sunnuntai 20. heinäkuuta 2008

Se ruoan ALV - vai oliko ukkosta ilmassa

...kun ukot viikko sitten Porissa Suomi Areenassa keskustelivat kuntapolitiikasta.
Kyse oli puolueiden puheenjohtajista, joukossa toki myös kristillisten Räsänen ja demareiden Urpilainen.
Kun seurasi keskustelua, oli selvää havaittavissa, miesten puheenvuoroissa oli ylimielinen suhtautuminen moniin asioihin, jos kohta pahimmalta tuntui Vanhasen kommentti Urpilaisen ruoan ALV - asiaan.
Toki en ole samoilla linjoilla asiassa Urpilaisen kanssa, vaan ehdottomasti alennus on tuotava kauppoihin niin että se ostoksissa myös näkyy ja kukkarossa tuntuu. Mutta Vanhasen tapaa teilata ajatus oli ala-arvoinen. Uskomatonta kieltä pääministeritasolla.

Mitä ruoan hintaan tulee, on se kumma, ellei veronalennusta saataisi muka tuntumaan kauppalaskussa.
Miten ja miksi demarit valmiiksi alistuvat siihen, että kauppa vetää välistä, eivätkä asiakkaat hyödy.
Miten olisi, jos veroalennuksesta säädettäessä tulee myös sellaiset klausuulit, joita ei pääse kiertämään -ei edes niin kuin kansanedustajat taannoin. - Klausuuli, joka määrää hintojen näkymisen selvästi ennen ja jälkeen veronalennuksen - tehdään sitä hankalampiakin merkintöjä tietokoneella kaupan laskuihin.
Onhan liikeketjuja, joiden laskuissa eritellään eri suuruiset ALV- prosentit. Ja paljon muuhun pystyvät koneet, kunhan vaan halutaan.

Mitä itse asiaan edelleen tulee, olen vahvasti sitä mieltä, että on mitä korkein aika jo tästä syksystä aloittaa lain valmistelu ja saada se voimaan viimeistään -09 alusta, siksi paljon on ruoan hinta noussut. Samalla kun puhutaan tuloverojen alentamisesta, ei huomioida koko sitä suurta osaa kansasta, jota ei veronalennus pienten tulojen vuoksi koske lainkaan. Kun ei ole mitään verotettavaa edes, vain pieni kansaneläke.

Siksi kaikkein pienituloisimpien kohdalla ainoa helpotus on todella ruoan ALV:n alentaminen - miksi sen on Suomessa oltava korkeampi kuin missään muussa EU - maassa? Samalla on poistettava asiakasmaksujen korotukset kunnissa, sikäli kun niistä on jo ehditty päättää. Kuten Turussa, jossa jälkeen viimeisen kh:n kokouksen terveys- ja sosiaalilautakunnat kiireesti tekivät juhannusviikolla päätökset.
Siinä olisi alkuun kaksi tapaa huomioida kaikkein pienituloisimmat kansanosat.

Vai miltä sinusta tuntuu?

Ei kommentteja: