tiistai 4. tammikuuta 2011

KATAISELTA UNOHTUI HIRVOSEN RAPORTTI


Kataiselta unohtui Hirvosen raportti


Ministeri Katainen kirjoittaa kolumnissaan (TS .1.2011), miten äänestäjille on puhuttava totta. Siihen on helppo yhtyä. Totta se. Mutta ei riitä pelkästään se, että puhutaan totta, vaan on  myös muistettava, MISTÄ puhutaan. Ja varsin oleellista on se, mitä jätetään sanomatta, mistä ei puhuta!

Katainen käsittelee kolumnissaan taloutta. Kestävyysvaje on päivän uusiotermi josta ministeri puhuu. Lisäksi Hetemäen työryhmän esittämä verojärjestelmän uudistus on vahvastin esillä.
Kumpikin ohjelmista ja viesteistä suuntaa käytännössä samaan: esillä ovat työurien pidentämien, verotuksen siirtäminen enitsestään tasaveron suuntaan, yhteisöverojen alentaminen, julkisella sektorilla tehostaminen, säästäminen, ulkoistaminen - kaikkiaan sama suunta kuin kokoomusvetoisessa valtiontaloudessa on ollutkin. Sadat tuhannet köyhyysrajan alapuolella sinnittelevät tuntevat toki nahoissaan tämän Kataisen poltiikan kestävyysvajeen.

Vaan miksei ministeri Katainen kerro, että maamme on jo kansainvälisestikin todettu EU-alueella olevaksi erinomaiseksi harmaan talouden ja veronkierron paratiisiksi. Nämä mahdollisuudet ovat useimmiten jopa lailla säädettyjä mahdollisuuksia tai mahdollisuuksia niiden säätämättä jättämisillä. Kun
VN tilasi raportin taannoin Markku Hirvoselta ja työryhmältään  harmaaseen talouteen liittyen, sai tilaaja ehkä enemmän kuin halusi. Hirvosen raportissa osoitetaan lukuisia seikkoja, joilla maassamme toimitaan. Verotus kierretään monin tavoin, tavalla tai toisella. Se koskee niin maassamme tuotettua vaurautta kuin maamme kautta kierrätettyä verotonta pääomaa ja voittoja. Hirvosen raportin mukaan erilaisin veronkierroin ja harmaan talouden keinoin kierrätetään valtiolta verotuloja vuositasolla miljardeja! Juuri ne miljardit, jotka siis taas aiotaan kerätä kansalta!

Noilla varoilla maamme talous voidaan tasapainottaa.  Ei vain pääomaverojen nostolla, vaan myös omaisuusveron palautuksella, pörssikaupan verottamisella, listaamattomien yhtiöiden verovapaiden voittojen nostamisoikeuden ( 90 000 €/v verottomana)  lopettamisella...tai esim. kuntaveron progressiiviseksi muttamisella. Näin voidaan saadaan muutos aikaan.
Tässä oli vain muutamia esimerkkejä. Niihin tarvitaan vain poliittista halua korjata asiat. Asiantuntijana tunnustetun Markku Hirvosen työryhmän raportista löytyy runsaasti työkaluja sekä ministeri Kataiselle, että kaikille tähän keskusteluun lähteville. Siksi suosittelenkin ensimmäiseksi tuohon raporttiin tutustumista. Vasta sen jälkeen kannattaa puhua kestävyysvajeesta, kun on parsittu pussin pohja umpeen ja estetty jo lähes laillisiksikin muodostuneet talousrikokset.

-   Asia erikseen on se, että Hirvosen  työryhmän raportissa esitetyistä vaihtoehdoista puhuminen vaatii jo paljon enemmän rohkeutta ja myös tahtoa korjata tilanne. Maamme taloudella on edelleen kaikki edellytykset korjata eriarvoisuuteen johtaneet ratkaisut. Siksi on uskallettava puhua myös niistä asioista, ministeri Katainen, jotka te haluatte unohtaa puhuessanne kestävyysvajeesta ja verorakenteen muutoksesta.
Tunnettehan Hirvosen työryhmän raportin sentään? Vaan jos se on unohtunut, ottakaa uuelleen esille!

Hyvää alkanutta vuotta kumminikin.

Ei kommentteja: