tiistai 23. marraskuuta 2010

RASISMIA VASTAAN

Turussa oli viime lauantaina sitten aikoihin hieno ja äänekäs kulkue ja toritapahtuma rasismia ja suvaitsemattomuutta vastaan. Toimintaryhmä tämän asian takana oli saanut liikkeelle n 300 ihmistä.
-  Oli ilo tavata mukana myös nuoria aktiivi demareita, rkp-läisiä ja vihreitä. Mutta mikä parasta, iso joukko tavallisia ihmisiä, nuoria perheitä lapsineen, eläkeläisiä kävelykeppeineen. Oli tietysti työelämässä olevia myös.
-  Merkillepantavaa oli, miten toriasiakkaat ja muut ohikulkijat alkoivat kokoontua myös kuuntelemaan lavalta käytettyjä puheenvuroja. Ei huono!

Mutta täysin toisnelaisen, oman ilmeen ja jännitteen kaikelle antoi se parikymmenpäinen hakaristein ja huudoin itseään ilmaiseva joukko, joka yritti häiritä tapahtumaa. Ilman poliisien rakentamaa rintamaa olisivat varmaan tulleet röyhkeästi keskelle ihmisjoukkoa häiritsemään tilaisuutta ja provosoimaan väkivaltaa - nyt eivät onnistuneet.
-  Kuin yhteisestä sopimuksesta seisoivat tapahtuman osanottajat tyynenä ja seurasivat puheita. Erinomaista. Ei saa provosoitua vaikka kuinka uusnatsit yrittivät provosoida huudoin ja taistelukoirallaan. Rasismin vastustajat toimivat fiksusti ja rauha säilyi.

Mutta missä meillä mennään?
Uusia rasistisia ryhmiä ja jopa puolueita nousee yksi toisensa jälkeen, vaikka maassamme ei maahanmuuttajien joukko ole kovinkaan suuri verrattuna vastaavan kokoisiin maihin. Samaan aikaan ovat ns. viharikokset lisääntyneet ja saaneet yhä rajumpia mutoja.

Yksi viimeisistä ja vakava sellainen on Tamprereella etnisen ravintolan murhapoltto (kk), jonka poliisi siis luokittelee jo tuhopoltoksi, ja jossa kolme ihmistä menehtyi. Samassa kaupungissa uusimman uusnatsipuolueen kannattajakorttien enemmistö (95%) allekirjoitetiin ja koottiin juuri Tampereella.  Mitä siitä nousee sinulle mieleen?

Miten viharikosten tekijät tuomitaan? Harvemmin mitenkään. Korkeintaan sakkoja, kuin raiskaajilla toisinaan. Ja kun teot saavat jatkua, haetaan niille yhä uusia ja rohkeampia tekoja. Kuka panee pojista paremmaksi? Seuraavan on ylitettävä edellisen teot. Niin se menee.

Luin muutaman päivän ajan - kun olivat vielä verkossa - raisminvastaisen mielenosoituksen kutsun
'.sivulla näiden uusnatisen kirjoituksia ja uhkauksia. NE ilmoitettiin tietysti poliisille. Mutta vielä ennen tapahtumapäivää kommenitit oli poistettu, ja jonkin tiedon mukaan myös ko. ryhät omat sivut.Nyt sivulla on jälleen tosi raisistinen youtubin linkki. Kansanryhmää vastaan kiihottamista. Avoimesti!

Suvaitsemattomuuden kasvaminen koko väestön keskuudessa on pelottava suunta.
Suvaitsemattomuus monenlaisia vähemmistöjä kohtaan on syrjintää, jota osa väestöästä haluaa noudatettavan. Onko todella niin? Mutta joka tapauksessa syrjintää on työn saannissa, asunnon saannissa, jopa kaupan tiskillä ja portsareiden taholta, kuten taannoin turkulaisessa hotellissa, jossa kieltäydyttiin majoittamasta venäläisiä turisteja.

Näitä syrjinnä, rasismin ja suvaitsemattomuuden teemoja käsitellään Turun pääkirjaston auditoriossa
torstaina 2.12. klo 18-20. KAnnattaa tulla mukaan kauempaakin - ja ajoissa, tilaa n 80m ihmiselle.
Järjestää edelleen avoin rasisminvastainen toimintaryhmä Turussa.

1 kommentti:

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Tuli tuosta Turun mielenilmauskuvauksesta elävästi mieleen yksi taannoinen vappukulkue Oulussa. Uusnatsit häiritsivät meitä koko marssin pituudelta. Emme provosoituneet, vaikka he yrittivät kovasti. Saavuimme lopulta puistoon, jossa pidettiin puheita. Kun yksi natseista veti mikrofonin johdon pistorasiasta, poliisi hääti heidät pois ja puheenpitäjä kävi itse kytkemässä johdon takaisin jatkaen puhetta niin kuin mitään ei olisi sattunut.

Nykyään asun täällä pahamaineisella Tampereella. Ei täällä käytännössä sen rasistisemmalta näytä, haise ja kuulosta kuin muissakaan kaupungeissa.