lauantai 26. maaliskuuta 2011

Reunamerkintöjä isänmaallisuudesta no 1

ISÄNMAALLISUUS JA ISÄNMAALLISUUS 
Vielä eduskunnan istuessa syytti pääministeri Kiviniemi oppositiota isänmaattomuudesta tämän suhtautuessa kriittisesti EU:n takaushankkeisiin ja lainojen kasvattamiseen.
-  Isänmaallisuus nousikin sen seurauksena melkein hallituskysymykseksi, niin vahvasti teemasta käytettiin puheenvuoroja eduskunnan kyselytunnilla, täysistunnossa ja viimeksi välikysymyksenkin yhteydessä.

Vaan mitä on isänmaallisuus? Termi on vuosikymmenten kuluessa saanut hyvin porvarillisen ja nationalistisen sävyn ja sisällön. Sillä ymmmärretään pitkälti myös militaristista maanpuolustusta ja valmiutta aseisiin tarttumiseen.

Mutta kuka määrittää kulloinkin isänmaallisuuden, se antaa asialle sisällön. Vai kuinka?
-   Ne arvot, joilla pääministeri puolustaa toimiaan ja sitomaan maatamme kapitalismin kriisin ja kansaninvälisen pankkimaailman pelastamiseen, ovat bloginpitäjän mielestä mitä vähimmässä määrin isänmaallisia asioita.
-   Jos isänmaallisuuden mitta on olla puolustamassa saksalaispankkeja, jotka ovat jäämässä ilman kreikkalaisille pankeille lainaamaansa rahaa, on isänmaa aika laaja käsite. Onko isänmaallisuus Suomelle Saksan rinnalla seisomista (taas kerran) vai peräti Hellaan kukkuloilla tehdyn väärän politiikan puolustamista?
-   Ei ainakaan minulla se ulotu tuonne asti. Eikä se ole Saksassa asuvien omaistemmekaan etu, sillä heidän tulonsa, arkensa ja elämänsä edellytykset eivät nouse eivätkä kaadu paikallisten pankkien pörssiarvon mukana. Tavallinen ihminen sielläkin on noiden ulkopuolella. Kunhan palkka tai eläke riittäisi edes arkielämän toimeentuloon. Ei riitä sojituksiin rahat, joita silloin pitäisi surra.


Isänmaaton pääoma - onko se pelastettava
Jos maailmalla vapaana vyöryvät isänmaattomat pääomat möhlivät, ovat ne iste vastuussa teoistaan. Pääoma on tasan tarkkaan yhtä isänmaaton kuin aurinko, jota pallomme kiertää, vai meneekäö peräti päinvastoin! Ei työmiehen isänmaa ja ylikansallisen pääoman isänmaa ole sama asia.

Kuka siinä on se isänmaallinen? Työmies ei ole vapaasta liikkumisen oikeudestaan huolimatta vapaa liikkumaan kuten pääomat pörssikaupassa ja muussa finanssimyllyssä pyöriessään. Kyllä työmies on sidottu siihen maahan ja työhön, josta leipänsä saa ansaittua. Ja vielä tiukemmin kiinni siinä kunnassa, josta yrittää saada toimeentulotukensa, jos työ ja ansio loppunut. Ei siinä lennetä maasta toiseen, vaan juuret ovat syvällä kotomaassa.
-   Heille, jotka joutuivat esim. 60-luvulla lähtemään Ruotsiin Volvolle tai Saabille töihin, eikä  kotimaassa työtä annettu, oli se pakkomuutto.
Isänmaa pakotti. Sen tekivät useimmat vastentahtoisesti, ja monin palasi myös takaisin.

Työmiehellä on isänmaa ja kotomaa paljon selkeämpi käsite kuin se porvarillinen isänmaallisuus, jota keskustan ministeri Kiviniemi penäsi eduskunnassa.
-  Vaan eipä pääomien isänmaallisuus noussut esiin, kun piti pelastaa Reumasairaala muutamalla miljoonalla, tai olisi huolehdittava julkisten palvelujen laadusta ja määrästä.

Porvareille on isänmaallista vain isänmaattoman pääoman suojeleminen, jotta pörssikauppa sujuu ja voito kasvavat. Sen suhteen kehtaa ollakin tosi epäisänmaallinen. Ainakin bloginpitäjä on syvästi isänmaallinen, jos se on mittari!
-   Minun isänmaallisuuteni on puolustaa maamme tavallista, ennemuuta vähävaraista kansaa ja huolehtia sen eduista ja oikeuksista, ei muiden maiden  ja kansainvälisen pankkijärjestelmän eduista ja oikeuksista.
Kerro, mitä on sinun isänmaallisuutesi?

Ei kommentteja: