sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Suomen tasavallan presidentin nykyinen ja EU:n parlamentin uusi ulkopoliittinen valta?



Ei ole monia vuosia aikaa, kun laki määritteli mm. maassamme presidentin valtaoikeudet. Silloin ei maamme ollut vielä EU:n jäsen. Silloinkin oli maassa sosiaalidemokraattinen presidentti, kuten sitten Kekkosen aikojen on ollutkin.

Mutta presidentin valta Kekkosen aikana oli vahva, ja hän myös käytti valtaansa.
Sittemmin on presidentin valtaa määritelty uudelleen ja uudelleen.

Viimeisin voimakas tahto lähtee kokoomuksen riveistä, joka ehdottomasti haluaa riisua presidentin valta-asemia.
Muutama vuosi puhuttiin asiasta vain yhden tai kahden lautasen asetelmana. Silloin ei suoraan puhuttu asiasta vielä aivan oikealla nimellä. Mutta sitten laadittiin EU:lle perustuslaki, jonka Suomikin kiireesti päätti ratifioida, vaikka se oli siihen mennessä jo kaadettu.
Eu - eliitti alkoi kiireellä muokata uutta lakia - josta nimettiin perussopimus, Lissabonin sopimus.
Samoin kuin perustuslain nimisenäkin versiona myös tämä uusi "sopimus" lähtee siitä, että EU:lla on oma ulkopolitiikka, oma armeija, oma valuutta. Valuutta on, armeijaa luodaan ja ulkopolitiikalla yritetään toimia.

Mutta se Suomen presidentin valta? Ymmärrän sen riisumisen liittyvänkin vahvasti tuohon EU:n ulkopoliittiseen valtasuunnitelmaan, jossa valtioilla ei enää ole oikeutta omaan ulkopolitiikkaansakaan, vaan se on alisteinen EU:n ulkopolitiikalle. Onko nyt niin, että suomalaisia on helpompi taas höynäyttää tässä ulkopolitiikassakin, kun oltaisiin tilanteessa, ettei presidentillä ole asiallisesti enää edes ulkopoliittista valtaa.
Sen jälkeen olisi helpompi luopua sellaisen vakanssin ylläpitämsestä, jolla ei asiallisesti ole enää mitään merkitystä politiikan teossa. Olisi kuin Sveamaan kuningas.

Kun Stubb otti vastaan tehtävänsä, on puhuttu myös avoimemmin siitä, miten EU:n parlamentti on nousemassa lähiaikoina mittavaksi EU:n ulkopolitiikan vallankäyttäjäksi.
Siinäpä se.
Asiaa on valmisteltu hiljalleen jo pitkään, siitä vaan ei ole kirjoitettu eikä puhuttu juuri julkisuudessa meilläkään.
Ylen toimittaja Jyrki Seppälä toteaakin kirjoituksessaan, miten "Koko näköpiirissä oleva ulkopoliittinen asetelma EU: ssa on pysynyt hämmästyttävästi julkisuudelta piilossa......Kuitenkin juuri salailu antaa herkimmin aiheen epäillä, että jotakin salamyhkäistä on tekeillä, vaikkei näin olisikaan...."

Osana tuota ulkopoliittista näytelmää Suomen osalta on presidentin roolin muuttaminen aivan samoin kuin aikanaan tehtiin julkisella sektorilla virkojen lakkauttamisesta päätös, jotta sen jälkeen voitiin ruveta suuntaamaan ulkoistamiseen ja palvelujen yksityistämiseen.

ELI SUOMI ON SIIS ULKOISTANUT JOS VALMIIKSI ULKOPOLITIIKKANSA; ENÄÄ PITÄÄ RIISUA PRESIDENTTIA ASEISTA!

Ei kommentteja: