sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Voitot ja lottovoitot, tehokkuus ja tunnusluvut! Voi helmiä!

Näin kesän hiljaisuudessa sadepäivänä iski minuun (onneksi) vimma järjestellä taas paperipinojani ja muuta "tärkeää" tästä pöydältä.
On tulostettuja sivuja mielenkiintoisista asioista, tutkimuksista ja puheenvuoroista, on leikattuja lehtileikkeitä, on muistiinpanoja vihoissa ja lehtiöissä, on toisten alustusten ja esitysten lyhennelmiä.
Siis kaikkea sitä, mitä arvelee varmaan tarvitsevansa, mutta joka sitten koottuna materiaalina unohtuu hyödyntää.

Helmiä

Nyt päätin tässä siivousvimman välillä poimia joitain helmiä muidenkin ihmeteltäväksi.
- Joko ihastuttamaan, vihastuttamaan, suututtamaan, kummastuttamaan...aiheesta ja asiasta riippuen.
Mutta kumminkin niin, että eivät olisi aivan turhaan tässä pinossa olleet. Ja voit panna tietoa eteenpäinkin!

1.
Verohallitus ilmoitti huhtikuussa 2008, että suomalaiset (lue rikkaat) ovat sijoittaneet 450 miljoonaa euroa veroparatiiseihin. Näin siis vain eurooppalaisiin veroparatiiseihin, muualla olevat siihen päälle! Tämä on sitä rahaa, jota kierrätetään ja josta sitten on varaa maksaa vaikka vaalitukea sopiviin suuntiin!

2.
Suomalaiset pankit tekivät liikevoittoa vuonna 2007 enemmän kuin koskaan! Voittoa kertyi 3,5 miljardia euroa! Se merkitsi liikevoiton kasvua yhden vuoden aikana +29 % !!
Mutta piensäästäjälle ei korkoa enää makseta kuin korkeintaan prosentin ja hippuset!
Kyllähän rahaa maassa olisi vaikka mihin!

3.
Jyrki Katainen on tälle vuodelle vahvistetusta valtion budjetista jo unohtanut, mitä on ollut tekemässä!
Lyhyt on muisti. Mies julistaa rinta rottingilla, miten STM:n budjetti on noussut 6 % ( 768 m€).
Tosiasia on kuitenkin päinvastoin: STM:n budjetti on pienentynyt kaikkiaan 532 m€:lla, sillä luvussa, mitä Katainen kehuu, on mukana myös työ - ja ympäristöministeriön hallinnon siirrosta mukana tulleet määrärahat, yhteensä 1, 3 mrd euroa

4.
STM on selvittänyt, että jos naisten ja miesten palkkaeroja kavennettaisiin 5 %:lla, olisivat se kustannusvaikutukset kuntasektorilla 640 miljoonaa ja valtiolla 110 miljoonaa, siis 750 miljoonaa. Vertaappa tätä summaa vaikka tuohon pankkien viime vuoden voittoon: se on yli neljä kertaa suurempi summa! Ja olettaa saattaa, että huomattava osa pankkien voitoista on mennyt suursijoittajien mukana noihin kaikenmaailman veroparatiiseihin! Eipä niistä rikastu kansa eikä naisten palkat.

5.
Tuula Kärki (toimittaja) kirjoitti kesäkuussa 2006 terävästi Kemian liiton lehdessä, miten tilastojen mukaan naisen palkka on parhaimmillaan viisikymppisen, miehille se on sitä jo kolmekymppisenä.
Sen jälkeen miesten palkkaura vasta lähteekin nousuun. Paljon on asiaa artikkelissa, mutta loppu havahduttaa: " Nyt suomalainen nainen ansaitsee keskimäärin 80.7 % siitä, mitä mies ansaitsee. Luvussa on pikkuriikkistä nousua, onhan tässä ainakin se 30 vuotta hoettu, että naisen markka on 80 penniä, / euro on 80 senttiä. Jos palkkaeroa kurotaan tuo 0.7 % kolmessakymmenessä vuodessa, päästään samapalkkaisuuteen noin 830 vuodessa. Kärsivällisyyttä, siskot!

6.
Turun kaupunki
( Heikki Silpola) on toukokuussa -08 antanut ohjeluvut uusia - 09 budjettisuunnitelmia varten.
Ohjeistuksessa korostetaan, että "henkilöstön määrän vähentäminen vuosittain on käyttömenojen kasvun taittumisen kannalta erittäin tärkeä tavoite"
Samassa asiakirjassa todetaan, että yhden lääkärin työpanoksen kustannut tarjouksien perusteella on ilman ALV:ia 90 - 150 000 euroa. Siis keikkalääkärit, MedOnen ja vastaavien firmojen lääkärit ovat käytössä, omaa toimintaa siirretään näin yksityiselle.
Kyseiset ohjeistukset perustuvat tietoihin valtionosuuksista seuraavaa:
vuosina -09, - 10 ja -11 kirjataan valtionosuudet lähes prosentin verran pienempinä, eli tiedossa olisi korotusta ko. vuosina 3.8%, 3,2 % 3 % ! Siis hallituksen budjettisuunnitelmat vievät kuntia entistä tiukemmille! Silti Kataisen ja Vanhasen puolueiden kannatus on jälleen noussut ennalleen ainakin gallup-lukujen mukaan.- Vain muutama viikkoa korruptiouutisten jälkeen ja huolimatta entistä kovemmasta talouskuurista kunnille!
Miten ihmiset ymmärtävät kaiken tämän yhteensopivuuden tavallisten ihmisten arjen kanssa?



7.
Terveydenhuollon kansainvälisen vertailun tehokkuusindeksit on nyt laskettu.
Suomi on todettu tehokkaimmaksi, seuraavina Espanja, Ruotsi, Norja ja Italia
- Lääkäreitä v. 2005 oli tuhatta asukasta kohden mm.
Suomessa 2.4, Ruotsissa 3.4, Norjassa 3.7, Kreikassa 5. Yli kolme oli mm. Portugalissa, Saksassa, Ranskassa.
- Sairaanhoitajia tuhatta asukasta kohden v. 2005 oli mm.
Norjassa 12.8, Ruotsissa 5.6, Suomessa 4.8 ja Kreikassa 3.9.
- Hoitopaikkoja tuhatta asukasta kohti v. 2005 oli mm.
Saksassa 6.4, Itävallassa 6.1, Belgiassa 4.4, Tanskassa 3.2, Suomessa ja Norjassa 3.0 ja Ruotsissa 2.3.

Kenen kustannuksella Suomen tulokset lepäävät?
- vähäisen hoitajamäärän, pikaisten kotiin lähettämisten (hoitopaikat eivät riitä) ja lääkäreitäkin on liian vähän.
Se on se suomalainen hyvinvointivaltio ja lottovoitto!

Ei kommentteja: