torstai 4. lokakuuta 2012

HARZ lV - köyhät alamäkeen!

Vanha sananlasku kertoo 'Mitä isot edellä sitä pienet perässä'. Niin se usein on.  Monissa asioissa kuljemme samoja reittejä missä Ruotsi näyttää mallia, mm. takavuosien trerveydenhuollon yksityistäminen, sairausajan karenssit ja paljon muuta. Noihin palatan syksyn sosiaalifoorumissa Turussa marraksuun jälkipuoliskolla.

Sensijaan Saksassa on suuri luuta pyyhkäissyt jo vuosia sitten oikeiston  vyörytyksen vauhdilla - mukaanlukien demari Schröderin hallitus rva Merkelin  hallituksesta puhumattakaan. Osa ihmisistä tuntee Suomessakin käsitteen HARZ  lV - joka on smaa kuin takavuosien suuri muutos saksalaisessa sos. turvassa. Vaikka nimi on kuin vuoristo Saksassa, tulee nimi kuitenkin miehestä, joka on koko homman takana. Kyse on joukosta huononnuksia, joista jopa miljoonat saksalaiset työttömät, eläkeläiset ja pienituloiset joutuvat kokemaan arjessaan.

Mitä se on käytännössä?
Liittokansleri Schröder (sd) hallituksineen aikanaan toteutti Agenda 2010, joka oli yksi ns. sosiaalipoliittinen  uudistus. Tässä portaittain toteutetussa uudistuksessa karsittiin sosiaali- ja terveydenhuollon maksuttomia palveluja, korotettiin hoitojen ja lääkkeiden omavastuuosuuksia, lyhennettiin irtisanomisaikoja, alettiin nostaa eläkeikää asteittain 67 vuoteen, sekä muutettiin sairasuvakuutuksen pariteettiperiaatetta työnantajan hyväksi. Kristillisedemokraattien Angela Merkelin hallitukset demarien ja liberaalien kanssa jatkavat samaa linjaa jonka siis jo Schröder aloitti. Keskeistä oli sos. ja työttömyysavustuksen yhdistäminen ns. HARZ lV-tueksi. Taustalta löytyy VW:n silloinen henkilöstöpäällikkö ja entinen Metalliliiton johtoon kuulunut Peter Harz.

Ilmiselvästi oli nähtävissä ne suuret heikennykset kansalaisille, joita vastaan lukuisissa suurissa ja pienemmissäkin kaupungeissa pidetiin huomattavia joukkokokouksia ja mielenosoituksia. Yleisesti ne toistuivat joka maanantai.

Elämä entistä ahtaammalle
HARZ lV mukaan työtön tai sosiaaliapua hakeva joutuu käyttämään ennen avun saamista 10 000 euroa ylittävät säästönsä, myymään arvoesineensä ja yli 7500 euron arvoisen autonsa sekä muuttamaan mahdollisen yksityisen eläkevakuutuksensa rahaksi. Jos asunto ylittää enimmäisnormit, työtön määrätään muuttamaan halvempaan ja pienempään asuntoon. Yksinasuvalle pistkäaikaistyöttömälle sallitaan 40 neliön ja pariskunnalle 60 nelion asunto, lapset nostavat rajaa 15 neliö per lapsi.  Jos omistusasunto ylittää normit, kehotetaan ottamaan vuokralainen.

HARZ lV -avustuksen perusosan suuruun on 374 €/kk. Työtön puoliso saa 337€/kk. Alaikäisistä lapsista saa 219 - 251 € iästä riippuen. Työvoimatoimisto maksaa sairaus- ja eläkeävakuutuksen sekä lämmityksen ja muut asumiseen liittyvät sivukulut kuten jätemaksut. Avustuksen riittämättömyys on ollut myös oikeudessa, ja kolmihenkinen berliiniläisperhe voitti sen sosiaalioikeudessa. Avustuksen on  oltava sen mukaan 100 euroa korkeampi yltääkseen ihmisarvoiseen elämään!  Toisessa tuomioistuimessa on pidetty riittävänä 374 euron summaa.  Näitä HARZ lV - avun saajia on Saksassa n 7 miljoonaa.

Suomen oma HARZ lV takaoven kautta
Otteet ovat vuosi vuodelta koventuneet myös Suomessa. Niin kauan kuin maassa nykyinen eliitti jatkaa vallassa, ollaan ennen pitkää samoilla lukemilla HARZ lV:n kanssa. Hakeehan Suomi roolia Saksan vanavedessä muutoinkin. On myös huomioitava, että Suomessa ovat asuminen, ruoka ja terveydenhuolto jo kustannusten lähtötasolta Saksaa korkeammalla, joten olemme todella tiukoilla. Ja mitä lieneekään tulossa, jos aina alistutaan!




Ei kommentteja: