torstai 26. elokuuta 2010

PIENIÄ PALKANKOROTUKSIA! LIKAISEN TYÖN LISÄÄ?

AY-liike puhuu ja neuvottelee palkankorotuksista. Elinkeinoelämä on pannut tietysti myös lusikkansa soppaan. Kaikkiaan linja on työmiehelle ja muillekin palkallaan eläville kaduntallaajille hyvin tyly: korotuksista viis, mutta eläkeikää nostettakoon vuosi vuodelta. Ja jos eläkkeelle joskus pääsee, niin leikatulla indeksillä ostovoima ja elämisen ehdot sen kuin tiukkenee.

Mutta kaikilla ei menen yhtä huonosti. Muutama viikko sitten Turun kaupungin korkeimmalle virkamiesjohdolle sentään tuli ansaittu korotus.
-   Ei ihme, jos kuntasektorin keskipalkkaa mainostetaan 2700 € tasolle. Nyt sekin selvisi - ja jossain näin toki asiasta grafiikankin. Tasoa nosti nimenomaan lääkärisopimukset ja muut huippojohdot palkat.

Mutta ei  2700 euron keskipalkka ole koko totuus. Itselläni terveydenhuollon päivätyössä kolmekymmentä vuotta erikoiskoulutetun nimikkeellä ja vaativuudeltaan tasokkaaksi luokitellusta työstä tehneenä ehdin juuri ja juuri ennen eläkkeelle jäämistä saada sen verran, että palkkasumma ehti alkaa kakkosella. Ei muuta.
-  Mutta tiedän, että varsinkin naisia, jotka jäävät aina alle sen kakkosen, on todella tuhansia turussakin?!?!
Puhumattakaan työttmistä, joiden määrä Turun seudulla on huomattavan suuri, pian huiskii parissakymjmenessää prosentissa..

Mutta se otsikon pieni korotus?
Se on suurempi kuin nyt saan eläkettä kuussa:
lueppa istuen!


Turun Sanomat 26.8 2010 13:59:31
" Turun kaupungin apulaiskaupunginjohtajille ja monille virastopäälliköille annettiin kesäkuussa reippaat palkankorotukset. Apulaiskaupunginjohtajien palkat nousivat noin 1 300 euroa ja virastopäälliköiden liksat ovat nyt noin 400–1 000 euroa entistä parempia.
Apulaiskaupunginjohtajat Ari Korhonen (sd),Maija Kyttä (kok) ja Jarkko Virtanen (sd) tienaavat nyt tasan 9 000 euroa kuussa. Virastopäälliköiden kuukausipalkat ovat 4 400–6000 euron kokoisia.
Palkankorotuksista kertoi ensimmäisenä Aamuset-lehti.
Palkankorotukset perustuvat Hay-Group Oy:n 2008 tekemään arviointiin, jossa vertailtiin Turun johtajien ansioita muiden kuntien sekä yksityisen sektorin palkkoihin. Samalla arvioitiin johtajien töiden vaativuutta...."

En ymmärrä, miten samalla kun toisten palkankorotus on jopa 1300 €  ( sen jälkeen, kun Turussas kunnan työntekijät ensin viime vuonna lomautettiin rahapulan vuoksi), on maamme hallituksen linja se, että 680 euron eläkkeella tai päivärahalla pitää pystyä elämään. Se on se summa, johon asti hallitus nosti käyhyysrajaansa!
Ja toiset nostaa siis kaksinkertaista korostusta tuohon hallituksen osoittamaan summaan nähden!
Jos kunnan työstä saa 9000 € kuussa ja päälle autokuskit ym edut, mihin sitä rahaa niin paljon tarvitsee?
Kyllä pitäis joku raja olla!!

Onko muuten ihme, että  noin komialla palkalla ovat sitoutuneet ulkoistamaan, yksityistämään, liikelaitostamaan, lakkauttamaan...miten  milloinkin.
Päasia, että johdon palkat nousee - taitaa olla mukana jo likaisen työn lisää...niin rumaa jälkeä noilla palkoilla tehdään!

Ei kommentteja: