Turun kaupungin virkamies- ja myös poliittinen johto ovat suunnitelleet kaiken yksityistämisen huumassa ja säästöjen nimissä myydä merkittävä osuus kaupungin vuokrataloasuntoja, KOY Lehtolaakson.
Se käsittää monenlaisia ja -ikäisiä vuokra-asuntoja, joissa usein asuu vähävaraisia vanhuksia tai lapsiperheitä.
Hanke on pantu vaalien alla jäihin, mutta käytettävissä olevan tiedon mukaan suunnitelma muhii pinnan alla ja pulpahtaa pintaan milloin tahansa. Vääjäämättä se kuuluu nykyisen johdon suunnitelmiin - jo ennen vaaleja!
Oleellista on kuitenkin, mitä kaikkea Turun kaupunginhallituksen jo käsittelemässä ja valtuustossa käsiteltävässä kaupungin talouden ja omistajuuspolitiikan ohjelmassa esitetään.
Se osoittaa toimintojen siirtämistä liikelaitosmalleihin, se rajoittaa henkilökuntamäärää, se pitää kustannustason entisenä eli jos joku tekijä kallistuu, jossain on säästettävä aiempaa enemmän.
Edelleen osoitetaan lisää tilaa palveluseteleille ja muilla ostopalveluille ja siirretään toimia kaikkiaan aiempaa yhä enemmän yksityiselle sektorilla ja kolmansille palveluntuottajilla.
Lopputuloksena jää demokraattinen päätöksenteko yhä harvempien asioiden osalle.
Se keskittyy yhä harvempien käsiin, koska myös lautakuntia yhdistetään taas lisää.
Liikelaitoksissa ja yhtiöissä ei kuntalaisen ääni kuulu enää lainkaan.
Lopputulos on entistä lujemmin sidottuna entisen kunnan ja edes jonkinmoisen demokratian sijaan
markkinavoimiin, konsernirakenteeseen, harvainvaltaan ja epädemokratiaan.
Nämä ovat asioita, joista kuntalaisten on otettava kantaa ja vaadittava itselleen takaisin niitä oikeuksia, jotka sille alunperin on kuntarakenteissa luotu - ennen viimeisimpiä kunnallislakeja ja uusimpia kuntajakolakeja.
Oleellista on osallistuva vaikuttaminen ja osallistuva budjetointi, jota jo lukuisissa eurooppalaisissakin kaupungeissa toteutetaan.
Mutta näihin asioihin palattava yhä uudelleen - vai mitä mieltä sinä olet?
Meneekö omassa kunnassasi kaikki hyvin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti