Ohessa vastineeni kaupungin lakimiehen ja vas:n kaupunginhallituksen jäsenen kahteen kirjoitukseen, joista varsinkin kh:n jäsen Artesolan kirjotus oli katkeran kitkerällä mielellä tehty. Tänään 9.3 siis Turkulainen julkaisee vastineeni miesten kommentteihin.
Turun Vanhusneuvostosta edelleen
Onpa hyvä havaita, että kaupungin taholtakin reagoidaan vanhuksia koskevaan asiaan, josta kirjoitin tässä lehdessä. Ihmettelin siinä, miten kaupunki vuoden lopussa 'lakkautti' neuvoston toiminnan. Ehkä sanan 'lakkautti' valinta tuntui joistain asiaan reagoineista liian voimakkaalta, koska se on saanut herrat liikkeelle. Asiallisestihan vanhusneuovston toiminta loppui joulukuussa, siitä ei mihinkään päästä. Asiassa kaupunginhgallitus päätti vain kuulla kaupungin lakimiehiä. Vanhusneuvosto ei toistaiseksi kunnan elimistä ole lakisääteinen, vaan kunta itse päättää viime kadessä sellaisen nimeämisestä. Oman eläkeläisjärjestöni Turun Työväen Eläkeläiset ry:n edustaja puolestaan on eläkeläisjärjestöjen yhteiselimen, Turun vanhustyön neuvottelukunnan jäsen, ja häneltä olen asiakirjoista nähnyt myös kaupungin vanhusneuvoston asiaa koskevan tilan. Järjestössämme kun on tapana pitää jäsnistöä ajan tasalla asioissa.
Tosiasia on, että kaupungissa oli kahden kuukauden aika ilman vanhusneuvostoa, sillä aiemmista kh:n päätöksistä ilmenee, että yleensä vaalikaudelle nimetty neuvosto oli nimetty vain kahdeksi vuodeksi eli 2009-2011. Kaupunginhallitus oli näin jo ajoissa itse tietoinen päätöksestään ja olisi voinut asian hoitaa niin, ettei vanhusneuvoston olemassaolololle ja toiminnalle tule katkoa, kuten nyt tapahtui. Vasta sen jälkeen kun asiaa on jo pariin otteeseen käsitellyt vanhustyön neuvottelukunta, ja kun kirjoitukseni on ollut tässä lehdessä 26.2, on kaupunginhallitus 28.2. nimennyt vanhusneuvoston uudelleen. Siis jos kohta sananvalinta saattoi joidenkin mielestä antaa erheellisen kuvan, oli tosiasia se, että vanhusneuvoston olemassaoloon puututtiin vasta kaksi kuukautta sen jälkeen kun sen toiminta oli saanut loppua.
Mutta siitä puhe josta puute - nyt siis vanhusten oikeudesta tulla kuulluksia omissa asioissaan. Liiankin kanssa vanhuksia syrjitään puhumattakaan hoidon ja kohtelun heikosta tasosta.
Hyvä jos kirjoituksellani on tullut edes joltain osin vanhusten asia turkulaisten keskuudessa esille. Liian paljon ja liian pahoja asioita saakin tapahtua kaiken aikaa mm. vanhustenhoidon parissa - lienee pian aika ottaa nekin julkisuuteen laajemmalla foorumilla, ellei asioita muuten korjata. Nyt niissä on pallo virkamiehillä, lautakunnan jäsenillä ja asianosaisilla ministereillä.
Turun Työväen Eläkeläiset oman keskusjärjesönsä kautta sitoutu myös eläkeläisjärjestöjen valtakunnallisen yhtesiojärjestön EETU:n vaaliohjlemaan, jossa yhtenä vaatimuksena on vanhusneuvotojen määrittäminen lakisääteissksi, kunnnan virallisiksi elimiksi. Siihen sitoudun myös henkilökohtaisesti ollessani nyt vaaleissa ehdokkaana. Eduskunnan on tämä asia säädettävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti