perjantai 14. tammikuuta 2011

ETÄHOITO JA TEKNIIKKA KORVAA IHMISEN? KUNHAN SÄÄSTETÄÄN!

Alla oleva artikkelilainaus tämän päivän TS:sta kertoo taas uuden vaiheen vanhusten tulavisuudesta.   -  Lisää antureita lattiaan liikeseurantaan, muita antureia myös, mobiiliverkkoa, videopuhelimia, kameravalvontaa ja vaikka mitä. Aiemmin näillä sivuilla selvitin, miten ruoka-automaatilla korvataan ne vähäisetkin ihmiskontaktit, joita päivittäinen ruoan tuoja voi edustaa. - Tai ulkoilutusautomaatti, jossa pihaan rakennettavalle radalle kytketään pyörätuolit kuin junat toisiinsa ja tämä rata kuljettaa ja  ulkoilutta vanhukset. Tämä on kokeiltu ja esitelty piikkiöläisessa hoivakodissa. Ja säästää henkilökuntaa kun ei tarvita niin montaa ulkoiluttajaa! Siis taas puhutaan säästöistä!

Siinäpä se. Vanhus - muistava tai muistamaton - saa olla yksin tekniikkansa keskellä. Valvomossa seurataan, vieläkö liiketunnistin kertoo ihmisen  olevan elossa ja liikkuvan, vai onko maannut lattialla jo kauankin. Kukaan ei tule sanomaan huomenta, ei päivää, ei tuo tuoretta leipää tai hedelmiä, saatikka seuraa, ymmärtääkö vanbhus myös syödä ne. EI väliä, koska vaihtaa alusvaatteet, vuodevaatteet, miten hygienia hoituu. Toki rahalla saa pesulapalveluja, muttei kansaneläkkeellä kaikki onnistu.

Nyt tekniikka riittä. Kiitos, tarvitaan ihmisiä hoitotyöhön.                                                         Vanhuksille myös inhimilliset olot ja seura. 

Muistihäiriöisten vanhusten koteihin kehitellään älypalveluja 

Turun Sanomat 14.1 2011 09:00:30 

Muistihäiriöistä kärsivien vanhusten koteihin kehitellään uusia tietotekniikkapalveluja. Suomen Akatemian monitieteellisen tutkimushankkeen tavoitteena on saada vanhukset selviytymään pidempään kotona laitoshoidon sijaan. Projektissa kehitellään anturiverkon avulla erilaisia mobiilipalveluja ja käyttöliittymiä. Kyseessä voivat olla esimerkiksi videopuhelimet, joiden avulla omaiset voisivat pitää yhteyttä vanhuksiin. Kotiin kytkettyjä antureita käytettäisiin ongelmien havaitsemiseen, sanoo hankkeen tieteellinen johtaja, professori Petri Pulli Oulun yliopistosta.

– Palveluja kehitellessä on pohdittava myös monia eettisiä kysymyksiä. Miten turvata ikääntyvien yksityisyydensuoja ja itsemääräämisoikeus tai ratkaista päätöksentekoon ja vastuisiin liittyvät kysymykset?
Vuonna 2009 alkanut tutkimus on nelivuotinen.
Kansainvälisten väestökehitysennusteiden mukaan muistihäiriöpotilaat täyttävät nykyiset sairaalat ja hoitolaitokset seuraavien 30 vuoden aikana. Suomessa näkymät ovat EU:n huonoimmat, ja maailmanlaajuisestikin vain Japanin tilanne on Suomea huolestuttavampi.

Ei kommentteja: