keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

Varoitus: TORIPARKKI -VIRUS KIERTÄ Ä SUOMEA

Tänään aamulla istahdin usein tavaksi tulleena kahvimuki kourassa katsomaan kakkosen puolelta yhdeksältä alkavia maakuntien uutisia. ( Toki usein seuraan sitä toisella korvalla kuunnellen kirjoitustyötä tehdessäni...)
Ohjelmassa ajetaan läpi kaikki edellisen illan alueuutiset peräkanaa... ja siitä saa kyllä paikallisasioiden osalta hyvän leikkauksen eri puolilta valtakuntaa noin suunnilleen... paljon siis sellaista, mitä ei näe valtakunnan uutisissa.

Mikä havahdutti tänään?
Ei pelkästään tämän aamun, vaan jo muutaman muunkin kerran uutisista on ilmennyt, että ympäri Suomea on levinnyt jo vuosien ajan vimnma rakentaa kaupunkiin jos toiseenkin TORIPARKKEJA.
Se on selvästi kaupan ja bisneksen tarve, ei yksittäisten kuntalaisten eikä asukkaiden tarve. Niin se on Turussakin!
Tänään oli Jyväskylässä jopa museojohtaja kehumassa, että hyvin se tänne sopii, ei tässä historiallisia arvoja ja puita tuhota. Samalla perusteltiin, että pitää se ns. toriparkki suuren keskusaukion rakentaa, kun viereen nousee
(! noinko vain itsestään, ettei suunniteltu lainkaan) kaksi suurta hotellia!!
Siis ensin aloitetaan hotellien rakentaminen, sitten vasta huomataan parkkiasiat!
Jossain kaupungissa - olisiko ollut Oulu, en ole varma - on toriparkki valmistunut, ja kustannukset olivat hankkeen aikana lähes kaksinkertaistuneet.

Turku on kaupunki, jossa on nyt päätös rakentamisesta mennyt kumminkin kaikkien kamppailujenkin jälkeen läpi. Toisaalta Lahdessa on menossa vielä vaihe, jossa kamppailu mokomaa parkkiluolaa vastaan on menossa.

Helsingin asukkaat sentään selättivät vuosia kestäneessä kamppailussa maanalaiset liikennehankkeet. Tämä suuri asukkaiden voitto oli keskustatunnelin suunnitelmien kaataminen - niin ainakin valtuusto ymmärtääkseni jo on pääkaupungissa päättänyt.
Eli joskus voivat vielä asukkaatkin voittaa, kunhan asialla on tarpeeksi väkeä!

Mutta kun katsoo erilaisia hankkeita täällä Turun suunnalla, on ne tuotu aina muutaman vuoden kuluttua uutena versiona käsittelyyn. Turussa niin moottoritie suoraan keskustaan kaupungin läpi kuin aikanaan Turku-halli. Molemmista valtuusto oli tehnyt kielteisiä päätöksiä, kunnes lopulta tuli esitys, jonka takana olikin jo varmistettu riittävä enemmistö - kuntalaisten mielipiteistä huolimatta.

Logistiikkakeskus Pirkkalaan...


...on saman suuntainen hanke. Sadan hehtaarin suuruinen alue ollaan panemassa matalaksi, jotta sinne saadaan rakennettua valtaisia logistiikkakeskus maakuntaan: rautatietä, rahtiasemaa, lentokenttää....mitä kaikkea siinä olikaan. Kysymys on vain siitä, että tämä alue on kauttaaltaan uskomaton ulkoilualue hienoine reitistöineen ja ainutlaatuisine luonnonalueineen. Asukkaat ovatkin lähteneet puolustamaan sen säilyttämistä ja kertovat tekevänsä sen hamaan loppuun asti. Siinäkin on kyse, rakennetaanko kuntia ja ihmisten asuinympäristöä ihmisen vai markkinoiden ehdoilla! Sanopas se !

Samalla tavalla ympäristöä ollaan kaatamassa Joensuun alueella, kun kaupunki on kaatamassa huikean hienosta, ainutlaatuisesta ulkoilualueesta, jossa kasvaa melkein ikihonkia - noita suuria komeita pitkälti toista sataa pois!
Syykin on aivan tätä päivää: Pitää saada leveämmät väylät latukoneille!
Kuitenkin koko alueen alkuperäinen luonnonmukainen ympäristö muuttuu, sillä ainakin kuvaruudusta nähtynä on kyseessä todella hieno alue, jollainen se ei enää latukoneille tehtyjen väylien jälkeen enää ole!

On se ihminen merkilliseksi muuttunut: ladut tehdään koneilla, rahtiasemia keskelle kauneinta luontoa ja ulkoilureittejä ja kaiken huipuksi kaupunkien keskustoihin monenlaisia toriparkkeja - ihmiset eivät osaa enää liikkua ilman koneita ovelta ovella lainkaan?! Mihin vielä päädytään? Mitä jää lapsenlapsillemme?!

Ei kommentteja: