perjantai 21. joulukuuta 2007

PUULELUT OVAT HARVINAISIA

...kerrotaan tänään.
Mutta ihmekö se, sillä kaikki halpatuonti ja hintojen dumppaus lapsityövoiman kustannuksella on riistänyt tilanteen.
Lasten leikkiminen pelkästään mekaanisilla, muovisilla, kovaäänisillä, hirviömaisillä leluilla tuskin kehittää lasta kovin hyvin.
Tai Barbie-nuket, joissa pieni lapsi on puettu aikuiseksi, jota pikkutytöt meikkaavat, pukevat, käyvät kampaakjalla sen kanssa.
Tai vähän isompien tietokonepelit!

Parhaita tavaroita on meillä pikkusten täällä ollessa naapurilta saadut, poikansa vanhat puupalikat, joista voi rakentaa vaikka minkälaisia taloja.
Palikoita jatketaan sopivilla pahvilaatikoilla, laatikon kansilla, talouspaperirullilla jotka ovat ties mitä syöksytorvia, ja munakennoilla, joista tulee crossirata. Joka kerta leikit saavat uuden sisällön, riippu kuka leikkii ja kenen kanssa.
Kotona lapsilla on isän vanhat puupalikat, joiden puulattikon kannessa lukee 'Väike ehitaja'! Suomentaa voi ken taitaa. 1970-luvulla Turun Centrumista ne löysin.
Asia erikseen on, kun otetaan esille autot, tai leikitään kaikkia pehmoleluja hoivaten. Lasten leikki on myös totisinta totta - sen näkee kun leikkiä seuraa.

PRESIDENTIN VALLALLEKIN LÄHTÖLASKENTA?!

Toki jossain vaiheessa on työväenliikkeen aatemaailmassa presidentti-institutiota pidetty turhana elimenä.
Ensimmäisellä sijalla nähtiin parlamentin paikka, ja presidentistä voisi luopua kokonaan. MUTTA, MUTTA!
Nyt vallan vähentämistä Matti Vanhanen perusteli hyvin porvarillisesti; kun nykyinen presidentti ei ole suoranaisia Nato-naisia, voi siitä jossain tilanteessa olla haittaa.
Näin uumoili Matti Vanhanen ja mietti:- jos maassa tulee kriisitilanne, on pyydettävä Natolta kriisinhallintaan apua, ja nykyisen presidentin valta voi olla este sille....

Että sillä lailla!

Mutta jos sellaisessa tilanteessa olisi toisenlainen enemmistö eduskunnassa, ja vaikka tuo taannoinen työväenpresidentti lisäksi ruorissa - miten silloin suu pannaan?!
Kuitenkin nyt selvästi lausuttiin se, että yhteistyötä Naton suuntaan tarvitaan myös sisäisten kriisien rauhoittamiseen!

Taitaa hallituksen pojat pelätä, että vallankumous koittaa!
Tehykö näytti mallia punaisin tunnuksin?Mielenosoitusmarssilla kun huudettiin vahvasti: kaadetaan hallitus, kaadetaan hallitus!
Katainen ja Vanhanen pelästyivät?
Olispa vallankumous mahtavaa, valta kansalle, mutta ei nyt aivan ensi vuonna taida ajankohtaista olla, ei ole objektiivinen tilanne sellainen...
Mutta kun tapahtuu jotain, silloin tiedetään jo varmasti, ettei maamme porvaristo, joka on kapitalistiluokan tukijoukkoa, luovu koskaan vapaaehtoisesti rikkauksistaan, ei tehtaistaan, ei pankeistaan eikä kartanoistaan: Niin se on!
Silloin sitä vallankumouksellinen onkin Nato-joukkojen kanssa vastakkain!
Sen nyt Vanhanen illalla ääneen lausui, kun rivien välistä otetaan se mitä hän jätti ääneen sanomatta.
Silloin ei tarvitse veli veljeä vastassa olla??!!

MITÄ KUULUU SALON NOKIALLE?
Tänään kuulin, miten Salossa on kännykkätehtaalla muutama päivä sitten ilmoitettu kaikkiaan kymmenen kokoonpanolinjan sulkemisesta.
Jäljelle jää tuotantoon vain kaksi linjaa.
No, uutisissa oli joku kuullut kerrottavan, ettei ketään irtisanota.
Eipä niin tarvitsekaan tehdä, sillä tunnetusti siinä talossa työsyhteet ovat määräaikaisia pätkätöitä, jotka päättyvät itsestään.
Ilman työnantajan toimia. Murhe jää vain työntekijän kannettavaksi.
Entä mikä oli kaiken syy?
Työnantaja oli perustellut linjojen lopettamista ja tuotannon siirtämistä Koreaan, koska nykyiset linjat eivät tuota tarpeeksi voittoa!
Koreassa saadaan suremmat voitot osakkeenomistajiulle!
- Heille, joista yli 90 % on ulkomaalaisia!
Että se siitä maamme upeasta lippulaivasta, jolla niin paljon on vuosia ylpeilty, ja jonka nimiin niin moni on vannonut. Nokia, Nokian kännykät ja paljon muuta Nokiaa.
Siis voittoa tuottaa Salossakin , mutta Koreassa enemmän! Siis sinne!

MITEN KÄY SUURSALON ?
Tekeekö nyyjoorkit?

Jos Nokian kännykkätuotanto siirtyy kokonaan muihin maihin, miten käy uuden Suursalon?
Monien pienten uusien liitoskuntien ihmiset tulevat sijaiskärsijöiksi, jos ja kun niiden niskaan tulee Salon kaupungin mahdollinen konkurssi tehtaan kaatuessa.

Ja ihmisten jäädessä ilman työtä.
Toivon mukaan tämä ajatuksenkulkuni on kaikki pielestä - mutta meni sitä noin 30 vuotta sitten New Yorkin kaupunkikin konkurssiin. Tarkkaan en tunne mitä oli tapahtunut, mutta kaupungin työntekijät saivat silloin ykskantaan kenkää. Viesti oli, että töihin saa tulla, mutta huomisesta asti ei saa enää palkkaa.
Mitä kaikkea sen jälkeen tarkkaan tapahtui, ei ole myöskään tiedossani, mutta tuo äskeinen on aivan elävää elämää. Muutaman vuoskikymmenen takaa siis.

NO, NÄIN PERJAINTAI-ILLAN
KALENTERILUUKUSTA näkyi yhtä ja toista.

Huomenna on T-Talolla vielä 'yleisön pyynnöstä' uusintamyyjäiset, siis naisporukallemme päivä töitä. Avoimet ovet 11-14.
Nyt loppuu tarina tähän.
Tavataan huomenna viimekäden ruoka- ja lahjaostoksilla myyjäisissämme!




Ei kommentteja: