Jo vuosia sitten olen eri foorumeilla nostanut esille lääkkärien yhteiskuntavastuun olla töissä terveyskeskuksissa. Ellei koko uraa siellä, niin joka tapauksessaensimmäisestä kytmmenestä vuodesta yhteensä viiden vuoden ajan...auttaiskohan se? Nyt podetaan kroonista pulaa, ja valmistuneet karkaavat suoraan privaattipuolelle tekemään reilusti rahaa tai lyhyttä päivää.
Vuosikausia on pähkäilty sillä, ettei terveyskeskuksiin saada lääkäreitä. Syiksi on selitetty milloin mitäkin. Siitä huolimatta, että valmistuneita lääkäreitä on maassa enemmän kuin koskaan. Missä ne luuraavat? Ei näy terveyskeskuksissa...
MUTTA...
.....eiväthän varmaankaan yliopistokaupunkien tai vastaavien kuntien yksityisillä lääkäriasemilla?
Ei varmaan siellä, missä voi laskuttaa potilaan käynnistä reilusti kunhan muistaa kysyä ensin onko potilaalla vakuutusta. Sitten laskusta maksaa ensin KELA osan, ja vakuutus loput jos semmonen sattuu olemaan. Ja lääkäri kuittaa itselleen työtuntien ajan huikeasti paremman palkan kuin julkisella sektorilla varsinkaan terveyskeskuksessa.
....vaan pitääkö nostaa siellä julkisella puolella lääkärien palkkoja jotta saadaan sinnekin lääkäreitä - siis terveyskeskuksiin? Viimeksi terveydenhuollossa taisivat lääkärit olla lakossa, ja saivat korotuksia. Heillä on oma lääkärisopimuksensa, jossa palkkaus määrittyy monella tavalla, jos oikein olen ymmärtänyt. Palkkioita nousee toimenpiteistä, esim. luomenpoistosta tai vastaavasta. Palkka määräytyy sen mukaan, että otat potilaan sisään vartin välein huolimatta siitä, mitä ehdit vartissa hänestä saada irti. Siis taudista, oireista, saatko tutkittua, haastateltua, tehtyä hoidon suunnitelman, kirjoitettua lähetteen rtg/lab tai erikoislääkärin konsultatioon, ja saitko selvitettyä kaiken myös potilaalle. Ja ehtikö iäkäs pt rivakasti riisua tarpeen mukaan ja vielä pukeutuakin...? Entä jos tutkimusväline (esim. uä-laite poskionteloiden kuvaamista varten) onkin jossain muualla, sekin piti ehtiä hakemaan. Ja lopuksi on kirjattava kaikki potilaslehdelle tietokonneella.
- Ei ihme, jos jonkin ajan kuluttua lääkärin veto tuossa vauhdissa loppuu: iskee turhautuminen, uupumus ja ties mikä. Ei riitä aika, jotta saat sopimuksen mukaisen palkan.
....jospa lääkäri on hakeutunut työterveyshuoltoon jossa potilaat nuorempia, harvemmin monivaivaisia, ja ovat nopeampia käänteissään. Tai jospa lääkäri on löytänyt tutkijankammion, jossa viihtyy yksin paremmin kuin potilaan kanssa tätä tutkiessa ja hoitaessa....
On niin monta syytä, mutta perusongelma on järjestelmässä: On niitä, jotka saavat rahastaa yhteiskunnan kustantamana toisten sairauden ja kärsimyksen kustannuksella....ja tarkoitankohan tässä KELA-korvauksia joista lääkäri saa osansa reilusti. Siis mitä on julkinen terveydenhuolto, jos julkisesta budjetista korvataan kaiken aikaa yksityisen palveluja. Kilpaile siinä!
Jotta lääkäreitä riittää terveyskeskuksiin, on huolehdittava, että potilasta kohden aikaa varataan 30 min. ja tarvittaessa tupla-aika. Silloin lääkäri jaksaa ja potilas kokee saavansa hyvän hoidon.Se ei tule myöskään sen kalliimmaksi, koska potilaan tilanne nähdään kokonaisuutena, ei vain esim. yhden polven asiana.
Jotta tuo pidemnpi aika onnistuu per potilas, on koko toiminta järjestettävä uudelle pohjalle ja vastaanottoaikoja lisättävä aluksi illallekin. Kun toinen lääkäri lähtee pois, tulee toinen jatkamaan terveyskeskuksen vastaanottoa. Ennen pitkää jonot lyhenevät ja ongelmat saadaan tasapainoon. Silloin myös henkilökunta voi paremmin, joka on niin potilaan kui kunnan etu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti