tiistai 28. joulukuuta 2010

SYYLLINEN - ELI SITÄ SAA MITÄ TILAA???

Eilen uutisoitiin galluppia taas kerran siitä, miten kansalaiset suhtautuvat veronkorotuksiin. Ja kaiken vakuudeksi oli veronmaksajain keskusliiton johtaja taas haettu kommentoimaan vastauksia.

Mutta mitä kysyttiin?
Oliko tarkoituskaan selvittää, miten maahan voitaisiin rakentaa toisenlainen ja oikeudenmukaisempi verotus? Ei varmasti, sillä vaihtoehdot oli annettu valmiiksi vastauksista päätellen.
Siis vaihtoehdot eri verotyypeistä.

No, kansalaiset olivat valinneet listansa.
Selvimmin saa sen mielestä korottaa alkoholijuomia ja tupakkaa, toiseksi pääomaveroja, kolmanneksi virvoitusjuomia ja makeisia ( josta ymmärtääkseni toista mieltä on Elintarviketyöläisten liitto) . Sen sijaan mm. kiinteistöveron ja alv:n korotusta vastustettiin. Nämä aivan ymmärrettävistä syistä.

Mutta oliko vastausvaihtoehtojen joukossa lainkaan keinoja, joilla aivan toisella tasolla voitaisiin parantaa niin valtion kuin kuntien verotuloja. Näistä haluan tähän luetella muutamia, joista on selviä laskelmiakin olemassa:
- kuntaveron muuttaminen progressiiviseksi
- pääomatulot myös kuntaveron piiriin
- suurten omaisuuksien saattamien verotuksen piiriin
- listaamattomien yhtiöiden osakkeenomistajilta pois oikeus nostaa 90 000 €/v verottomana!
- Helsingin pörssin kaupankäynti verolle kuten useimmissa erooppalaisissa pärsseissä
- palautetaan se työnantajilta vastikää poistettu eläkemaksu, jonka kompensointiin piti korottaa huimasti energiaveroja!

Luku erikseen Markku Hirvosen ja työryhmän osoittamat harmaan talouden verolle pano ja asian  todellinen turkinta ja seuranta, joka maksaa itsensä pian takaisin. Hirvosen raportissa, jonka valtioneuvosto tilasi, todetaan yksiselitteisesti, että Suomesta on tullut veronkiertäjien ja harmaan talouden todellinen veroparatiis kansainvälisessä mitassa. Ja mies tietää mitä puhuu.

MUTTA
- olikohan yksikään uusista vaihtoehdoista esillä, kun taloustutkimus teki galluppiaan. Ei pidä tuijottaa vain nykyisiin vaihtoehtoihin, joista ei apua, vaan otettava uudet keinot käyttöön. Ihmiset eivät osaa eivätkä voi valita niitä, ellei niitä.edes tarjota vaihtoehdoksi talouden korjaamiseen.
Aina kuullaan vaan väitteet miten maan talous ei kestä.
Ei kestäkään näillä päättäjillä ja nykyisillä päätöksillä.

Vai mitä tuumaat SINÄ?

Ei kommentteja: