Illan pääteema oli uusi Kotikuntalaki. Asiaa esitteli sos.virastosta hallintohjohtaja Antti Perälä. Aiemmin päivällä olin jonkin muun asian merkeissä käynyt eduskunnan täysistuntoasiain sivulle, ja todennut siinä listalta, että tämä kotikuntalaki - asia oli juuri eilen ns. isossa salissa.
- Kun Perälä esitteli asiaa, kertoi hän kysyneensä asian etenemistä juuri samana pvnä ministeriön kansaliasta, josta ei oltu osattu ssanoa mitään eksaktia aiktaulusta.
- Tilanne olikin lähinnä hauska, kun kerroin, että juuri iltapäivällähän on asia ollut jo ensimmäisessä käsittelyssä! Perälä katsoi minua ja ihmetteli kuulemaansa tietoa, johon totesi, jaaha, vai niin.
No mikä on muuttumassa ?
Eduskunnan sivulta poimittuna asia esitellään lyhyesti näin:
Kotikunnan voi jatkossa valita vapaammin
Eduskunta on hyväksynyt ensimmäisessä käsittelyssä lainmuutoksen, jonka mukaan laitoshoidossa olevat ja asumispalveluja sekä perhehoitoa tarvitsevat voivat valita nykyistä vapaammin kotikuntansa. Lakiehdotuksen sisältö hyväksyttiin hallintovaliokunnan mietinnön (HaVM 27/2010) mukaisena.Kotikuntalain ja sosiaalihuoltolain muutos parantaa erityisesti vammaisten ja vanhusten mahdollisuuksia valita kotikuntansa. Pitkäaikaisen laitoshoidon, asumispalvelujen tai perhehoidon tarpeessa oleva henkilö voi valita uudeksi kotikunnakseen sen kunnan, jonka alueella olevassa toimintayksikössä tai asunnossa hän nykyisin asuu. Kotikuntalain niin sanottu laitosrajoitus ei ole jatkossa enää kotikunnan valinnan este. Valintaoikeuden käyttäminen edellyttää, että hoidon tai asumisen arvioidaan kestävän tai se on kestänyt yli vuoden. Lain lopullinen hyväksyminen vaatii vielä toisen täysistuntokäsittelyn, mutta lain sisältöön siinä ei enää tule muutoksia.
Perälän esittämän pohjalta käytiin lyhyt keskustelu.
Todettava on, että jatkossa on vammaisella ja vanhuksella, joka tarvitsee apua selviytykäseen arjesta, mahdolisuus nyt aiempaa selvemmin itse olla valitsemassa ns. kotikuntaa.
- Tietyin edellytyksin aluksi entinen kotikunta on edelleen maksuvelvollinen, ja uusi asuinkunta on velvollinen täyttämään lain edellyttämän avun asukkaalle. Sen tulee olla uuden kotikunnan tason mukiainen, mutta jonossa ei pääse muiden ohi.
- Ts. jossain tapauksessa voi nykytilanteessa kotikunnan muutto viedä palvelujen ja avun suhteen joko huonompaan tai paremapaan suuntaan. Palvelu koskee niin avohoidossa, kotihoidossa kuin laitoshoidossa olevaa ihmistä.
Ihmisoikeudet
Lain muutosta on pyöritelty yli 10 vuotta. Koko tuon ajan ja sitä ennen ovat ihmisen kotikuntaoikeudet olleet viranomaispäätösten takana.
- Vanhus tai vammainnen ei ole voinut itse valita ja vaikuttaa, mikä on kotikunta. Nyt vuoden alusta tilanne muuttuu. Jäljelle jää vain kuntien kesken tehtävät sopimukset kustannusten ja palvelujen tasaamisesta.
Mutta kaiken edellytys on, että vielä ennen lomaansa eduskuntaan saadaan laki toiseen käsittelyyn.
Sen jälkeen tulee kunnille sovellutusohjeet ja käytäntö alkaa rullata tammikuun lopulla, arveli Perälä.
ILLAN PARAS POINTTI
Kun virallinen osuus loppui, aloin jakaa ihmisille Uusi Invalidi - lehteä, pari päivää sitten omaankin laatikkoon kolahtanutta. Nipun toi mukanaan Kurt, joka oli yhdistyksemme toinen edustaja.
- Yllätyin, miten kaikkiaan neljässä pöydässä istui ihminen, joka sanoi, että kiitti, mutta eilen tuli juuri tämä lehti kotiin. Se merkitsi, että eri vammaisjärjestöjen edustajien joukossa olikin neljä muutakin Turun Sairaus- ja Tapaturmainvalidien jäsentä. Pitkäaikaisia jäseniä, Vähäjärvet käyneitä ja monessa mukana olleita, nyt oman sairautensa/vammansa mukaisessa yhdistyksessä toimivia.
Siitäpä sukeuti yhden pöydän verran tosi kiinnostava juttutuokio, ja sovittiin, miten yhdessä jatketaan vammaisasioissa vaalityötä tehden - 'ukot' nimittäin oikeasti riemastuivat ja innostuivat kuultuaan, että olen SKP:n listalla ensi kevään vaaleissa ehdokkaana.
- Mutta yhteinen tehty suunnitelma onkin jo toinen juttu, eikä siitä tässä muuta.
Näin syntyi kuitenkin taas yksi uusi tukirinki vaalikamppailuun. Vanhusten ja vammaisten asialla tässä yhteydessä.
Joko sinä haluat tulla johonkin tukirinkiini mukaan? Sinun paikkasi on vielä vapaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti