutta viime kädessä sen sisältö ratkaisee.
Mutta kenen hyväksi, kenen kustannuksella?
Kuka hyötyy, kuka häviää. Eivät ainakaan rikkaat luovuta!

Perusturvaksi 850 euroa
Se on edelleen entistä ajankohtaisempi vaatimus, sillä vaikka puhutaan kansaneläkkeen korottamista, merkitsisi sen saattaminen edes köyhyysrajan tasolle noin 300 euron korotusta kullekin kansaneläkeläiselle.
Ei tältä istumalta kuitenkaan voi kuvitella, että sieltä hallituksen suosiolla nousisi tämän tason esitystä, jolla olisi jotain konkreettista merkitystä yksilötasolla. Tähänastiset ja nykyisen tyylin kympin parin korotukset sitä eivät tee. Korotuksista puhuessaan näytetään budjetista vain niitä kokonaismääriä ensisijaisesti - montako kymmentä tai sata miljoonaa jokin muutos kustantaa - ja sillä selvä, elikkä näytetään, että miljoonia kuluu.
Mutta todellisesti se on pikkusummia verrattuna varustelumenojen liäsykseen tai rikkaille annettaviin metsävero- tai tuloverohelpotuksiin!

Siksi kamppailu 850 eurosta on nyt, jos koska ajankohtainen.
Se pitäisi sata-komiteankin ymmärtää ja tehdä siitä esitys - silloin moni muu asia voisi helpottua.
Vai mitä tuumit koko asiasta.
- Unohtamatta, että nytkin laaditaan ensi vuodelle valtionbudjettia, josta on tulossa ylijäämäinen kaikkine metsäverohelpotuksineen päivineen.
Eli rahaa maassa olisi!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olet budjettiesityksen pienimpien äitiys-, isyys-, ja vanhempainrahojen korotuksista 160 e/kk ? Katainen, kuten myös paikalliset kepulaiset kehuvat sen olevan kovin koskaan tehty tulonsiirto köyhille. Saako sinulta kiitosta ?

kaija kirjoitti...

Budjettiesityksen kokonaisuuteen en ole vielä ehtinyt tutustumaan kuin päällisin puolin.
Viime päivinä on kuitenkin huomioni kiinnittynyt moniin heikennyksiin, joita on uutisoitu mediassakin.
Jos niin on, että kyseiset äitiys- ym. rahojen korotukset toteutuvat sen suuruisina, tuntuu se jo ainakin kaikkein pienituloisimpien elämässä.
- Vaikka huomioitava on samaan aikaan myös lapsiperheiden kasvaneet ruokakustannukset ja monet muut kuten meillä muillakin.
- Mutta hyvä jos niin on kun toteat - eihän lapsilisien osalta ole aikoihin tullut kunnon korotuksia ollenkaan - ja lapsiperheille tulonsiirtoja tarvitaan todella. Mietin sitä myös kolmelapsisen perheen mammana!
Jään miettimään, että kun tuo kausi on perheellä ohi, miten sen jälkeen esim. kun äiti on edelleen 3 lapsen kanssa kotona. Lapsilisien tuntuva korotus toimisi silloin paremmin. Vai mitä ajattelet? Ne pitäisi sitoa myös indeksiin.
Mutta palaillaan asiaan ja seurataan arjen elämää...siinä asia selviää.
Löytyy lähisuvustakin sisarentyttären perhe, jota se silloin koskee...