torstai 6. maaliskuuta 2008

Peruuntuiko kasvihuoneilmiö tänä aamuna...


...kun sai herätä pitkästä aikaa oikein vanhanaikaiseen lumisateeseen.
Eläköön! Tottavie se kasvihuoneilmiö on sittenkin peruuntunut!
Sataa oikeaa lunta!

Lumisadetta kun on pidettävä täällä lounaisrannikolla jo vallan harvinaisena herkkuna!
Viikkoja olen surrut pieniä lapsukaisiani Onnia (6v), Johannesta (4v) ja Sannia (2v), miten heillä jää kokematta se vanhanaikainen kunnon talvi kaikkine lumileikkeineen: lumilinnat, hiihtoretket, luistelu lähikentällä, lumessa kieriskelyt ym ym..
Vain kerran ollaan päästy tässä lähellä olevaan erinomaiseen pulkkamäkeen, ja toisen kerran olivat yhden koko sunnuntai-iltapäivän vanhempien kanssa kodin lähistöllä pulkkamäessä. Ei ole suksia ehtinyt ottaa esiin kun jo vettä sataa. Vasta Onni on ehtinyt jollain lailla oppia hiihtämään takavuosina, Johannes ei vielä sitäkään Sannista puhumattakaan. Hän kun opetteli viime talvena vasta ulkona kävelemään.
Mutta ei näillä näkymin täällä päin Suomea lapset opi luonnonmukaisin keinoin hiihtämään - kuten ennen se oli luonnollista survaista lähiöistäkin sukset jalkaan ja ladulle!
Oma poikani vielä alaluokilla meni suksilla kouluun. Myöhemmin hän oli toki kielivalintojen vuoksi keskustan koulussa, joten hiihtäen ei enää päässyt.
Mutta siitä alaluokkien mahdollisuudesta hän nautti ja puhui vielä vuosia myöhemmin, miten koulun takamaastossa Pääskyvuorella oli opettajien tekemä välituntilatu, jota ehti hiihtää pari kierrosta välitunnilla! Silloin elettiin tietysti vuosia 70-luvun lopulla.
Nyt pojan perhe asuu lapsuudenkodista puolen kilometrin päässä, ladut ja maisemat olisivat täysin samat, mutta lumi puuttuu!
Vie lapset siinä sitten ladulle!

Mitä lapset leikkivät nyt talvella?
Päiväkodin pihalla
leikit ovat joko kuraleikkejä märällä pihalla, tai kuivalla ja kovin tuulisella ilmalla leikitään "savusaunaa"!
Arvaa miten? Lapiolla, ämpärillä tai vastaavalla huiskastaan aimo annos hienoa kuivaa, siis likaista ja pölyistä hiekkaa ilmaan, joka tulee aivan sakeaksi ja harmaaksi hiekasta! Siihen sitten kaikki joukolla pölyn sekaan! Lapsen mielikuvituksella se on savusauna!
Sen jälkeen kotona tulee nenästä ja korvista mustaa pölyä niistäessä ja korvia putsatessa, taskut ja housunlahkeet ovat täynnä hiekkaa ja silmät punoittavat.
Että semmosia ne tämän talven leikit lumen puuteessa!
Ei se päiväkodin työntekijöilläkään ole ihan kiva juttu! Koita nyt siinä kehitellä jotain muutakin!

Mutta ainakin tänään aamupäivällä on ollut lumisadetta yhden asteen pakkaskelissä ja lapsilla hieno kokemus!
Kunnes iltapäivällä se on jo taas märkää.
PS. klo 12.07 se kaunis postikorttimainen lumisade on jo tihkuista vettä! Siihen se ilo loppui.
Tuli sittenkin se kasvihuoneilmiö takaisin...

Ei kommentteja: