lauantai 21. kesäkuuta 2008

Berliinin yksityiskoulut ....


...ei ole mikään poikkeus Saksassa.
Päinvastoin. Meneillään kaiken muun yksityistämisen kanssa on yksityinen koululaitos saamassa yhä vahvempaa sijaa maan koululaitoksessa.
Plokatessani taas matkalla muutama viikko sitten mukaan tarttuneita lehtiä osui silmiini artikkeli Die Zeit-lehdessä. Se käsitteli Berliinin yksityiskouluja ja hallituksen tukea niille.
( kuva: Mika Kanerva)
Artikkelissa kerrotaan, miten berliiniläinen perheenäiti on tyytyväinen, että valtion talousohjelmassa on edelleen varauduttu verovähennykseen, jonka lapsen huoltaja saa tehdä, jos lapsi käy yksityistä koulua. Vähennys on 30 % maksuista, ja lukiolaisen osalta se on kaikkiaan 3000 euroa!
Kyseinen perhe maksaa kuukaudessa 1000 euroa kolmen lapsen koulupaikoista.
Tähän oli kuulemma täysi syy mennä, koska julkinen koululaitos on kaikkiaan niin surkeassa tilanne.
Opetus ei ole minkään väärti, ja niin perhe laskee, että lasten koulutus päin vastoin on hintansa väärti.

Siis samalla kun julkisen koululaitoksen opetuksen tasosta ja muista reursseista pidetään huonosti huolta, annetaan rikkaille, joilla on mahdollista laittaa lapsensa yksityiskouluun, siitäkin vielä taloudellista tukea verohelpotuksella.
Lehti kertoo edelleen, että näissä yksityiskouluissa, joita koko Saksassa on todella paljon, opiskelee yli 800 000 lasta ja nuorta. Osa kouluista on kirkon yksityiskouluja. '
Maassa lasketaan, että näin budjetissa säästetään kun käytetään yksityiskouluja - siitäkin huolimatta, että eriarvoisuus jo lapsuudesta alkaen vahvistuu.

Eipä ole ihme, että Saksassa mm. syrjäytyneiden nuorten vetäminen työttömyyden ja huono-osaisuuden keskeltä äärioikeistolaisiin ja (puoli)fasistisiin järjestöihin on helppoa - niitähän Saksasta löytyy.
Siitä tulevat seuraukset ovatkin jo eri asia!

... ja Helsingin eliittiyliopisto


Eu-lainsäädännössä ollaan kilpailuttamassa myös julkista sektoria uudelleen, kun ei viimeksi koulutus ja terveydenhuolto sellaisenaan menneet läpi.
Tässä tulee vääjäämättä mieleen seuraavaa: siinäkö vaiheessa sitten yksityiskoulut alkavat tarjota myös kunnille vaihtoehtoja. Ne luovat näin rikkaiden lapsille mahdollisuuden eliittiopetukseen, josta ovet aukeavat jatkoon ja eliittiyliopistoihin, joita maahamme jo rakennetaan!
Siis kuntien ei tarvitsisikaan huolehtia kouluista, kun vanhemmat panevat heidät yksityiseen kouluun.
Mutta minne lapset menevät, jos koulukustannukset nousevat niin, että lapsi joutuukin siirtymään julkiseen kouluun?
Mistä silloin ne oppilaspaikat otetaan?!

On todella kaikki syy torjua kaikilla asteilla tapahtuva opetuksen yksityistäminen!
Niin peruskoulussa kuin yliopistossa se lisää eriarvoisuutta ihmisten elämään.
Mitä havaintoja sinulla on aiheesta?

Ei kommentteja: