torstai 18. lokakuuta 2012

KUUROILLE OIKEUS TULKKIIN ON OSA LÄHIPALVELUA!

Hiljainen paneli oli eilen. Paikalla oli yli 50 ihmistä. Miksi hiljainen?

Kyse oli kuurojen vaalitilaisuudesta Turussa. Liitolla oli konkreeettisia haasteita esitettävänään kuurojen tulkkauksen, työllistymisen ja opetuksen suhteen, esiin nousi myös muita asioita. Toivon sinunkin ajattelevan näitä asioita.

MITÄ OPIN - itsekin  kahden kuulolaitteen käyttäjänä.
Osin siksi halusinkin mennä mukaan tilaisuuteen.
Kuulin monenlaista kuurojen arjesta.

Liian usein kuuron elämässä voi olla tilanne, että samanlaisilla pätevyyksillä, jos kaksi työtekijää hakee esim. lähihoitajan paikkaa, voittaa tässä aina se kuuleva työntekijä. Siitä huolimatta, että esim. juuri kyseisessä vanhustenhuollossa olisi kuuroja vanhuksia, jotka tarvitsevat ymmärtäjää kunnolla. Ei vain pelkkiä apuviittomia osaavaa. Tämä työllistymisen ongelma on varsin yleinen kuuroilla nuorilla.

Eräs rouva puuttui seuraavaan ongelmaan: ovikellon apuneuvona oleva vilkkuvalo on sellainen, ettei se varsinkaan päiväsaikaan näy koko asunnossa, jos esim. kolmio. Jos tietää jonkun tulevan, on vahdittava ovikellovilkkua kaiken aikaa, kkoska se ei näy koko asunnossa. Asiaan pitäisi saad korjaus.

Julkista tiedonvälitystä paikallisesti kaivataan paremmaksi. Esim. paikalliset uutiset TV:ssä tulisi olla joko tekstitetty suomeksi tai samaan aikaan simultaanitulkattuja samoin kuin tänä syksynä tapahtuu eduskunnan kyselytuntien televisioinnissa. Kuuroilla on myös oikeus laajempaan tiedon saantiin.

Yllätyin eilen siitä, miten paljon joukossa - itseasiassa puolet oli nuoria aikuisia. Toki myös vanhempaa väkeä oli. Tulipa tiölaisuuden jälkeen yksi entinen potilaanikin minua tervehtimään, ja ilo oli molemminpuolinen. Sanottava on, että omat korttini ja lehtemme vietiin käsistäni kilvan, ja useiden kanssa pystyin illa päätteeksi tavalla tai toisella juttelemaan. Huulioluku oli kovassa kurssissa puolin ja toisin, eikä siinän juuri ääntä tullut.

Mutta kuuroilla on oikeutensa, ja totesinkin, että SKP:n tunnus TEKOJA LÄHIPALVELUJEN PUOLESTA voi toteutua vain silloin ja niin, että kuurot saavat palveluihin tarvitsemansa tulkin!
Pidän sitä myös osana lähipalvelua!

Ei kommentteja: