maanantai 19. huhtikuuta 2010

" KUUSIVUOTIAAT KOULUUN JOTTA TYÖURA PITENEE! "- sanoo ay-pomo

Jo on aikoihin eletty!
Voiskohan tän kääntää niin päin, että nyt kyllä STTK:n pomo haluaa kehitellä lapsityövoima...?!


Missä on lapsuus?
Elämme aikaa, jossa muutenkin  lapsuus on riistetty jo lapsilta pois. On koko ajan suoritettava. On kaiken aikaa harrastettava.
Jo pieninä pitää olla iso - pikkutytöistäkin jo muoti luo pikkunaisia.
Missä on se kehityksen aika ja mahdollisuus, jolloin lapsesta ilman jatkuvaa kilpajuoksua voi kasva tasapainoinen ja luova ihmisen taimi. Itseensä luottava ja rohkea ihmisen alku.
- Sellainen, joka tykkää olla päivähoidossa, tykkää olla koulussa ja joksu jopa opestakin, jopa voi menestyäkin kohtuullisesti, mutta ei kaiken aikaa pingottaen - ja jolla on ihan samanlaisia tavallisia lapsia kavereina.

Tehotuotannon yliopistot
Samaan tehotuotantoon tähtää mielestäni yliopisto ilman pääsykokeita. On täysin mahdollista, että yhtenä vuonna epäonnistut kaikessa syystä tai toisesta - ja kirjoitukset menee penkin alle. Jos niiden mukaan karsitaan, voi olla elämä sivu suun. Mutta kun pääsykokeet on kaikilla, ovat kaikki yleensä myös samalla viivalla - paitsi he, joilla on varaa tonnikaupalla maksaa esism. lääkiksen tai oikiksen preppauskursseista. Mutta opiskelijakin elää! Pääsykokeisiin lukemalla tutustuu myös kyseiseen alaan ja ymmärtää ehkä, että tätä minä tosissani haluan, tai tänne ei sittenkään...

Summa summarum - nyt halutaan pienistä lapsista ja nuorista pusertaa entistä enemmän, vaikka tuo kehtiysvaihe vasta luo mahdollisuuden myös aikanaan hyvään työpanokseen.
Miksei kehitetä myös työelämää niin, että vanhetessa olisi mahdollisuus olla töissä samalla palkalla, jos kohta lyhyempää työpäivää.
- Tiedetäänhän kumminkin sen kokeneen työntekijän tieto ja taito - eikö siitä kannattais pitää kiinni sen sijaan että liian moni uupuu liian varhain työelämässä.
Ja takana juuri tuo tehovaatimus, jota nyt siirretään lapsiinkin!

AIKANSA KUTAKIN, ennetaan lasten kehittyä rauhassa leikkien, sitten vasta koulun penkille!

Ei kommentteja: