tiistai 24. kesäkuuta 2008

Paras- hanke: lue Pisneshanke

Mikä Paras-hanke ?

Jos joku vielä väittää, että Kunta- ja palvelurakenneuudistus eli ns. Paras-hanke, jota on viety kuin käärmettä pyssyyn, ei ole rakennettu palvelujen yksityistämiseksi, todistakoon sen. Samaan tähtää se EU:n direktiivi, jossa edellytetään väestöpohjaksi 20 000 asukkaan yksiköitä! Onhan kaiken aikaa ollut selvää, että yksityiset firmat haluavat haukata kerralla suuret yksiköt, joiden tuottoa voi heti laskelmoida suuremmin tuloksin.

MedOne leikkaa, päivystää, kuntouttaa, hoitaa... - miten se niin menee?

Mutta niinhän tekee julkinenkin, jos vaan lääkäreitä olisi!
Kaiken luetellun lisäksi MedOne vielä jopa rahastaa...

MedOne hoitaa ja huolehtii 19 terveysasemasta, ja näiden kautta yhteensä yli 200 000 asukkaasta.
Varsin usein varsinkin täällä etelä-Suomessa on ollut yksityisenä palvelujen tarjoajana MedOne, joka on myynyt keikkalääkäreitään joko yksittäin tai "ottanut hoitaakseen kokonaisia palvelualueita" kuten mm. useita merkittäviä päivystysyksiköitä.
MedOne on toiminut juuri niin härskisti kuin suinkin voi ajatella, on suunnittelemassa tiettyjen yksiköiden tulevaisuuden toimia, joita sitten suosittelee itselleen eli omille tarjouksilleen noiden toimien siirtämistä. Eli pukki kaalimaan vartijana.
MedOne on hankkinut toiminnalleen lakkautetun Kiljavan sairaalan Uudeltamaalta , jonka toimintaa se aloittaa taas tämän syksyn aikana pyörittää. Samoin Peijaksen sairaalan päivystys on MedOnella, kuten kaikkiaan yhteensä yli 100 toimipisteen päivystyksen ympäri Suomea.

Vakka-Suomen sairaalan tiloissa Uudessakaupungissa MedOne leikkaa Kaarina, Piikkiön, Paimion ja Sauvon kuntien asukkaita vuoteen 2009. Kyse on MedOnen mukaan "uudesta toimintamallista, jossa yksityinen operoija vuokraa kunnalta tilat ja tuottaa olemassa olevaa infrastruktuuria hyödyntäen leikkaushoitoja virka-ajan ulkopuolella, jolloin leikkaussali ja heräämö ovat muuten tyhjäkäytössä..."

MedOne ja Attendo yhdistivät toimintansa.

Kyse on muutaman viikon takaisesta uutisesta. Edellinen ( tj Pertti Karjalainen) mainostaa itseään tässä yhteydessä edelläkävijäksi terveydenhuollon ulkoistutuksessa ja jälkimmäinen (tj. Henrik Borelius) Pohjoismaiden johtavaksi hoiva- ja vanhustenpalvelujen tuottajaksi. Yhdistymisestään ne toteavat, että " yhdessä pystymme tarjoamaan julkiselle sektorille ainutlaatuisen yhdistelmän hoiva - ja terveydenhuollon palveluita.."
Konsernin tavoitteena on kasvaa eurooppalaiseksi so-te-yhtiöksi, " sillä potentiaalia riittää", kuten konserni asian ilmaisee. "Väestö vanhenee ja palvelujen tarpeet kasvavat"
Attendon sivuilla kerrotaan, miten henkilöstöannin kautta tasaisin väliajoin on mahdollista sijoittaa yhtiöön ja näin päästä osalliseksi yrityksen kasvusta ja menestyksestä. "On kannustavaa työskennellä kun itse omistaa osan. Nyt on näin jo yli 700 omistajaa".
Suomennettuna ymmärrän sen niin, että verovaroin tuotettuja palveluja ( joita itse myös on rahoittamassa kukin kansalainen) ei olekaan mitenkään kannustavaa tehdä, eikä julkisella sektorilla työskentelykään ei ole niin kivaa...

( Muuten noista MedOnen edelläkävijän toimista voi muuten lukea SKP:n Vantaan kaupunkijärjestön kotisivuilta vähän tarkemmin!)

Tukuittain on muitakin

MedOne ei kuitenkaan ole ainoa.
* KoronaInvest Oy,
joka on ensimmäinen suomalainen sosiaali - ja terveydenhuoltoon erikoistunut pääomasijoitusyhtiö.(!) Vieläkö joku ihmettelee, miksei yksityinen olisi kalliimpaa, sillä senhän on tuotettava voittoa pääomasijoittajilleen - ellei heti tarjousta tehdessä vielä, niin pitkällä juoksulla sitäkin enemmän!
Se hallinnoi mm. 1.9. 2006 toimintansa aloittanutta
* Terveysrahastoa,
jonka sijoitustoimintaan on käytettävissä 28,6 milj.€ suuruinen pääoma! Yhtiöllä oli v 2007 "menestynyt toimintavuosi", jossa mukana 5 osakkuusyhtiötä, liikevaihtoia 67 milj. € ja tulos oli 3 milj. € voittoa! Terveysrahasto Oy ilmoitta sivuillaan olevansa sosiaali - ja terveydenhuoltoon erikoistunut Oy-muotoinen pääomasijoitusrahasto. Se "osallistuu suomalaisen sosiaali - ja terveydenhuollon rakennemuutokseen edistämällä....julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä ". Taidatko sen suoremmin sanoa - ei voi ainakaan syyttää tältä osin pimittämisestä. Ei varmaan jää myöskään epäselväksi, ettei kukaan sijoita siihen rahojaan ilman voiton odotusta. Jos se keskittäisi toimintansa julkisen sektorin vahvistamiseen ja kehittämiseen, ei voittoja kertyisi. Sen sijaan ottamalla omaan reviiriinsä yhä enemmän toimintoja, on se samalla kasvattamassa voittoja. Uutiset kertoivat taannoin myös, että Iisalmen Veljeskoti OY:n osakkeiden enemmistöosuus on nyt ko. rahastolla, liikevaihto vuonna -07 oli 8,3 milj.€. Voisi ajatella, ettei veljeskoti kauaa enää tuota, kun veteraaneista aika jättää. Mutta, mutta. Siitähän saa luontevasti muutettua toiminnan vanhusten asumispalveluja tuottavaksi palvelutaloksi - ja taas rahaa tulee. Edelleen Terveysrahasto Oy: llä on 30 % osuus hoitokoti Päiväkummun osakkeista, jossa keskitytään tehostettuun palveluasumiseen.

* Saga-yhtiöt Turusta on lähtöisin yksi merkittävä yksityinen palvelujen tuottaja, johon kuuluu niin Ruissalo-hotelli ja kuntoutustoiminta, Naantalin kylpylähotelli, kylpylätoimintaa keski - Euroopassa, ainakin takavuosina kuntoutus- ja apuvälineitä maahan tuova yksikkö, fysioterapiapalveluja tuottavat yksiköt - ja viimeisinä uutuuksina palvelutalo ja seniorikeskus Turun kaupunginsairaalan kupeessa. JA varmaan paljonmuuta, jota en edes tässä mainitse. Koko yrityksen taustalla on perustajana pariskunta Niemi, toinen fysioterapeutti ja toinen ekonomi. Siis alun alkaen joskus 1970-luvulla. Siitä aloitettiin rahan kerääminen.
Nyt Saga - yhtiöt sai vast ' ikää lääniltä toimintaluvan nimellä on Saga Care Finland Oy, Turussa Saga Seniorikeskus Kaskenpuisto. - Kyseisen yhtiön suojiin myös kaupunki siirtää vuokralaisena ollen Kurjenlinnan pitkäaikaissairaanhoidon potilasosastoja toisiin tiloihin mm. palo-ym. turvallisuuden vuoksi. Kaupunki ei missään vaiheessa siis tehnyt omaa rakentamispäätöstä, vaan maksaa kalliilla yhtiölle, joka varmaan tietää ottavansa suolaisen hinnan. Ei ainakaan tappiokseen, jos oikein ymmärrän.

Jatkossa pelkkänä luettelona vain eri kokoisia yhtiöitä, jotka ovat ottaneet tuottaakseen kuntien palveluja.
Tällaisia ovat mm.
* Tekonivelsairaala Coxa
Tampereella,
* MedGroup
, jonka palvelujen piirissä on jo 700 000 suomalaista 2,2 milj. € liikevaihdolla v. 2007, ja johon konserniin kuuluvat mm
* Med Flight Finland,
* MedGroup Sairaankuljetus,
* MedGroup Pirkanmaa,
* MedGroup Oulun seutu ja
* MedGroup Jokilaakso.

* Fysiosporttis OY joka toimii Vantaalla, Espoossa, Helsingissä ja Kauniaisissa - vain yhtenä esimerkkinä tavasta kiertää ansiotulot osaketuloiksi verottomana aina 90 000 euroon asti / v.

* Pihlajalinna OY tuottaa omalääkäritoimintaa yksityisenä toimijana jo yli 10 000 tamperelaisille 4 vuoden sopimuksella 2.4. alkaen. Pihlajalinna laajensi myös Ikaalisiin ja Kyröskoskelle, joissa se pyörittää kahta lääkäriasemaa. Vastaavasti yksityiset lääkäriasemat yhtiöinä mahdollistavat erinomaisen veronkierron ympäri Suomea. Huomattavaa on myös, että Tekes rahoittaa Pihlajalinnaa 1 mil. €:lla (35% osuudella) alueellisen terveydenhuollon vaikuttavuutta ajatellen. Tavoitteeksi on suoraan määritelty "kehittää ja tuotteistaa uusia terveydenhuollon palvelutuotteita ja sitä kautta parantaa asiakaslähtöisyyttä, kustannustehoa ja laatua. Tavoitteena on luoda perusterveydenhuollon - erikoissairaanhoidon yksikkö, joka on kunnille tuottava, taloudellinen ja hallinnoltaan läpinäkyvä".
Kaunista, eikö totta. Mutta samalla kun tuotteistetaan, luodaan pohjaa kilpailutukselle uusin palvelutuottein, kuten termi ammattislangilla kuuluu. Ja siitä on suora reitti tulevaisuudessa myös kunnille hävitä kilpailutuksessa, kun yksityinen yhtiö voi aluksi lyödä tarjouksen pöytään muutamaksi vuodeksi vaikka tappiolla....

No, tätä luettelointia riittäisi maastamme kerrottavaksi vaikka kuinka, mutta
- joko et jaksanut lukea edes loppuun asti, tai
- sitten menit lopultakin sekaisin, tai
- sitten tulit kanssani entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että yksityistämisellä on kova vauhti.

Huolimatta siitä, mitä ministeri Risikko väittää.
Yksityinen kuorii helpot hommat ja kerman päältä, julkinen hoitakoon sitten sen raskaan ja kalliimman osan.

Tätä kirjoittaessani muuten juuri nyt Ajankohtainen kakkonen kertoo, miten valtioneuvosto on jälleen nimittänyt uuden neuvottelukunnan yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen käytön kehittämiseksi!
Eli valtio tukee yhäti lisää noita hankkeita!
Eikä se ollut suinkaan ensimmäinen työryhmä/neuvottelukunta jne. jonka tehtävänä on nostaa yksityiset julkisen rinnalle samaan asemaan!

Kauan eläköön tämä yksityinen yrittäjyys - vai mitä?! Sinne ne kunnan rahat sitten loputkin menevät! Pääomasijoitusyhtiöiden pohjattomiin tarpeisiin.
Omistatko sinä osakkeita noista terveydenhuollon yhtiöistä - ja rikastut verovaroistamme?



Ei kommentteja: