maanantai 8. syyskuuta 2008

Oivalluksia lisää!

Kiitos Arto V. kommentistasi!
- Itsehän ihmettelin pari päivää sitten, ketä kodittoman kuuluu äänestää kepun mielestä, ja samoin niiden, joiden koti pian myydään... kepu kun käskee äänestää kotia!


Tuo Kepun vaalisloganin jatko, jonka kehittelit
"äänestä kepua - äänestä itsesi kodittomaksi"

- istuu hyvin myös tämän illan vaalipaneeliin
.
Se taisi olla Turussa ensimmäinen ns. 'virallinen'. Se oli Ruusukorttelissa ja sen järjestäjä oli Vanhustyön tuki ry.
Sali on täpö täynnä yleisöä, varmaan 150 ihmistä - veikkaan.
Paikalle oli kesällä jo ajoissa kutsuttu istuvat valtuustoryhmät ja SKP. Olin saanut kutsun suoraan, koska olen yhdistyksen jäsen.

No, siihen kepuun palatakseni!
Rohkeasti käytti kepun Edustaja rva kioskikauppias puheenvuorossaan teesejä, jotka ovat täysin ristiriidassa puolueen valtuustoryhmän toiminnan kanssa. Puolue on ollut vuokra-asuntojen myynnin takana, mutta nyt panelisti ilmoitti, että ei puolue kannata myyntiä. Mielenkiintoista ensi maanantaina katsoa, miten on valtuustossa, kun Ilpoistenahdetta myydään taas kerran.

Samaan hengenvetoon ilmoitti hra Kristillisten mies, pappi, että 'vastustamme kotien myyntiä'.
Onko tullut kiire tarkistaa kanta, kun asialla on julkisuutta ja mielenosoituksia on ollut jo kahdesti asiassa?
Toivottavasti - tai sitten se oli pluffia taas.

Vihreiden edustaja, TYKS:n ylihoitaja lasten ja nuorten psykiatrialta, väitti, ettei Lehtolaakson asuntoja olla missään nimessä myymässä. Siinä hän puhui vastoin parempaa tietoaan, vaikka kuinka kertoo istuvansa yhtiön hallituksessa. Ei turhaan asukasliike ole koko kesän ollut liikkeellä juuri Lehtolaakson asuntojen vuoksi - siihen päälle tuli vain kuin puun takaa suoraan Ilpoistenahteen kiireellä myytävät asunnot erikseen.

Kokoomuksen ehdokas hra Lääkäri Huovinen paheksui, että Kaija Kiessling tyrmäsi ostopalvelut ja ulkoistamisen mm- terveyspalveluissa. Emme ymmärtäneet toisiamme siinä sen paremmin kuin palvelusetelien markkinoinnissakaan, sillä niitä hän piti erinomaisena vaihtoehtona. Minä en.

No, kun kerroin miten jopa kotisairaanhoidon osastonhoitaja taannoin kertoi, ettei seteleistä ole apua vanhuksille koska eläke ei riitä omavastuuosuuden käyttöön, sain hyvät aplodit.

Koska paikalla oli paljon yleisöä, tuli runsaasti puheenvuoroja sieltä, myös joitain kysymyksiä. Mutta Lilja Särkijärvi, talon asukas ja SKP:n ehdokas, käytti asiallisen puheenvuoron koskien mm. lähipalvelujen merkitystä ja omaishoitaja työtä. Lopuksi hänellä oli vielä hurja uutinen radiosta kuultuna: Turku on lopettamassa palvelulinjoilta lauantaivuorot kokonaan.
- Joukkoliikenteessä pitää säästää! Siis pysykööt vaivaiset kotonaan, ei lauantaina minnekään tarvi päästä!
Ja kun vielä bussiliputkin kallistuvat, ei kaikki enää pystykään lähtemään lauantaina matkaan!

Illan jälkeen jäi vielä puolen tusinaa ihmisiä - suurin osa itselleni vieraita - kiinnostuneina kyseleämään ja kommentoimaan paneelia kanssani. Sain siinä samalla ihan reilusti myös mukavaa palautetta osuudestani - kuulemma oli selvää ja järkeenkäypää, juttuni "pani asiat kohdalleen kun toiset näperteli pikku asioissa".

No, mitä korostin. Kun paneelin alussa kerrottiin, että on pysyttävä paikallisissa asioissa, joista Turussa päätetään, käytin yhden puheenvuoroni ytimen siihen, miten paikallista ja valtakunnalista ei mitenkään voida erottaa. Eduskunta päättää mitä kunnissa lakisääteistä tapahtuu - ja rahoituksella säätää siihen puitteet. Hallitusohjelma ja -puolueet ovat tietysti ensiviulun soittajia, mutta kun otetaan jakso lamasta tähän aikaan, ovat kaikki eduskuntapuolueet olleet ainakin jossain hallituskoalitiossa ja siis vastuussa asioista.

Yllättäen ei muilla puolueilla eikä ehdokkailla ollut vielä mitään materiaalia mukanaan jaossa.
Mukanani olleet lähes viimeiset Vastavoimalehdet menivät kuin kuumille kiville - osa jäi jopa ilman. Siltä osin oli lehtemme ajoitus paikallaan.

***************
Oli mukava tulla kotiin. Sitten apteekkiin - ja pitkästä aikaa myös kirjakauppaan. Mitään en voinut, mukaan tarttui kaksi Tore Haydenin kirjaa. - Hiljaiset lapset kun aikanaan ostin, se mykisti minut, nyt oli jatkettava samalla teemalla.
Myös Juhani Syrjän JUHO, jossa on koossa kaikki neljää osaa samoissa kansissa, on kirja, johon toivon jossain veiheessa - ainakin vaalien jälkeen pääseväni käsiksi. Kirja kertoo 1900-luvun työläismiehen tarina luokkasodasta alkane - mitä kaikkea siihen liittyy, sen tiedän kun olen saanut luettua. Ymmärrän sen olevan vahvan kuvauksen kansan miehestä, jolla elämä ei ollut helppoa.

***************
Alkoi sataa taas kerran kaatamalla. Se kuuluu kattoikkunoiden ja terassin lasien läpi. On pimeää, tuuli tuntuu yltyvän ja varsinkin sateen vahva ropina. Mutta se rauhoitta. Syksy on hyvää aikaa.
Ja tänään sai oopa sahattua taas erän puita ja kantoi niitä suojaan - on millä lämmittää saunaa ensi lauantainakin.
Rauhallista mieltä!




Ei kommentteja: