torstai 13. joulukuuta 2007

VOI VANHANEN, MINKÄ TEIT!

....kun menit siellä Lissabonissa kävelemään yli ja ohi suomalaisten enemmistön mielipiteen sen kaverisi Iiken kanssa. Paljon pahaa seuraa, kun koko sopimusteksti aukeaa suomalaisille kokonaisuudessaan...
- On yhteistä puolustusta, yhteistä puolustuspolitiikkaa, on yhteinen ulkoministeri - sittenhän ei meillä enää edes Kanervaa tarvita! Edelleen on yhteinen puolustuspolitiikka, jossa määritellään tarkoin mitä jäsenmailta vaaditaan...ja joka merkitsee jatkossa huomattavasti lisää puolustusmenoja maamme budjettiin! Ja onpa yhteinen presidenttikin - tarvitaanko sitten enää maahan presidenttiäkään? Miten käy työväen presidenttihedokkaan?
Mutta liittovaltio on edessä, ellei mikään maa äänestä sitä nurin vuoden kuluessa;
Ihmeteltävä on, mitä sitten juhlitaan 6.12!
Vai käykö toten Tiedonantajan Pirskatin lausahdus, että 'Eumentoitunut ( lue vaikka dementoitunut) 90 - vuotias Suomi ei muista, että itsenäisyys meni jo!


Ei ihme, että Sailas - tuo yksi lemppareitani - jo kertookin kumppaneineen tulevista talouden tiukoista ajoista. Nyt toki syyllistää edelleen syksyn palkankorotuksia ja USA:n asuntovalallisia! Siinäpä kaksi tosi syyllistä!
Sailas kertookin pelkäävänsä, että tämän syksyn suuret nimelliskorotukset ovat ajamassa maamme talouden perikatoon. Tiedossa on Sailaksen mukaan tilanne, että seuraavan 4 vuoden kuluessa BKT putoaa puoleen nykyisestä.
- Mutta eipäs puhu mitään Suomen uusista velvoitteista kun perussopimus astuu voimaan! Ja valmiiksi on Vanhanen ykskantaan ilmoittanut, ettei mitään kansanäänestystä tarvita! Sillä lailla!

************************
LÄÄKÄRIPULASTA!
Kyllä on huono juttu, että vastavalmistuneet lääkärit menevät suoraan - tai jo ennen valmistumistakin - vuokrafirmoihin töihin. Yhteiskunnan kustannuksella ovat lääkärit saaneet korkean koulutuksen - mitä liekään hinta, kun sairaanhoitajan kouluts on pelkästään jo 50 000€.

Jotain velvoitteita mielestäni siihen myös kuuluu, ei suoraan hihat käärittyinä rahaa lapioimaan. Tiedän, että esim. Saksassa joutuvat vastavalmistuneet lääkärit joutuvat vuodeksi työhön ilman palkan hyrrää, siis jopa ilman korvausta ns. pätevöitymisen praktiikkajaksolle. Siinä on nuoren lääkärinkin elämä alussa tiukkaa. Mutta vasta tuon vuoden jälkeen saa mennä esim. yksityispraktiikkaan.
Muutama vuosi sitten vielä oli terveyskeskuksissa ns. eurolääkäreinä vastavalmistuneet, joilla oli terveyskeskuspalveluvelvoite - jos asian aikanaan oikein ymmärsin.

Mielestäni vähin mitä tässä voisikin edellyttää, että valmistumisen jälkeen on velvoite olla praktiikassa julkisella sektorilla, jotta myös käytäntö alkaa sujua. Se vaikuttaisi lääkärien määrään lisääntyessä myös siihen, että ns. hankalista päivystysvuoroista ja yleensä runsaasta työstä ja kiirestä potilastyön aikataulusta voitaisiin saada tilannetta korjattua. Näin siis nykyinen tilanne esim. päivystysten osalta voidaan korjata.

Kyllä niin runsaasta uusien, valmistvien lääkärien määrästä, joka mm. tulevana vuonna on 600 uutta lääkäriä, saataisiin jo monta julkisen sektorin paikkaa täytettyä. Palvelut julkisella sektorilla paranisivat normaalipalkoilla sen sijaan, että nyt kunnilta rahastetaan vuokrafirmojen korkeat taksat, koska on myyjän markkinat. Kunnan alistuvat. Hallitus alistuu.

Tässä asiassa olisi mielestäni totisen keskustelun paikka, vaikka luulen tietävänikin mitä ilmeisesti valtaosa lääkäreistä ajattelee.
Vai mitämieltä sinä olet, oletpa sitten lääkäri tai räätäli?

Näin siis näkyi kommetoitavaa tämän 13. pvän kalenteriluukusta. Ei näytä joulupukki kovasti iloisia asioita!

Ei kommentteja: