maanantai 3. joulukuuta 2007

kolmas luukku auki

Tänään sumppuisena joulukuun päivänä aukesi kolmas luukku tästä blogista. Vielä sivuni tarvitsee asultaan kehittelyä, mutta samalla kun opitaan ja aika siihen antaan periksi....viimeistään luulisin silloin, kun kalenterin luukut loppuu...
**********
SE LASTEN NÄKÖKULMA....

- Tänään oli vuoden 1918-juhlaa varten rapsodian harjoitus. Se koostuu, kuten eilen kerroin, lapsen näkökulmasta tapahtuvaa tuon ajan tarkastelua. Punaorvot varsinkin kun ovat niin kauan joutuneet vaikenemaan - vasta viimeinä elinvuosinaan uskalsivat puhua asiasta, josta oli jo kotona vaiettiin. Valkoinen valta oli uhkan takana.

- Kun tänään ryhmässä tarkastelimme rapsodina lähtökohtaa, aukesi mielenkiintoinen keskustelu. Siinä yksi jos toinen herkesi muistelemaan. ' Isoäiti oli kuollut joskus kauan sitten nälkään....ei siitä sen enempää silloin puhuttu, kuin että nälkään kuoli....kunnes vasta aikuisena ymmärsin, missä oli kuollut nälkään...vankileirillä' - kuten joku totesi....ja toinen jatkoi smanakaltaisia kokemuksiaa...totesimme, että tömö tapa lähestyä nyt tuota vuotta 1918 on ehdottomasti oikea..


-Näin aukesi ajatus siitä, mitä haluamme ihmisille nyt kertoa tuosta ajasta...Punaorvon valalla, Punvangin hauta- laululla, Turtiaisen runolla Suutari Nikke - myös Rossin runolla joka kertoo lapsista lähi-idän pakolaisleirillä, mutta joka aivan yhtä hyvin istuu vuoden -18 lasten maailmaan....
***********
KULTTUURI AVAA....

siltoja aikakausien välillä - niin kai on, jos se on hyvää kulttuuria.
- Ei turhaan Tuntemattoman sotilaan uusin versio Kansallisessa aiheuta keskustelua, sillä kaikki eivät taida ymmärtää sen aikaan sidotun, mutta ajattoman historian yleispätevyyttä...niin se itse ymmärrän.

- Kun Agit-Prop piti syksyllä sinänsä aivan mahtavan konsertin Turun Konserttitalolla, oli kokonaisuuden spiikkaus tietysti ammatti-ihmisen käsissä. Mutta kun Elsa Rauteen runo 30-luvun lopulta spiikattiin tähän päivään, tuli laulusta nyt suora assosiaatio Irakiin ja Bagdadin tähän päivään...vaikka niin selvästi sen on tähän asti liittänyt vain oman maamme historiaan...

....MUTTA VOI MYÖS SULKEA....

- Jos ajatellaan Turun kaupungiun huikeaa kulttuuripääkaupunkihanketta, tapahtuu varmaan niin - tai on jo itseasiassa tapahtunut - että pienet yksiköt, taiteen polulla kulkevat perusduunarit - joutuvat väistymään suuren ja kaupallisen tieltä. Samaan aikaan kaupunki keskittyy realisoimaan omaisuuttaan.

- Näin kävi Jokikadun kiinteistön, jossa lukuisat taitelijat ja osa työväenopiston toimintaakin oli pitänyt siellä majaa menestyksekkäästi jo vuosia.
- Nyt tuli grynderi, joka suunnitteli loft-asuntoja ökykansalle jokipartaalle! Mennä saivat taitelijat jaloista pois!
- Samoin ei hienolle toiminnalleen enää saanut tarpeellista tukea yrittäjänä toiminut nukketeatterin ylläpitäjä Marco Pinto.

Samalla kun satsataan miljoonat suurille hankkeille, pientä ihmistä, niin aikuisia kuin lapsia puhutellut Pinton mahtava Mundo-nukketeatteri saa mennä menojaan. Surullista!

- Turhaan ei kaupunki säätiöinyt hanketta, jotta näin tavallaan sen demokraattinen valvonta ja talouden hoito karkaa pois kuntapäättäjiltä. "Säätiöimällä saadaan arvovaltaisia tukijoita hankkeelle." Niinpä niin. Ja taas kaikki vain rahan ehdoilla. Ei turkulaisia silloin ajatella, vaan miten bisnesmaailma pyörii. - Toki sitä voi perustella työpaikkoina ja tuloinakin, mutta jos se kulkee kauas pois arjesta, ei se ilahduta kadun tallaajaa. Nähtäväksi jää....ja ainakin ne bisneksen voitot kilisee sinne pohjattomiin taskuihin ja verottomiin pääomatuloihin....

KAUPUNGIN VUOKRA - ASUNNOTKIN ULKOISTETAAN....MYYDÄÄN POIS...

...niin kai voi todeta kaupunginjohtaja Pukkisen vimmasta myydä kiinteistö OY Lehtolaakson
asuntoja. Ei niistä moni pienituloinen pysty itselleen kotiaan lunastamaan! Ja kun grynderi ostaa ne, nousevat vuokrat niin että maksuvaikeudet lisääntyy.
- Siinä se kaupunkistartegian yhteiskuntavastuu, huoli kansalaisistaan...kunhan saadaan lakaistua köyhät pois silmistä, pois mielistä. Luulevat raharikkaat bisnesmiehet voivansa yksin pyörittää tätä elämää....osa-aikatyönä, halpatyöpaikkana, pätkätyönä ja vuokratyöllä pyöritetyt bisneksensä. - Eivät huomaa, että meitä kaikkia tarvitaan - joskaan ei poljettuina, kuten nyt niin monen osana on. KAikille kuuluu kunnon työaika ja palkka siitä!

Ihmenetellä täytyy, ettei päättäjiä mikään hetkauta, valtuuston enemmistö kylmän rauhallisesti nuiji päätökset kaikkien aikojen nopeimmassa budjettikokouksessa a.d. 2007!

Nyt ei valtuutettujen enää edes tarvitse keskustella! Kassakaappisopimus on ja pitää....kokoomuksella, kepulla ja demareilla.... koko kaudelle tehtynä ja valmiiksi taskussa....siitä kun katsotaan, miten äänestetään, ei tarvitse enää edes päätään ko. ryhmien valtuutettujen vaivata...mitä nyt joku joutuu harmillisesti jotain selittämään...
Oi aikoja, oi tapoja!

OLETKO SINÄ muuten sitä mieltä, että

- samanlaiset ihmiset ja puolueet saavat edelleen seuraavatkin neljä vuotta päättää meidän kuntalaisten asioista. - Vaikka maanjäristys tulisi, on sopimus tehty ja sillä siisti....niinhän se nyt menee...
Saas katto kui käy...

Ei kommentteja: