tiistai 1. heinäkuuta 2008

Rönsyt pois....

......on sanatarkka määritelmä tavoitteeksi Turun kaupungin vuosille 2008-2010 taloussuunnitelman sisältöä.

Se on mitä kirkkain esimerkki siitä, miten kuntademokratia yksityistetään, kilpailutetaan, ulkoilutetaan.
Rönsyistä puhuminen selvennetään tekstissä samalla aivan suoraan, että se tarkoittaa ' henkilöstön siirtämistä toisen työnantajan palvelukseen'.
Eläkevastuut siirtyvät vastaanottajalle, ja tarkoitus on neuvotella liikkeenluovutusehdoista, joissa työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä. ( siis viiden vuoden ajaksi !)

Näitä asioita - tavoitteena kunnan toimien yksityistäminen - esitin aikanaan uhkakuvaksi jo silloin, kun käynnistettiin virkojen muuttaminen työsopimuksiksi. Se kaikki on edellytys koko ulkoistamisen hankkeelle - eihän muuten pääsisi työntekijöistä niin helpolla eroon. Tästä näkymästä puhuin useilla foorumeilla niin politiikan kuin ay-liikkeen kentillä, mutta aina en saanut ymmärrystä.
Joskus jopa päinvastoin. Nyt jo tapahtuu kuten puhuin - siis ennusteeni kuitenkin toteutuu. Eikä kovin monia vuosia mennyt.

Asiakirja ( - siis ko. Turun kaupungin taloussuunnitelma, josta on kirjattu keskustelupöytäkirja ) - on luotu konkreettiseksi toimenpideohjeeksi talouden tasapainottamiseksi.
Näin sen ensilehdellä todetaan. Jatkossa omistajapolitiikka ja palvelustrategiat on alistettu kaikki sille, että saavutetaan kustannussäästöjä tavoitteena, että nettoinvestoinnit ovat tasolla 40 m€ ja verotulojen rajaa ei voi ylittää. ( huom. kuitenkin musiikkitalohankkeeseen suunnitellaan heti kärkeen 70 milj. euron investointeja!)

'Turku vapauttaa pääomia' - yksityistääkö asukkaatkin ?

Silkkaa ekonomislangia, vai miltä kuulostaa seuraavat maininnat: Tukipalveluja markkinaehtoistetaan ja sidottuja pääomia vapautetaan tuottavampaan käyttöön. Nuo tarkoittavat suomennettuna, että tukipalvelut kilpailutetaan ja kaupungin omaisuutta myydään - mukaanlukien esim. Lehtolaakson kiinteistöt - ja samalla menee asukkaat kaikkineen. Pahimman ennakkotiedon mukaan kuuluu pöudällä oleviin suunnitelmiin myös TVT - vuokratalojenkin myyminen. Se on kaupungin asukaslähtöistä politiikka, jossa asukkaista välitetään viis.

Henkilöstökustannukset alas!

Kaupungin toimintakuluista puolet muodostuu henkilöstökuluista. Jotta kaupungin toimintakuluja saadaan alas,
merkitsee se joko henkilöstön vähentämistä tai toimintojen kilpailuttamista.

Siis henkilöstö on ne rönsyt, joista halutaan eroon!
Halutaan eroon keittäjistä, siivoojista, puistojen ja katujen kunnossa pitäjät, varikon korjaajat, ja paljon muuta. Yhteensä satioja ihmisiä, jotka yhtäkkiä ovat tulleet kaupungille tuottamattomiksi - vain pelkiksi kulueriksi!
.Tämä on nykyisten päättäjien politiikkaa Turussa, ja taustalla on mm. kuluvan kauden valtuustosopimus.

Kun lukuisia toimia ulkoistetaan ja kilpailutetaan, perustellaan uskomattomalla tavalla sitä työntekijöiden eduksi!
"...Henkilöiden siirtyminen on myös kaupungin etu ja siirtyvien henkilöiden etu. Kaupunki varmistaa riittävän osaamisen palvelujen tuottajille. Siirtyvä henkilöstö pääsee organisaatioon, jonka ydintoimintaa juuri hänen osaamisensa on. Tämä takaa huomattavasti kaupunkia paremmat henkilökohtaiset kehitysmahdollisuudet...." Näin kaupunki ennalta päättää olla kehittämättä henkilökuntansa osaamista. On väärin sanoa, että ruoan valmistus, siivoaminen, palkkojen maksatus, autojen kunnossapito olisivat turhia rönsyjä. Ellei näitä ihmisiä olisi, puuttuisi paljon sen mukana.
Kuka takaa, että viiden vuoden kuluttua, kun ns. liikkeenluovutussopimuksen määräaika umpeutuu, olisi työtä enää jatkossa sille joukolle, joka on lähestymässä eläkeikää. Kaupungin työntekijöiden keski-ikä on sillä tasolla, että muutaman vuoden kuluttua alkaa voimakas eläköitymisikä. Siitä haluaa kaupunki päästä, mutta tuskin siitä välittää yksityinenkään. Mitä tapahtuu näille ihmisille?

' Monituottajamalliin '

Tähän asti käytössä ollut ns. sisäinen tilaa-tuottajamalli ollaan muuttamassa johdon suunnitelmissa ns. monituottajamalliksi. Käytännössä se tarkoittaa myös sitä, että " päätöksenteko liukuu kauemmas hallintokunnista. Tilalle tulevat kustannustehokkuus ja markkinaohjaus." Näin asiakirjassa kerrotaan.
Elikkä enää ei eletä asukkaiden Turussa ja asukkaiden ehdoilla, vaan markkinoiden ehdoilla.
Ulkoistamisella halutaan vahvistaa paikallisia markkinoita. Siinäpä se suoraan sanottu. Siis voiton tavoittelijoita!

Munat toiseen koriin - kasvaako määrä?

Ymmärrykseni ei yllä siihen, mikä työllistämisvaikutus on sillä, että työnantaja vaihtuu. Perustelu on ontto.
Jos 200 työntekijää kaupungin listoilta siirtyy yksityiselle, miten se työllistää enemmän? Päinvastoin työntekijöiden kokemukset näissä tilanteissa ovat olleet päinvastaiset. Yleensä ansiot laskevat, samoin monet muut työehdot ja -olosuhteet. Esimerkkejä löytyy vaikka tilanteesta, kun valtio siirsi siivouksen Engelille. Ja paljon muita.

Ajanmukaistamista vai ulosheittoja?

Palveluverkkoa ajanmukaistetaan - lisäämällä mm. palveluja mm. sähköisen palvelutuotannon suuntaan. Siis tietokoneella tulee ruoka, tietokoneko siivoaa, leikkaa ruohot, huolehtii kuljetuksista - miten se menee?
En usko tietotekniikan sähköisiin toimintatapoihin, sillä ihmistä tarvitaan aina. Entä ihmiset, joilla ei ole laitteita, taitoa tai kykyä käyttää tietokoneita? Miten silloin palvellaan ja säästetään?

Vuoden 2008 muutoksi ovat mm.
Viherlaitoksella 126 ihmisen vuosityöpanos.
Talotoimessa on vastaavasti 172 henkilön vuosityöpanos.
Siivousalan ammattilaisia on 300 työntekijää suunnitelmissa siirtää "voittaneen yrityksen palvelukseen".
Vuoden 2010 alusta on jatkoa tiedossa:
Työterveyshuolto kilpailutetaan vuoteen 2010 mennessä ja henkilöstöstä luovutaan ( n. 100 työntekijää)
Ruokapalveluista ainakin osa kilpailutetaan v. 2010 mennessä - tavoitteena säästää 2,4 milj. euroa.
Kaikki tuo, näiden työntekijöiden siirrot - ja monien muiden - tapahtuu kuin he olisivat palikoita, joita voi panna korista toiseen. Suunnitelmassa puhutaan, miten työntekijät siirretään vanhoina työntekijöinä. Käytännössä se merkitsee takuuta viiden vuoden ajalle työsuhteesta, sillä sen jälkeen työnantaja ratkaisee mitä se tekee jatkossa.

Myydään asunnot, teatteri ja museot, rakennetaan musiikkitalo!

Lyhyesti yhteen vedettynä voidaan todeta, että kaupungin nykyjohdon suunnitelmissa on
mitä selvemmin
* omien toimintojen alasajo
* yksityiselle pääomalle ja yksityisyrittäjille kumartaminen
* ihmisten kotien myyminen - myykö asukkaatkin?
* hoitaa kaupungin toimia pelkän markkinataloudellisen ideologian mukaan
* aikoo laiminlyödä työntekijöiden koulutuksen ja ammatillisten valmiuksien kehittämisen

Taloudellinen epäyhtälö?

Kun puhutaan kustannussäästöjen tasosta, ja todetaan, ettei se saa ylittää verotuloja, herää suuri kysymys.
Kaupungin väestö on keskimääräistä vanhempaa kuin muissa kaupungeissa. Hoidon ja palvelujen tarve kasvaa. Mutta eläkeläisten määrän kasvaessa verotulokertymä nykymenolla laskee. Siis vähemmällä saa vähemmän!
Siksi on kiireesti saatava valtionosuudet uudelleen järjestykseen. Muutoin jäävät palvelut saamatta ja yhä suurempi osa jää heitteille. Kaikkie raha ei riitä yksityisiin ostopalveluihin.
Veroja on sitä varten koko ikä maksettu, että on turvaa vanhuudessa.

Ulkoistetaan porvaripolitiikka !

Kysymys on asioista, joihin voidaan saada muutos sellaisella valtuustolla, jossa porvarillinen politiikka ajetaan alas ja ulkoistetaan niin kauan kuin pippuri kasvaa.
Sen se on ansainnut.
Turkulaiset tarvitsevat paremman tulevaisuuden.


Ei kommentteja: