torstai 11. marraskuuta 2010

TURKULAISTA ASUNTOPOLITIIKKAA JA BISNESTÄ...

Tämä artikkeli kertoo vuoden takaisesta tilanteesta, johon viittaan allaolevassa, siis tämän päivän tilannetta selvittävässä kirjoituksessa....

Turku vei vuokra-asukkailta miljoonat.

23.09.2009

Takana kaupungin kova politiikka ja voitontavoittelu. — Samaan aikaan kunnallisten toimien liikelaitostamisten, ulkoistamisten ja palvelujen supistusten kanssa on kaupunki tehnyt kaikkien aikojen miljoonakaappauksen vuokratalojen rahoilla. Kyse on varoista, joita on koottu vuokralaisilta. Tarkoitus oli käyttää ne vuokratalojen ylläpitoon, huoltoon sekä parannuksiin. Mutta kaupunki otti kootut 3,5 miljoonaa euroa oman kassavajeensa kattamiseen, kuten asiaa perusteltiin.

Näin kertoo Varissuolla asuva, kaupungin vuokralaisten asukasedustajakseen TVT - asuntojen hallitukseen valitsema Matti Toukoniemi.

Kun päätös noista miljoonien viemisestä oli tehty, ei asia jäänyt siihen. Tilalle kaupunki tarjoaa yhtiöille lainarahaa, vaikka yhtiöt olivat kumpikin – TVT-talot ja Lehtolaakso – tätä ennen todettu ulkopuolisen konsulttiselvityksen mukaan vakavaraisiksi ja omavaraisiksi yhtiöiksi. Lainarahaa ei olisi tarvittu korjauksiin. Nyt tarjotaan lainarahaa korkoineen, jotta voidaan toteuttaa lopullisesti kaupungin suunnittelema vuokratalofuusio. Lainaraha korkoineen maksatetaan jatkossa uusilla vuokrankorotuksilla.

Taustalla fuusiot ja myyntisuunnitelmat.
Vuosi sitten keväällä ja ennen syksyn budjettia käytiin Turussa lähes joka toinen viikko valtuuston edessä kovaa kamppailua kaupungin vuokratalojen kohtalosta. Mielenosoitukset olivat näkyvillä myös laajasti mediassa. Silloin osa asuinnoista oli myyntilistalla. Myyntihanke lykkääntyi asukkaiden ja kuntalaisten voimakkaan vastustuksen ansiosta.

Asia siirrettiin siihen yhteyteen, jossa käsiteltiin viime talvena kaupungin omistajapolitiikkaa. Kyseisessä asiakirjassa puhutaankin jo selvästi siitä, ettei kaupungin tehtävänä ole ylläpitää vuokrataloja, vaan niistä voidaan hyvin luopua. Ne eivät tuota kaupungille muka riittävästi tuottoa!

Perustuslaki sanoo muuta.
Suomen perustuslaki toteaa asian toisin kuin kaupungin asiakirja. Siinä kunnan velvollisuudeksi katsotaan, että on huolehdittava kaikille kuntalaisille kohtuulliset asuinmahdollisuudet. Se on siis kunnan tehtävä, siitä ei voi luistaa pois.

Samaa asiaa on käsitellyt muun muassa Asukasliitto muutaman vuoden takaisessa seminaarissaan Lappeenrannassa, jossa professori Pentti Arajärven puheenvuoro painotti tätä seikkaa.

Kokoomus johtamassa, apupuolueet mukana.
Kun fuusio on saatu aikaan – tavoitteena vuoden vaihteeseen mennessä – on sen jälkeen tarkoitus pilkkoa tämä kokonaisuus eri osiin: aravatalot, korkotuetut, vapaarahoitteiset ja niin edelleen. Sitä mukaa kun rasitteita esimerkiksi aravarahoituksesta ei ole, on tarkoitus luopua vuokrataloista. Tähän siis jo viime vuonna pyrittiin.

Kaiken takana on kaupungin täysin epäsosiaalinen, koville arvoille ja voittojen keräämiseelle perustuva politiikka.

Mielenkiintoista olisi tietää, mitä sanoo rahoittaja ARA, jonka mukaan sen rahoittamista hankkeista ei saa muodostua taloudellisen voiton keräämisen välikappaleita. Niin on nyt Turussa käymässä. Toteutusta varmistamassa on ajatus, jolla apulaiskaupunginjohtaja Virtanen luonnehtii hanketta ”paremmin tuottaviksi uudelleenjärjestelyiksi”.

Kokoomuksen miehet
Suunnitelman takuumiehinä ovat kokoomuksen miehet Juhani Leppä ja Olli A. Manni.
Ex-kaupunginjohtaja Leppä tunnetaan takavuosien viinikaupoista kaupungin laskuun, nyt hän pääsee realisoimaan fuusioituja ja uudelleen rakennettuja yhtiöitä ja tekemään kauppoja ihmisten kodeilla.
— Kun yksityistämisen myötä vuokrataso nousee entisestään, voi vain arvailla, miten se kasvattaa toimeentulotuen tarvetta. Nykyiset hakemusjonot vain kasvavat, kun vuokralaisten tulot eivät riitä vuokrien maksuun, arvelee Matti Toukoniemi.
Ihmeteltävää vain on, että valtuustossa myös demarit ja vasemmistoliitto ovat olleet vahvistamassa kaupungin omistajapolitiikkasuunnitelmaa, jossa ollaan toki myymässä paljon muutakin ”kaupungille tuottamatonta” kuin ihmisten koteja.

Asukasvaalit tulossa
Kun Patentti- ja rakennushallituksesta paperit ovat tulleet takaisin, on silloin hahmoteltuna suunnitelma, jolla vuokratalojen hallitus aikoo todeta, että fuusio pannaan täytäntöön.
Marraskuussa on syysyhtiökokous, jolloin nimetään uusi hallitus. Se astuu johtoon kun fuusio on vahvistettu, ja silloin tulevat myös hallitukseen sitä ennen asukasvaaleilla valittavat asukasedustajat. Samalla fuusiossa jää jäljelle vain yksi hallitus, kun nyt kummallakin yhtiöllä on omansa.
Uuteen hallitukseen myös Matti Toukoniemi on antanut lupauksensa olla ehdokkaana ja on näin valtakirjan saadessaan valmis jatkamaan asukkaiden edustajana.

KAIJA KIESSLING
Tiedonantaja nro 34/18.9.2009

Ei kommentteja: