perjantai 2. huhtikuuta 2010

Vanhainkotien lääkehuollossa KELA säästäisi, mutta hallitus haluaa yksityistää!

                                                                                                       
Selväähän
ihmisille on, että vanhainkotien muuttaminen hoivakodeiksi tähtää kuntien kustannusten vähentämiseen - siis niihin perusteettomiin,tarpeettomiin säästöihin.
Osittain jopa täysin valheellisiin säästöihin, kun asiaa tutkitaan koko yhteiskunnan kannalta, Kela mukaanlukien!
Mutta sääsytöjen vuoksi Turkukin on monien muiden kuntien tavoin lakkauttamassa lähivuosina yhteensä 400 hoitopaikkaa ja vanhusten kotia vanhainkodessa!
Vanhainkodissa hoito, lääkkeet, ravinto, hygienia jne, kaikki kuuluu pakettina samaan hoitopäivämaksuun. Hoivakodissa maksaa vanhus joka palvelusta erikseen.
Siinä kunta tai yhä useammin yksityinen palvelujen tuottaja rahastaa vanhusta.


MUTTA EI SIINÄ KAIKKI!


Pari iltaa sitten kuulin aiheesta kiinnostavaa, itsellenikin uutta tietoa, josta ei juuri ole muualla puhuttu.
Näkökulman nosti keskustelussa esiin kahden lääketieteen alan väitellyt tohtori, jonka vakanssi on nykyisin TYKS:ssä - siis puhuja tietää mistä puhuu.

Keskustelussa oli Luolavuoren vanhainkodin lakkautus Turussa. Tässä kyseinen tohtorimme totesi, että
" tulee se Kelallekin paljon kalliimmaksi hoivakodeissa asuva vanhus. Käytäntö kun on se, että hoivakodissa vanhus ostaa itse lääkärin määräämät lääkkeensä apteekeista ns. ovh - hinnoin, - olivatpa sitten alkuperäisiä tuotteita tai ns. halvempia versioita reseptillä. Siitä KELA maksaa osuutensa pois.
Hinta asiakkaalle tiskilllä on kuitenkin suunnilleen 10 kertaa kalliimpi kuin sairaaloiden ja laitosten maksama hinta."

Tohtorimme kertoi esimerkin:
-   lääke, josta 3kk:n annos yksityiselle ihmiselle apteekissa maksaa esim. 50 euroa, maksaa se kilpailutusten jälkeen erikoihintajärjetelyin sairaaloille ja laitoksille n. 5 euroa - siis samalta määrältä samaa tuotetta - vaivaisen siis kymmenyksen!

Näin hoivahoidon vanhusten lääkeostoissa Kela tukee lääkelaitoksia: tuosta kalliista hinnasta se maksaa osansa ja vanhus toisen. Samalla vanhus joutuu tuohon hurjaan lääkefirmojen tukimaksurinkiin mukaan, Kelan osuuden jälkeen kun usein jää vielä huomattava maksu itsellekin maksettavaksi.

Sen sijaan kun lääkkeet annetaan laitoksessa, maksavat ne selvästi vähemmän! Silloin eivät lääkefirmat pysty lypsämään samalla tavalla, vaan tuovat hinnat alas keskinäisessä kilpailussa. Silti lääkkeiden myynti laitoksille ja sairaaloihinkaan ei ole varmastikaan tappiollista, vaikka taso on vain kymmeneksen siitä kuin ovh apteekissa meille tavallisille pulliaisille!

LUULISI ASIAN TARKKAAN TUNTIEN JO KELANKIN ÄLÄHTÄVÄN!
- Tai edes jonkun kansanedustajista, joka istuu kelavaltuutettuna!
Kannattaako kannattaa lääkefirmoja hoivapalvelujen varjolla?

Ei kommentteja: