sunnuntai 9. tammikuuta 2011

KABINETTIPOLITIIKKA ON LINJANVALINTA

Viikonloppuna oli Turussa koolla Rauhanpuolustajain järjestämä ay-väen rauhanpäivät, joka tapahtuma kokosi Mauno Koivisto - keskukseen salin täydet ihmisiä. Teemoja ja aiheita oli useita. Itse olin iltapäivällä teemaryhmässä, jossa käsiteltiin Turun kuntapoltitiikan arvovalintoa. Työnimi oli alunperin leipää vai sirkushuveja, mutta lopullinen kysymys asetti vastakkain lähinnä perusturvan ja koulutuksen ja toisaalta urheiluhallit ja
- kentät.


Elo, Muukkonen, Artesola...
Kekustelussa alusvata puheenvuorot käyttivät Piia Elo (sd) ja Mirka Muukkonen (vas). Edellinen on kv:n ja kh:n jäsen, jälkimmäinen kv:n ja peruslautakunnan jäsen. Puhetta johti Artesola (vas) joka myös kh:n jäsen. Eli kovin oli vaalikampanjan  tuntua, kuten panelisteja mainostettiinkin.

Alkupuheenvuoroissa nousi esille lähinnä voivottelu kun rahaa on rajatusti, ei riitä kaikkeen, jostain on tingittävä. Lopputulemana kultiin, että kumminkin kun kaupunkiin pikapikaa, tarvitaan urheilukatsomoon katos, siihen kyllä järjestyy rahat muutaman pelin vuoksi (naisten futiksen mm), tai miten edell. kj Pukkinen äkkiä löysi 50 miljoonaa rakentaakseen kaupungille komean uuden konsertti- ja kongressikeskuksen jokirantaan. Onneksi hanke kaatui.
- No, molemmat alustajat tuomitsivat moiset menettelyt.

Keskustelussa nousi esiin kulttuurin ja sos. asioiden vastakkainasettelu. Toisaalta molempia toki  kaupungissa tarvitaan, mutta toisaalta joidenkin mielestä pitää ensin hoitaa vanhukset, lapset ja sairaat.

Raha ei riitä ja kokoomus johtaa..
Perusteluna saatiin kuulla, että kaupngissa on porvarienemmistö, joka tekee mitä lystää.  Porvarienemmistö on tosi. Mutta sen valtaa myös osaltaan pönkittää 4 vuodeksi tehty valtuustosopimus, jossa kokoomus saneli ehdot ja demarit oli valmiit muiden tavoin mukaan, samoin vasemmistoliitto. Kaikki ryhmät Turussa allekirjoittivat sopimuksen, jos kohta vas. sittemmin erotettiin siitä. Sopimus tähtää henkilökunnan vähentämiseen, palvelujen ulkoistamiseen, kiinteistöjen  myyntiin jne.

Kun  kysyin, mikseivät työväenpuolueet kutsu kuntalaisia mukaan joukkotoimintaan ja kamppailuihin toisenlaisesta politiikasta sen sijaan, että nyt politiikkaa tehdään kabineteissa, riemastui Muukkonen todeten, että kyllä vas:n valtuuteutut ovat olleet paikalla,  kun mielenosoittajat ovat tulleet. Totta, osa valtuustoryhmästä, ei suinkaan kaikki.

Piia Elon vastaus oli toisenlainen. 
Hän korosti, että ..."on demareilla valittu ja johdonmukainen linja, että politiikkaa tehdään kabineteissa ja koitetaan siellä vaikuttaa asioihin, niin se toimii paremmin..."
Tämä tuskin oli kenellekään läsnäolijalle tietona sinänsä uusi, mutta hämmästyttävän kirkasta oli joukkojen toiminnan mukaanottamisen väheksyminen. Se toki näkyy demarien politiikassa kautta linjan.

Eräänlaisen limbon loppuun bloginpitäjlle heitti puhetta johtanut Artesola todeten, että ..."eihän nyt näiden tyttöjen sovi olla molemmilla puolilla barrikaadeja...!!! He ovat päättäjiä..."


Mutta Artesola ja tytöt:
Onhan valtuutetuilla takanaan puolueet, jotka kai vastaavat kuntapolitiikan sisällöstä ja keinoista, eivät Muukkonen eikä Elo kumpikaan ole siellä yksinään. Ja kyseisten työväenpuolueiden luulisi tässä tilanteessa, kun ovat eduskunnassakin oppositiossa - toimivan monissa asioissa yhdessä ja näin myös  kaupungissa nostavan ihmisiä kamppailuun toisenlaisten päätösten aikaansaamiseksi.

Mutta tuntuu tuon keskustelun jälkeen, että samalla tavalla kun ovat arvot sekaisin, ovat myös keinot niiden arvojen puolustamiseksi hukassa. Tottavie.
" Kabineteissa kun saa paremmin tuloksia."

Olen siitä asiasta eri mieltä. Juuri kabinettipolitiikalla on jaettu kansa kahtia ja eriarvoisus vaan syvenee. Mutta sen korjaamista jos yrittää harrastaa kabinetissa, ei päästä alkua pidemmälle. Ellet usko, katsele ympärillesi!
"Minne kauas pilvet karkaa"....kysyy työmies eduskunnan työveänpuolueilta, kun ei niitä muista enää erota..

6 kommenttia:

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Minusta on aina tällaisia tarinoita lukiessani päivänselvää, että vasemmistoliitolla ei ole mitään tekemistä sosialistisen tai kansandemokraattisen perinteen kanssa, vaan se on lähinnä nykypolitiikan SDP. Itse SDP taas ei ole vasemmistopuolue ollenkaan. Se muistuttaa oikeistopuolueen vasemmistosiipeä.

kaija kirjoitti...

surullista vaan, että tilanteessa jossa ihmisillä lienee valmiutta olla mukana kamppailuissa, saa tilanne luisua ohi...näin se täällä ainakin menee...eipä valtuustoryhmät/puolueet oole kutsuneet ihmisiä mukaan...lähinnä sopimustraan lukevat ja kun vas. potkittiin siitä ulos loukkaantui se kovasti kun ei päöäsen isojen kanssa leikkimään smalle hiekkalaatikolle...eduskunnan oik. asioamiestä myöten kyselyä panivat, oliko oikein että heidät pudotettiin pois....siis tommosesta vapaahetoisesta epälaillisesta yhteistyötsä!!
No asiamies vastasi tietysti, ettei sitä mikään estä!
Alueen vas:n aktiivin taholta olen saanut viestiä, jossa kirosanoin purkavat tuntojaan siitä, että Muukkonen kokoaa demari- ja vihr. naista kanssaan vaalikiertueelle syrjäyttäen kommunistit kokonaan...no, se on Muukkosen valinta. Siitä on luettava ja tehtävä omat johtopäätöksensä!!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ettei tullut lähdettyä sinne. Taitaa olla samanlaista orwelliaanista soopaa sekin, että ulkomailta tulleille työläisille pitää saada samat työehdot kuin suomalaisille.

Eiköhän siinäkin horinassa ole pääosin kyse siitä, että pysykööt muut kokonaan ulkona meidän leipää syömästä.

Ilmankos hallituskumppaniksi kelpaavat myös persut!

Jep, jep

kaija kirjoitti...

anonyymille haluan todeta, että tässä oli kahdesta päivästä vain yksi parituntinen...teemoja oli useita ja varmasti esim. länsi-Saharan tilanteesta esittäneen nuoren naisen selvitys kotimaastaan oli yksi kiinnostavimpia!
Aina voi bongata jotain, itse jäin nyt kuulolle tuohon kuntateemaan.

Mirka Muukkonen kirjoitti...

"Tyttö" täältä vastailee, Kaija..

En nosta esiin kuin kaksi asiaa:

1) Sinä Kaija hyvin tiedät, että kansalaisliikkeissä on kosolti vasemmistoliittolaisia mukana. Me emme ole kansalaisliikkeessä mukana puolueena, mutta monet meidän aktiivit ovat.

Viikonlopun tilaisuudessa nousi esiin mm. toriparkin kansanäänestys. Kerroin vetäneeni kansanliikkeen ensimmäisen kokouksen, toimineeni aktiivisesti nimiä keräten ja myös esitin kansanäänestyksen järjestämistä. Yleensä sinulta unohtuu mainita tämä vasemmsitoliittolaisten aktiivinen toiminta - tai jopa kieltää se silmät kirkkaina.

2) Mitä tulee yhteistyöhön vaalien osalta, niin minuun on otettu useilta eri tahoilta (lähinnä sdp, vihreät, skp) yhteyttä ja kysytty yhteistyötä. Tällä kertaa päädyin yhteistyöhön, johon osallistuu demareiden Piia Elo ja vihreiden Elina Rantanen eli kolme nuorta kaupunginvaltuutettua ja lasten äitiä. Kärkenämme on lasten luokkayhteiskunnan purkaminen.

En voi kuin ihmetellä kirjoitteluasi, Kaija, sillä se ei ainakaan paranna yhteistyömahdollisuuksia. Täällä blogissasi kerrot, kuinka en halua tehdä yhteistyötä skp-läisten kanssa ja kuitenkin juuri sovimme yhteisestä rasisminvastaisesta tilaisuudesta. En kovinkaan arvoista tällaista kaksinaamaista toimintaa, Kaija.

Ihmettelen myös, miksi edes haluat hakea yhteistyötä, kun sekä minä että vasemmistoliitto olemme kerta niin paskoja.

- Mirka

kaija kirjoitti...

No Mirka voi, otitko herneen nenään. Enhän kieltänyt osuuttanne kansanliikkeissä sen paremmin seminaarissa kuin tekstissäkään, jos luet ja muistelet tarkoin. Piiakin sen ymmärsi ja totesi kysymykseni kohdistuneen juuri demarien suuntaan. Mirka älä ota itseesi semmosta mikä ei sinne kuulu, vai oliko asia arka.

Otin itse yhteyttä taannoin sinuun ja kahteen muuhuin ehdokkaseen perustelulla, että vaalitilaisuuksissa kuulijat voisivat kuulla näkökulmia niin hallituspuolueen (vihr), kahden oppositiopuolueen (sd ja vas) kuin ulkoparlamentaarisen puoleen (SKP) näkövinkkeleistä. Monissa asioissa on varmasti erilaisia näkökulmia, mutta myös yhteisiä asioita. Oletan niin.

Luokkayhteiskunnasn purkaminen on tärkeä teema, miten siihen vaan tällä hetkellä yksikään mainitsemistasi puolueista pyrkii, on juttu erikseen. Luokkayhteiskuntaa ei voida purkaa pelkästään lasten maailmasta, jos kohta tämän päivän Suomessa totta vie köyhien perheiden lapset kärsivät eniten. Kysymys lienee edes oikeudenmukaisemmasta poltiikasta, jolla ei sentään luokkarakenteita pureta, vaio miten ajattelet.

Mirka, mitään en ole valehdellut sen paremmin silmät ummessa kuin silmät kirkaanakaan. Kysymys haluttomuudestasi yhteistyöhön koski vastaustasi tiedusteluuni. Uskon ja toivon, että monessa kamppailussa voimme olla smalla puolella barrikaadia, vaikka Rauno Artesola seminaarissa olikin asettamassa meitä eri puolille barrikaadia. Ja tuo tytöttelyhän oli itse Rauno Artesolan suusta siitä paneelin loppukaneetista, jota siteerasin blogissani.

Mirka, hyvä on selvittää asiat,kun tämmösiä väärinymmärryksiä tapahtuu. Sanavarastooni kun ei kuulu puhua paskaihmisistä ja paskapuolueista, vaikka joskus mieli tekisikin. Enkä nytkään ole sinusta tai puolueestasi niin missään kirjoittanut tai sanonut, vaikka kieltämättä varsinkin puolueenne politiikkaa olen perustellen kritisoinut.
Mutta se onkin ihan toinen juttu.