tiistai 29. heinäkuuta 2008

" Terveystoimi tiedottaa......" täydennys:

Eilen käsittelin perustellusti ja perusteellisesti sitä, miten Turun terveystoimi ilmoittaa kansalaisille asiakasmaksukorotuksista.

Pieni täydennyt on totuuden nimissä annettava.
Ilmoituksen lopussa on maininta, että tarkempaa tietoa saa terveysasemilta ja internetsivuilta.
Mutta moniko asiaa enää kysyy terveysasemalla käydessään, kun kerran ' eduskunta on päättänyt asiasta '.
Linkistä on yhteystiedot myös lautakunnan ko.päätöksen sivulle, jossa toki asiaa ilmenee kokonaisuudessaan.

Mutta edelleen:
Moniko kadun tallaaja lähtee muuten vain hakemaan linkkiä lautakunnan pöytäkirjasivulle, kun asia ykskantaan ilmoitetaan eduskunnan päätökseksi?!
Se onkin jo eri juttu, ja valtaosalle ihmisistä ei selviä asian todellinen tausta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Kaija!

Hyvä, että seuraat asioita tarkasti myös kesäaikaan. Eduskunta tosiaan päätti korottaa asiakasmaksuja, mutta ei yksimielisesti. Samalla lopullinen päätös asiakasmaksukorotuksista jätettiin kunnille. Turussa siis terveyslautakunta ja sosiaalilautakunta saivat näistä maksukorotuksista itse päättää.

Olen ollut todella yllättynyt, että demarit ovat äänestäneet korotusten puolesta. Jos raha edes jäisi lautakuntiemme käyttöön parantaen edes teoreettisesti palvelujamme, niin asian voisi vielä ymmärtää. Mutta kuten kirjoitit, valtio tulee nämä rahat omaan pussiinsa perimään.

No, me ainakin vasureissa äänestytimme asian molemmissa lautakunnissa. Todella törkeitä nämä asiakasmaksukorotukset.

Tsemppiä vaaleihin!

kaija kirjoitti...

Mirka hei, merkillepantavaa on, että demaripuheenjohtajat kyseisissä lautakunnissa ( Rosenlöf terv.ltk ja Koikkalainen sos.ltk) olivat vauhdilla viemässä asiaa päätökseen. En tunne asiaa, pyysikö kukaan asiaa pöydälle? Tunnetko sinä asian?
Demarijäsenet lautakunnassa (Ainakin terv.ltk) ovat mm. haastattelussa vastanneet, että oli pidettävä kiinni valtuustokauden mittaisesta sopimuksesta kokoomuksen kanssa!
Eiköhän olisi aika saada vaaleissa valtuustoon sellainen enemmistö, jossa demaritkaan ei enää haikaile yhteistyöhön porvarien kanssa!?
Eikö olisi tässä hallituspoliittisessa tilanteessa aika saada hyvä yhteisrintama tänne vasemmalle, sillä asioita olisi paljon.
Yksi ensimmäisiä, maksuton perusterveydenhuolto, sitten joukkoliikenteen lippujen halventaminen, tavoitteena maksuton joukkoliikenne kuten monissa Euroopan kaupungeissa ja mm. Maarianhaminassa jo on..., vanhustenhuolto kuntoon, terveystoimeen riittävät resurssit! Nämä ovat asioita, joista ihmiset ovat kesäturneellamme tuoneet esille.
-Ja tietysti vuokratalojen säilyttäminen! Näistä on kamppailtava jatkossa ja vahvasti!

Anonyymi kirjoitti...

Hei vielä!

Olen samaa mieltä kanssasi näistä mainitsemistasi tavoitteista, joihin meidän tulisi pyrkiä.

Mitä tulee lautakuntiin, niin asioita ei pyydetty palautukseen vaan asiasta äänestettiin molemmissa lautakunnissa.

Sosiaalilautakunnassa vastaehdotus kuului: lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta lapsen päiväkoti- ja perhepäivähoidosta perittävän kuukausimaksun enimmäismäärää ei koroteta.

Soslassa esittelijän ehdotus hyväksyttiin äänin 9-2.

Ja Terveyslautakunnassa: asiakasmaksuja ei koroteta, vaan ne pidetään ennallaan.

Terlassa esittelijän esitys hyväksyttiin äänin 9-4. (Vihreät kannattivat yllättäen Vasemmistoliiton esitystä).

Nämä esitykset löytää terlan ja soslan kesäkuisista kokouspöytäkirjoista Turun kaupungin nettisivuilta.

Lopullinen tavoitteemme ja tahtomme on poistaa terveyskeskusmaksut kokonaan.

kaija kirjoitti...

Mirka hei,

Ymmärrän, ettei demarien intressissä ollut palautus lautakunnasta uuteen valmisteluun, vaan suunnitelman he olivat jo tehneet.

Kyselin nimenomaan
kyseisen asian pöydälle panosta, jolla asiaan olisi saanut jatkoaikaa. Lopullinen käsittely olisi ollut nyt elokuussa, - paneehan moni kunta korotuksenkin voimaan vasta 1.9.alkaen.

Tuosta soslan perustelusta voisi todeta, että korkein maksuhan koskee keski- ja hyvätuloisia, joten heillä ei siis nouse. Kuitenkin tuo raha koska nostetaan siihen kategoriaan, on melko matala, tunnen asian lähelläni olevista nuorista, monilapsisista perheistä.

Lautakuntien, kh:n ja kv:n sivut ovat nykyisin yksi oiva tiedonlähde, mutta niissä ei aina selviä kaikki. Esim. ehdotus, joka ei saa kannatusta, puuttuu yleensä pöytäkirjasta. Siksi kyselin tuota pöydällepanoehdotusta.

Oleellista on, että pitäisi saada ihmiset laajempaan kamppailuun korotuksia ja heikennyksiä vastaan, ei vain pelkkänä lautakuntatyönä.
Ja kun lienee jo selvää, että demarit ovat syksyn budjetissa ensi vuodellekin äänestämässä korotusten puolesta, on kyse isosta asiasta.
Lakihan sallii sen indeksikorotuksen suoraan!
Siinäpä kamppailtavaa!