torstai 25. syyskuuta 2008

Säästöt tulevat kalliiksi - miksi päättäjät eivät reagoi

Tapahtumat Kauhajoella ovat ovat olleet päällimmäisinä monilla foorumeilla jo kolmatta päivää.
Itse en ole tänä aikana ehtinyt blogilleni asti, töitä ja menemistä on ollut niin paljon.
Mutta olen ollut läsnä tilanteissa, jossa asiaa on pohdittu. Myös omassa takaraivossani on ajatus pyörinyt kaiken muun aikaa.

Rimpelä Turun sosiaalifoorumissa keväällä
Jokelan tapan tapahtumien jälkeen käynnistimme Turussa ylimääräisen paikallisen Sosiaalifoorumin, huhtikuulle, jossa alustajana oli viime päivinä taas vahvasti esillä ollut asiantuntija, Stakesin prof. Matti Rimpelä. Turun osalta hän totesi, että kaupunkimme on vahvasti laiminlyönyt ja tutukimustietojen mukaan rikkonut lakisääteisiä velvoitteita. Tuki ja varhainen puuttumine on lakaistu perheiltä laman kourissa kokonaan pois.
Turku elää edelleen kuin lama-aikaa..
Kun sosiaalifoorumin järjestänyt laajapohjainen verkosto esitti valtuustoryhmille uusien perhetyöntekijöiden vakanssien perustamista, vesitti yksi valtuutettu aloitteen vetämällä välistä ja teki aloitteen, että neuvolaan perustetaan yksi perhetyöntekijän rinnalle.

Huostaanotetut lapset
Nyt tarvitaan paljon muuta. Ei ole kyse neuvolatoiminnasta, vaan siitä perustuesta, jota laki edellyttää.
Varsinkin Turussa olisi tarpeen syystä, että sillä amhdollisesti voitaisiin ehkäistä niiden tilanteiden syntyniostä, joissa lapsi joudutaan huostaanottamaan. Turussa se on suhteettoman suuri määrä. Jotain on vialla!

Kun kaupunki päättää taloudessa sellaisista ohjeluvuista, jotka eivät anna mitään todellisia edellytyksiä ja voimavaroja sosiaali- ja tervsytoimeen, maksetaan siitä kova lasku. Kun nytkään ei varmasti ole virastoissa ylimääräisiä pyöritelty, ottaa kaupnginjotaja Pukkinen päältä heiti suoralta kädelta yli 26 miljoonaa pois!
Pois vanhuksilta, lapsilta, perheiltä, sairailta.

Säästöt tulevat kalliiksi
Tuskin moni kiistää, että tämän ajan nuoret ja nuoret aikuiset maksavat hintaa kanssamme kaikista niiitsä säästölitsä, joita lamasta asti on leikattu. Kunnat on pantu entistä ahtaammalle. Velvoitteita on lisätty, rahoitusta ei.
Siinä ei auta yksi laksi aseenkantoluvista, jos kohta sekin voi jotain vaikuttaa.
Kysymys on suurista asioista, joista on uskallettava keskustella ääneen ja oikeilla nimillä. Ongelma ei ole yksilö eikä perheen, vaan onglema on kyllä aikamme ilmiö. Pitää pärjätä, kilpailla, suorittaa, jaksaa välillä kahdenkin edestä, ansaita ja opiskella yhtaikaa....samalla kun tietoisesti tuhoamme ympäristöämme ja vauhditamme ilmastonmuutosta. Niitä asioita ei korjata säästöillä.
Päinvastoin niihin on satsattava rahaa.

Mitä hyötyä velan maksusta?
Ihmettelen, mitä hyötyä meille on valtion velan maksusta, jos sen vuoksi kansa voi entistä pahemmin samoin kuin ympäristömme. Kulutushysteria ja turhuudenmarkkinat jatkuvat. Ihmisiä sumutetaan sillä, että tärkeintä on nyt valtion velan maksu.
Mitä iloa on jäädä siihen maailmaan velattomana, jonka olemme osaltamme jo pelkillä asenteilla teoista puhumattakaan tuhoamassa! Kyllä nyt kokoomuksen ja muiden valtapuolueiden rahanjakopolitiikka on paljon pielessä. Se on ollut sitä pahimmillaan viimeiset 15 vuotta.

Oletko sinä tyytyväinen?
Vai kannattaako antaa valtapuoleuille epäluottamuslause?

Ei kommentteja: