keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Vesi

on valittu pääteemaksi Turun alueelliseen sosiaalifoorumiin marraskuussa. Aihetta on pohdittu palavereissa alkukesästä asti ja heinäkuussa tehtiin siitä päätös. Perusteluna oli teeman laaja kattavuus globaalista, ongelmaksi muodostuneesta kehityssuunnasta niin talouden kuin ympäristön näkökulmasta.

Eriarvoisuus maapallolla on räikeä ei vain sen suhteen, että vettä on toisaalla, toisaalla ei. Mutta ongelmaa on myös siellä, missä voi olla hyvätkin vesivarannot. Vesilaitosten privatisointi, maa-alueiden hankinta missä vettä on runsaasti ja sen ylikäyttö tavallisten ihmisten kustannuksella - ovat muutamia esimerkkejä.
Myös veden laatu ja puhtaus ovat tärkeitä, sillä yhä useammat ihmiset maailmassa joutuvat turvautumaan saastuneeseen, täysin kelvottomaan veteen.

Ja kun ei ole vettä ihmisille, ei sitä ole kasteluun eikä kotieläimille. Silloin on katastrofi valmis.
Kysymys on yksi sellaisesta globaalista ilmiöstä, josta on mielekästä puhua ja sitä selvittää myös paikallisesti.
Siksi olemme tehneet aiheen valinnan. Eipä tässä jätetty huomioimatta myöskään sitä, että nyt on meneillään merkittävä Virttaan kankaan läpi suodatettava Kokemäenjoen pohjavesihanke, jossa kankaan maaperään suodattuu ja kertyy ties mitä ympäristömyrkkyjä. Niin ihmiselle kuin ympäristölle haitallisia ja jopa vaarallisia.

Palaveriin toki saapui sen loppupuolella kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinne (vas), joka kertoi suuresti pettyneensä, että Turussa on valittu aihe, joka on käsitelty loppuun jo sosiaalifoorumiin mennessä!!
Ei hänellä kai ollut ajatusi kauempana kuin Halisten koskessa ja kaupunginhallituksen kokouksissa. Sinne kun on kuulemma jo yksi selvitys saatu ja toinen tulossa, ja päätös tehdään pian. Ja aihe on siis turha käsitellä foorumissa!

Kuitenkin kokous selvitti, että ensinnäkin sosiaalifoorumi haluaa käsitellä paljon muutakin kuin turkulaisia ilmiöitä. Lisäksi todettiin myös se, ettei kaupunginhallitus ole rajaamassa päätöksellään niitä myrkkyjä ja muita kertymiä, joita aikanaan koostuu kankaan maaperään - joka on myös sienistä varsin rikas alue!
Ja kaiken lisäksi on jo nyt Alastarolla mennyt ihmisten kaivoja rutikuiviksi moisten kaivantojen ja pohjavesiin asti ulottuvien töiden johdosta. Ei ainakaan tänä kesänä sateettomuudesta kuivunut yksikään kaivo!

Nyt jäitä hattuun, mutta vauhtia sosiaalifoorumin valmisteluihin.
Kun foorumi alkaa ensin Turun veden käsittelyllä, seuraavat sitä erilaisten yhteisöjen ja järjestöjen järjestämät työpajat. Alustavasti ainakin lienee tiedossa teemat harmaasta työvoimasta ja asunnottomuudesta, lisää odotetaan tietoa eri tahojen kiinnostavista aiheista.
Olkaapa aktiivisia ja ottakaa yhteyttä puheenjohtajaan Miira Oksaseen (miira.oksanen@gmail.com) ! Varatkaa omalle työpajallenne aika ja tila! ( Odotamme myös erilaisilta kumppanuustahoilta tukimaksuja, joista tarkemmat tiedot mm. sari.lahteenmäki@students.turkuamk.fi.)

Foorumi päättyy yhteiseen teemaan, joka on tuo globaali vesikysymys - josta on lupautunut alustajaksi Olli-Pekka Haavisto, joka lienee yksi maamme tunnetuimpia asiantuntijoita ko. aiheesta.
Nyt jatkuu valmistelu, joka on ajallisesti hyvässä aikataulussa.
Paikka on taas Turussa Työväenopistolla ja
ajankohta on lauantai marraskuun 15. pvä eli pari viikkoa vaalien jälkeen.

Miltä kuulostaa?
Ps. klikkaa myös www.sosiaalifoorumi.fi

Ei kommentteja: