Jostain luin juuri, miten hanakasti työnantajat ovat panostaneet työpaikkaliikuntaan. Jaossa lienee liikuntaseteleitä, on firmoja joilla on omat kuntosalit, järjestetään liikuntapäiviä jne jne...kaikki tuttua jo ammattini puolesta. Mutta nyt on painotuksena tullut lisää se, että myös työterveyshuollon on panostettava liikuntaan. Toki asiaa jo vuosia sitten työterveyshuollossa tuotiin esille, mutta nyt ovat työnantajat innostuneet miljoonilla satsaamaan siihen. Miksi?
Onkohan niin, että Eeva-Liisa Inkeroisen (EK) puheet 70 vuoden eläkeiästä tarvitsevat jotain potkua lisää.Toki liikunnlla saa paljon hyötyä mm. verenpaineen, diabeteksen ja monen sairauden hoidossa, niin on. Liikunnan vaikutuksia on tutkittu kauan ja moni kansalainen tietääkin niistä paljon. Osa sitten ottaa onkeensa, osa ei.
- Mutta ei se mielestäni voi olla työterveyshuollon roolia, vaikka ennaltaehkäisy sille kuuluukin. Kyllä maassa on liikuntaa tarjoavia seuroja ja bisneksiä joka niemen notkossa niin, ettei mahdollisuuksia puutu.
Sen sijaan näen asian toisin:;
Työterveyshuollon roolin pitäisi edelleen olla osoittamassa työnantajalle miten saada työpaikalle
* terveellinen ja turvallinen työympäristö
* oikeanlaiset työvälineet
* oikeat työmenetelmät
* riittävästi henkilöresursseja
Noissa on juuri niitä ongelmia, jotka ajan mittaan johtavat siihen, että työntekijä vammautuu tapaturmaisesti, saa pahoja rasitusvammoja, uupuu työn ääreen kun työmäärä kasvaa ja väki vähenee. Nuo edellä luetellut asiat kaikki ovat ennen muuta työterveyshuollon roolia.
- Ei työpaikkaliikunnalla korjata eikä korvata niitä puutteita, jotka edelleen liian usein sysäävät ihmisiä työkyvyttömiksi.
Korostamalla liikunnan ja hyvän fyysisen kunnon merkitystä tulee mieleen, haluaako Inkeroinen kumppaneineen saada vielä seitsenkymppisestäkin hyvin vetävän juhdan, joka sitten aikanaan kaatuukin kuormansa kanssa. Ei tarvitse maksaa päivärahoja, ei eläkkeitä, vaan seurava orhi rivistä hommiin.
- Toki itse kukin voi terveempänä ja hyväkuntoisena vanhentua ja voida työvuosinaankin paremmin. Liikunta on siihen hyvä keino, ja sitä voi harrastaa vaikka sauvakävelyllä aloittaen. Mutta työterveyshuollon pitäisi pysyä asiantuntijana omalla sektorillaan, ja liikunnan ohjaamisen, kannustamisen ja järjestämisen hoitakoot muut tahot, kuntien, seurojen ja erilaisten kuntosalien suuret määrät.
- Työnantajat on sen sijaan velvoitettava hoitamaan työolosuhteet ja työsuhteet kuntoon! Jos työnantaja haluaa lyhentää työaikaa palkkaa vähentämättä siten, että tunnin päivässä voi ollakin harrastamassa liikuntaa, hyvä niin - se auttaisi työässä jaksamista. Mutta siitä ei yleensä olekaan kyse!
Vai mitä kokemuksia sinulla on?
Mitä tuumaat asiasta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti