lauantai 5. heinäkuuta 2008

Alla olevaan jatkoa

....kun käsiteltiin naisen asiaa ja asemaa.
Siihen liittyen luin, miten suuri määrä orjatyövoimaa hankkivien firmojen kautta Suomeen mm. SOL:lle siivoojiksi pestattuja naisia on itse maksanut suuret summat eli kynnysrahat saadakseen sopimuksen.
Kun sopimus on kahdella kielellä, on uutisen mukaan niissä vielä jopa suuri ero: kiinankielisessä sopimuksessa puhutaan vakituisesta vuosien mittaisesta työsopimuksesta, suomenkielisessä puhutaan määräaikaisesta, jossa aluksi on kolmen kuukauden koeaika.

Naisia tänä päivänä pidetään todellisena orjatyövoimana meillä 'sivistysmaissakin' - ja ihmiskaupan ilmiöt ovat kaikille tuttua uutista muutaman viikon välein.
Kysymys on orjuudesta, jossa ihminen tietoisesti alistaa toista.
Aina ei ole kyse edes sukupuolestakaan, vaan esim. SOL:n johdossa ja pääomistaja on ymmärtääkseni nainen, joka kerää näin firmansa tuotot maksimiin.
Kysymys on työn ja pääoman välisestä ristiriidasta taas kerran.

Siivoajien kauppaamista ei heti huomaa kapitalistisen riiston muodoksi.
Puhutaan korkeintaan 'ihmiskaupasta', mutta luokkayhteiskunnan oleellisena osana edelleen pyörivästä orjuudesta on kyse.
Tämä ei ole maaorjuutta, vaan palkkaorjuutta sen hävettävimmässä muodossa, jossa vielä kierouden ja huijauksen kautta ostetaan ihmisten työvoima mahdollisimman halvalla.

Ne 158 miljoonaa lasta !
Yksi orjuuden muodoista on lapsityövoiman käyttö. Se tapahtuu lapsen koulunkäynnin kustannuksella, aliravittuina, epäterveellisissä oloissa, vailla minkäänlaista työsuojelua ja suojaimia, pitkin työpäivin, maalattialla yöt nukkuen...kaikkea surullista mitä vain voi kuvitellakaan.

Unicefin sivuilla kerrotaan, miten maailman lapsista joka kuudes joutuu olemaan töissä eikä pääse koskaan kouluun. Arvion mukaan maailmassa on 158 miljoonaa alle 15 vuotiasta lasta tällaisessa asemassa.

Suurin osa koulun ovien ulkopuolille jäävistä lapsista on tyttöjä! Toki kehitystä hyvään suuntaankin on ollut. Tuo luku on vain muutamassa vuodessa pudonnut 20 %:lla. Siihen liittyy koulumaksujen pudottaminen tai kokonaan poistamien, jolloin köyhän perheenkin lapsilla on mahdollista päästä kouluun - muillakin kuin vanhimmalla pojalla.
Mm. yhdessätoista Afrikan maassa on koulunsa aloittavien lasten määrä kasvanut viidellä prosentilla.

Yksi tulevaisuuden tärkeä tekijä on, että lapset pääsevät kouluun, eikä lapsityövoimaksi nälkäpalkalla.
Vain lukutaidon ja muun oppimisen myötä myös tulevien perheiden asema näissä maissa korjaantuu, siksi tärkeä rooli mm. afrikkalaisessa perheessä on naisella.
Mutta niissä maissa on myös kansalliset rikkaudet, oljy, kaivannaisteollisuus ja muu saatava tuottamaan voittonsa kansalle, ei ylikansallisille yhtiöille. Vain koko kansan taloudellisen aseman parantamisella voidaan päästä ala-arvoisesta lasten ja naisten orjatyöstä.

Naiskauppa Euroopassa sama ja eri juttu
Äkkiä ajatellen luulisi, että eurooppalaisten naisten koulutus ja lukutaito takaavat naisille jo paremman aseman kuin kehitysmaissa. Vaan eipä se näin menekään.
Vyörynkaltainen ongelma syntyi tilanteessa, jossa ajettiin sosialististen maiden rakenteet ja kulttuuri alas.
Syntyi suuri työttömyys ja taloudellinen hätä laajoilla alueilla.

Ensimmäisenä jäivät naiset työttömiksi. Ja nuoret tytöt. Samaan aikaan 'kaikenlaisten taivaskanavien' myötä aukeni houkutusmaailma. Siitä alkoi nuorten tyttöjen - ja varttuneempien naistenkin välittäminen työhön länteen. Arvata vaan voi, moniko joutui yllättymään saavuttuaan työpaikalle: se oli tuloa lukittuihin tiloihin, jonne saapui miesvieraita, ja kaikkea piti olla tarjolla. Ja tulot menevät välittäjälle 'kulujen peittämiseksi'.

Surullisen näyn kohtasin muutamia vuosia sitten matkalla ollessani. Dresdeniläisen tuttuperheen kanssa kävimme päivän 'turistimatkalla' Prahassa. Tiet ovat leveitä ja suoria ja vauhti kovaa keski-Euroopassa, päivässä ehtii kohtuullisesti.
- Mutta raja-alueelle tullessamme tuttuperhe valisti meitä etukäteen jo pian avautuvasta näystä.
Rajaseudun kylissä ja pikkukaupungeissa oli entisiä liikehuoneistoja, nyt 'tyhjiä' suuret ikkunat avoinna, joissa poseerasivat varsin nuoret tytöt tarjoamassa itseään. Jalassa jopa polvien yläpuolelle ulottuvat nahkasaappaat, pienet stringit korkeintaan ja pitkä tukka valtoimenaan hartioilta laskeutuen. Siinä kaikki.

Vasta muutama vuosi sitten nämä tytöt olivat istuneet koulun penkillä ja Tsekkoslovakian koulujärjestelmän mukaan valmistumassa ammattiin ja työelämään.
Nyt se oli takana, sosialistinen maa historiaa, villi ja vapaa markkinatalous oli vallalla ja kaikki oli myös villisti myynnin. Myös naiset ja varsin nuoret tytöt. Tämä moottoritie vie muuten halki Euroopan Berliinistä Prahaan ja sieltä edelleen. Joten rekkakuskeja ja liian usein heidän tarpeitaan riittää näiden nuorien tyttöjen seurassa - melkein vielä lasten

Sellaista on - ei vain kehitysmaissa, ei vain entisissä sosialistissa maissa, ei jossain Euroopassa.
Sellaista on myös Suomessa. Paljon lähempänä sinua, kuin arvaatkaan.
Sitä monimuotoista naisten orjatyötä.
Siivoojasta ja monenlaisesta alipalkatusta pätkätyöstä alkaen ja seksityöhön päättyen.
Ja joku rikastuu, vetää välistä, on sutenööri tavalla tai toisella.
Kapitalismissa sitä sanotaan toisen työllä rikastumiseksi, riistoksi.

Olen muuten sitä mieltä, että riisto on kaikissa muodoissaan lopetettava - mutta siihen tarvitaankin jo meitä monta. Kyse ei olekaan vain naisten riistosta, vaan koko yhteiskunnan rakenteesta.

Ei kommentteja: