tiistai 18. joulukuuta 2007

Äänekoski, Saarijärvi, Tallinna, Bali

siinä mm. yksi yhdistelmä, jotka puhuttivat tänä aamuna. Miten?

Balilla ei päästy USA:n, Kanadan, Japanin ja Australian intresseistä johtuen yhteisymmärrykseen sen paremmin päästöjen vähennysten aikataulusta kuin päästöjen alentamimsen määristä!
Siis antaa palaa vaan niin kuin tähän asti, sulakoot mannerjäätiköt!
Niin noiden maiden johto siis ajattelee.
Sen sijaan USA vaatii kehitysmailta toimia asian hyväksi! Omasta tasostaan se ei ole valmis tinkimään, vaan vaatii sitä köyhemmiltä!

Mutta meidän suomalaistenkin on katsottava peiliin! Ekologinen jalanjälkemme on yksi maailman suurimpia. Siis me kulutamme, käytämme hyväksemme luontoa, sen voimavaroja, ympäristöämme suhteessa enemmän kuin tuskin missään muussa maassa ihmismäärään verrattuna.

Pitäisi vähän päättäjienkin huomoioida tämä niin yksityisellä sektorilla kuin julkistaloudessakin. Toimia ekologisesti kestävän kulutuksen pohjalta!
Mutta mitä vielä!
Vasta eilen päätti Äänekoski alkuvuonna siirtää kaiken pyykinpesun Tallinnaan!
Siis Äänekoskelta Tallinnaan!
Tähän asti on Saarijärven Pesu hoitanut pyykkipalvelut.

Onneksi tuli EU. Se määräsi kilpailutuksen. Sen vuoksi Äänekoski nöyrtyi sen edessä, ja sai Tallinnasta 100 000 euroa halvemman tarjouksen. Hyvä niin!?

Siis jatkossa polttoainetta palaa, tietä kuluu, paskapyykkiä - kauniistyi sanottuna - roudataan maasta toiseen! Taas yksi esimerkki tästä globaalista ihanuudesta!

Siis EU-kilpailusäädöksistä, joista meillä olisi paljonkin sanottavaa!
Saarijärvellä joutuu työnantaja nyt sen vuoksi irtisanomaan kolme työntekijää, ja lisäksi lopettamaan yhden määräaikaisen ihmisen työsuhteen 1.1.2008.
Näin siis talous ja EU kävelevät Balin ja jäätiköiden sulamisen yli.
Mutta olihan Suomen ympäristöministeri Tiilikainen Balin tuloksiin vallan tyytyväinen.

Siis kaikki hyvin ja maassa joulurauha ?
Paitsi irtisanotuilla Kajaanissa, Luumäellä, Äänekoskella, Valkeakoskella ....ja vaikka missä, niitä viime päivien uutisia kun on seurannut irtisanomisista ja pitkistä pakkolomista!

KONGO, KIINA JA NOKIAN KÄÄNNYKÄT
Vasta äsken päättynyt TV kakkosen ilta kertoi uskomattomia asioita.
Kongossa lapsityövoiman riistosta mitä kovimmillaan. Käsipelillä, korkeintaan lapio apunaan kaivamassa kuparia, tinaa ja kobolttia kaivoksissa, maakuopissa - henkensä kaupalla maaonkaloissa - ja kantaen ties missä viidakkopoluilla selässään kahden päivämatkan päähän painavia säkkejä!
Näin työskentelevät pienet 6-12 vuotiaat lapset. He hankkivat rahaa ruokaa, koulua ja vaatteita varten. Työtä vartioivat sotilaat vieressä. Kysymys on maan rikkauksista, joista käydään jatkuvaa sotaa. Luonnonrikkauksista, joilla rikkaus moninkertaistuu lapsityövoimalla!
Raaka-aine viedään Kiinaan, jossa Nokia teettää alihankintana osia kännyköihin. Samaa tavaraa menee MP3 soittimiin, kannettaviin tietokoneisiin ja kaikkeen siihen uuteen teknologiaan, mitä nyt kuulemma kuuluu ostaa joululahjaksi. Tai muuten vain.


Eikä Nokian kännykkäteollisuus kuulemma tunne lainkaan, mistä raaka-aineet tulevat!
Ei taida olla korkeaa tasoltaan talon toiminta, kun ei pysty tuotteitaan jäljittämään.
Siihen kun pystyvät pienemmätkin firmat!

LEIVÄN HINTA NOUSEE TAAS!
Niin sanottiin uutisissa. Jonkun kauppaketjun edustaja uskalsi puhua ääneen leivän hinnan noususta tammikuun alussa 5 %:lla, ja maitotuotteiden hinnasta jopa 10 %:lla!
Entä ne 600 000 köyhää?
Leivotaanko heille eri leipä?

Mistä saavat maitoa ne 120 000 lasta, jotka elävät köyhissä perheissä, alle 800€/kk:ssa.
Ja pienituloiset eläkeläiset, joiden tulotaso polkee paikallaan, suhteellisesti jopa taantuu!

ETTÄ OIKEIN MUKAVIA JOULU-UUTISIA TÄMÄN PÄIVÄN KALENTERILUUKUISTA.

Meiltä ja maailmalta- Äänekoski-Tallinna-BAli-Kongo-Kiina- Salon kännytehdas etc...

Toisilla menee. Toisilla ei.
Siis hyvin!
Miten sinulla?

Ei kommentteja: