lauantai 8. toukokuuta 2010

TYÖELÄMÄÄ VIEDÄÄN TAKAISIN MENEISYYTEEN!

LAKKO-OIKEUDET, TYÖAIKA, ELÄKEIKÄ...?

Merkillisesti tämä työntekijöiden mahdollisuus puolustaa oikeuksiaan on kaiken aikaa eliitin hampaissa.
Suurimpana aiheena on ollut jopa vaatimus koko lakko-oikeuden kaventamisesta olemattomiin. Siis kyse siitä, että lähes kaikki työtaistelumahdollisuudet tehtäsiin laittomiksi, rikollisiksi, joista aina mätkäistään sakot. Kyllä siinä mahdollisuudet puolustaa oikeuksia puretaan hetkessä.

Kun taannoin tyänantaja päätti asettaan työsulun ja lakkauttaa myös palkkojen maksatuksen, ei ministeri Sinnemäki puuttunut siihen lainkaan .- huolimatta siitä, että lakko oli täysin laillisen tilanteessa, jossa sopimusta ei ollut. Nyt, kun tilanteen mennessä tiukemmaksi työntekijät ovat laajentamassa lakkoa, puuttuu vihreiden työministeri Anni Sinnemäki rankasti aiheeseen: lakkoa siirretäöän kahdella viikolla!  Miten Sinnemäki kuvittelee sopimussysteemin toimivan, jos toiselta osapuolelta viedään mahdollisuudet kamppailuun. Sen sijaan työnantaja ja EK pitävät asemansa tiukasti hallussaan.

Mistä kaikesta on ELINTARVIKEALAN lakosta ja työtaistelusta kyse?
En suinkaan tunne yksityioskohtia, mutta riittä kun tietää, että työnantajan tavoitteena on muuttaa työaikoja niin, että palataan pian 1930-luvulle!  Työnantaja vaatii kuusipäiväistä työviikkoa, päivittäisen työajan kasvattamista, jopa 48 - tuntista työviikkoa!  Perusteluna on, että kun kaupan aukioloaikoja laajennettiin, on kaupoissa oltava tuoretta tavaraa yöt päivät. Ja jopa kahdeksan päivää viikokssa!

Viime vuonna oli akuutti asia kaupan alan työaikojen avaaminen. Silloin oli jo nähtävissä selvästi, että se on  ratkaisu, josta koko työelämän ketju lähtee liikkeelle. Koko yhteiskunta palaa takisin pian kahdentoista tunnin työaikaan. Samalla puhutaan työiän laajentamisesta: eläkeikä aina ylemmäs, ja lapset jo vuotta nuorempina kouluun ja työelämään...


MARKKINA  MÄÄRÄÄ
Kaikki tämä on sitä yhtä ja samaa markkinaa, jonka nimiin päivästä toiseen kerrotaan: ".. saas nähdä miten markkina reagoi... mitä markkina sanoo.... miten markkina etenee...? 
-   Se näkymätön markkina, jota kumarretaan, joka polkee niin työntekijät kuin inhimilliset oikeudet työajoista, palkoista, sosiaaliturvasta ja kaikesta mitä olemme rakentaneet kovalla työllä. Hallitus puolustaa lakon siirtämisella työnantajaa. Kyse ei ole kansalaisten edusta saada leipää. Kyllä kansalaiset ymmärtävät tilanteen. On muistettava, että seuraavaksi työajat laajenevat yhä usemamalle alalle samalla kun työsuhteet ovat entistä heikommalla pätkätyöpohjalla.
- Taannoin kuulin, miten AKT:n alainen matkatoimistoala ollaan panemassa lujille: työaikaa laajennetaan uudelleen myös lauantaipäiviksi, ja työaikaa voidaan venyttä'ä aamusta ilta kahdeksaan.

MISSÄ ON SE AY-LIIKKEEN TEEMA
työn ja perhe-elämän yhteensovuttamisesta?
Ay-liikkeen on nyt pysyttävä lujana, jotta emme palaa menneisyyteen!

Ei kommentteja: