perjantai 21. toukokuuta 2010

Sitaatti, joka kannattaa lukea vaikka uudelleen...

Tiedonkulku ei ole ongelma, vaan se miten sitä tulkitaan. Rakentaminen ja suunnittelu toteutuu pääoman ehdoilla. Osallistaminen, osallistuminen tuo ongelmia rahoittajien, grynderien ja heidän etujansa valvovien ja ajavien virkamiesten/poliitikkojen hyvin sujuvaan yhteistyöhön. Yksityistäminen, yhteisten varojen siirtämien yksityiselle taholle (esim. Aran kautta) on jo niin pitkällä, että asukkaiden osallistuvuus rajoittuu vain siihen, että voidaan valita vain otatko vai jätätkö."

Rakennusarkkitehdin tulevaisuudenvisiossa päiväkodit, koulut ja vanhainkodit suunnilteltaisiin käyttäjiä kuulemalla. Kaavoituksen prosessiin pitäisi saada paremmin toimiva kansalaisten kuulemisskäytäntö. Sellainen, joka selittäisi sen tarkoitusta. Rakentamisen käytäntö pitäsi Kejosen mielestä sisällyttää jo peruskouluun.  
Rakennusarkkitehti Kejosen mielestä suunnittelun lausuntokierros olisi ulotetteva myös paikallisen tahon ulkopuolelle, jotta hyvä veli -systeemiin tulisi hidaste.


*****************
Edellä oleva teksti on Eiran vastaus kullttuurimaantieteilijän pohdintoihin.. ja on totuus, joka pätee monessa muussakin tilanteessa.
Kysymys ihmisten osallistumisesta on eliitille vaarallista, koska silloin valta valuu pois käsistä.
Ja kuten tiedämme, valta on siellä missä on raha...tai minne sitä korruptiolla ohjataan mieluisille tahoille.
Joka tapauksessa juuri rakennusalalla gryndaus on yksi vahvoja esimerkkejä kapitalismin sallimasta ja suomasta keinottelusta, jossa maan arvonnousulla ja rakennusoikeuksilla, niiden poikkeusluvilla ja kaavoitussopimuksilla saadaan aikaan niitä hyvä veli- järjestelmiä.

Siinä onkin asia, joka liiapisee mm. turkulaista Ilkka Kanervaa maakuntahallituksessa, mutta myös kaupunginhallituksessa istuvia lukuisia TOK:n johdon jäseniä - erityisesti demareita - kun on kyse Turun toriparkin rakentanmisesta. Siinä pääomat ova veljet keskenään!

2 kommenttia:

eira kirjoitti...

Kanerva haluaakin jatkaa kesken jäänyttä ministerityötään, kun hänellä on vielä paljon annettavaa...hehheh

kaija kirjoitti...

on kevät ja puutarhanviljelyn aika...taitaa olla Knervalla kireitä taas??