lauantai 8. joulukuuta 2007

lauantailuukku

NOKIALLA
on kalenterin joululuukku auennut vähän mukavammalla kuvalla. Vettä! Nyt saa jo tiskiin ja pesemiseen käyttää kraanavettä. Vesikatastrofi on ollut melkoinen jysäys nokialaisille, myös kaikille tutilleni kuten mm. Kirstille ja perhelle, Tuulalle, Herkulle ja monelle muulle...perheellisille ja yksineläjille. Puhumattakaan jos taudin on saanut. On siinä terveyskeskus ja sen henkilökunta ollut lujilla. Voi Kirsti!

VIELÄ VESI ON
meillä yhteiskunnan hallussa, mutta on jo maita, joissa vesi on yksityisomaisuutta. Toki meilläkin moni kunta on jo yhtiöittänyt vesilaitoksensa, ja siitä on enää lyhyt askel yksityistämiseen. Kun nytkin Nokialla pääsi vahinko yllättämään, miten kasvavatkaan sitten riskit!

ENGLANNIN RAUTATIET
on oivallinen esimerkki kun ne yksityistettiin. Sen jälkeen on ollut tavattoman paljon ongelmia, sillä kaiken toiminnan pitää vaan tuottaa voittoa. Radat ovat huonossa kunnossa ja kalusto heikkenee samoin. Työturvallisuus on mennyt alakanttiin ja onnettomuuksia on sattunut paljon. Puhumattakaan aikatuluongelmista ja lippujen hinnoista.

Onpa se meidän maammekin jo yhtiöittänyt erikseen ja liikelaitostanut valtiolle kuuluneita toimia. VR:sta on eriytetty Ratahallintokeskus, erikseen on liikennettä hoitava liikelaitos. Ja ongelmia ratojen kuunnossapidossa on ollut jo jatkuvasti. Tielaitoksesta tehtiin liikelaitos. Eri puolilla maata tieliikelaitos kilpailutti sitten teiden kunnossa pidon. Siitä on kuulunut vain huonoja kokemuksia. Niin teiden kunnosta kuin muustakin siihen kuuluvasta.

TURUN TERVEYSTOIMESSA
oli takavuosina käytäntö, jossa kuljetusyksikössä oleva henkilökunta huolehti myös ns. kaupunginsairaalan mäen teistä ja viheralueista. Hiekotti, ajoi lumet, leikkasi ruohon, haravoi syksyn lehdet ym. Toiminta pelasi hyvin. Paikat oli kunnossa. Sitten se kilpailuettiin ja yksi valtakunnallinen siivousfirma sai myös sairaalan ulkoalueet hoitoonsa. Huonolla menestyksellä. Hiekotukset talviliukkailla olivat huonot, lumenajo jalkateiltä viipyi, kesällä ruoho rehotti pitkänä. Sittemmin sopimus siirtyi lukuisten valitusten jälkeen omaksi työksi takaisin. Mikä on sen tulevaisuus? Kaikki vastaava toiminta keskittyy jatkosta kiinteistönhoidon haltuun kaupungin yhteiseen yksikköön? Mitä tässä keskittämisessä ssätetään? Kun miehet tulevat kauempaa tekemään työnsä sen sijaan, että nyt paikalla ollen voidaan nähdä tilanne kaiken aikaa?! No, ehkä uusi vuosi tai seuraava näyttävät, mutta itse uskallan olla skeptinen kaikille keskittämisille, joissa vannotaan mm. säästöjen nimiin - niin usein kun niistäkin on tullut vain takkiin, ei mitään säästöjä.
****************
Mutta nyt alkaa jo pian T-Talon henkilökunnan pikkujoulu, joten ei muuta kuin sinne. Huomenna on taas uusi luukku!
****************
JATKOSSA NOKIALALSILLE
PAREMPIA TALVIVIIKKOJA JA JOULUN ALUSAIKAA!

Ei kommentteja: