Maailmalla seurataan järkyttynein mielin kaikkea mitä Japanissa on maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen tapahtunut ja on edelleen tapahtumassa.
Kyse on äärimmäisestä inhimillisestä hädästä. Ei pelkästään kaikki tuhoutuneet alueet ja menehtyneet/hävinnet ihmiset, vaan myös kaikki sadat tuhannet ihmiset, joilla ei nyt ole kotia, ei ruokaa, ei vettä, sähköä...todellinen kriisi vallitsee. Se koskee miljoonien elämää, vaikka järistys tai tsunami oliskin jättänyt rauhaan. Nyt ei enää energia maassa riitä, ja siitä seuraa aivan uusia ongelmia.
Ihmisten hätä ympäristön hätä ja päinvastoin
Tämän suunnattoman hädän ja mielettömän tilanteen yksi osa ja merkittävä sellainen on kaikki se tuho, mitä on tapahtunut ympäristössä. Ei ole yhteyksiä tuhoutuneille alueille; ei ole enää teitä rautateitä puhumattakaan. Edes helikoptereilla ei pääse edes pelastustöihin.
- Vaan yksi maanjäristyksen ja tsunamin seurannainen on pahentamassa tilannetta entisestään. Se on ihmisen toimien seurausta, ei luonnon aiheuttama ilmiö. Järistykset ja tsunami ovat vaurioittaneet useita ydinvoimaloita ja niiden reaktoreja. Kuin pahinta trilleriä tunti tunnilta seurataan mitä seuraavaksi niissä tapahtuu.
Ydinvoima uuteen arvioon
Euroopassa useissa maissa on jo ydinvoimahankkeet pantu jäihin. Näin Saksasaa, Ranskassa, Sveistsissä ja Itävallassa on jo nyt arviot uudenlaiset tai niitä ainakin mietitään.
Mutta siitä huolimatta, että muualla on koko ydinvoima sen turvallisuusnäkökohtien vuoksi nostettu uudelleen arvioitavaksi koko energiamuotona, Suomessa ei tästä puhuta lainkaan. Ainoastaan turvamarginaaleja tarkistetaan.
Huolimatta jo nyt Olkiluoto kakkosen lukuisista rakennusongelmista, joista aivan viime päivienkin uutiset ovat olleet jälleen järkyttävää luettavaa lehdissä, ei maan johdossa oteta edes puheeksi uusien voimaloiden rakentamislupien jäädyttämistä. Laput pidetään silmillä ja suunnitelmat saavat elää ja jatkua Suomessa!
Ehkä ääriajattelua edustaa tässä Kokoomuksen puheenjohtaja joka edelleen on sitä mieltä, että seuraavat kolme laitosta on syytä rakentaa suunnitellusti. Onneksi kunnat, jonne niitä ollaan suunniteltu, ovat tahoillaan heränneet kyseenalaistamaan hankkeiden tuomista omalla maalleen.
Maassamme ei uusien laitosten rakentamiselle ole olemassa mitään perusteita energiamäärän tarpeen kasvulla. Ne rakennetaan, jotta yhtiöt voivat myydä energiaa ulkomaille, ja yhtiöiden omistajat voivat aikanaan saada taas lisää voittoa pääomilleen.
Uusjakoa markkinoilla
Viikko sitten kerrottiin, miten Vattenfall on myymässä energiayhtiöitä, joita se aikanaan haali itselleen ostamalla paikallisia, aiemmin kunnallisia energialaitoksia. Nyt nuo aiemmin kuntien omistamat laitokset siirtyvät uusille omistajille - mahdollisesti takaisin entisille omistajilleen, mutta pahimmassa tapauksessa myös vaihtoehtona on saksalaisen E-Onin omistukseen.
Kun Suomessa ydinvoimaa rakennetaan vientiin, on seuraava kysymys, tuleeko E-On uudella omistuksellaan edellen vauhdittamaan Suomen energiavientiä.
Kataisen linja eli ydinvoimaloiden vääjäämätön lisärakentaminen on kuitenkin enemmän kuin kyseenalainen linja. Se on myös asia, josta äänestäjät antavat tai peruvat valtakirjansa kokoomukselle.
Vaalien yksi uusi iso kysymys on myös nostettava esille energiarakentamisesta: jatketaanko kokoomuksen ydinvoimalinjalla vai ennetaanko senkin vuoksi kokooukselle kenkää.
Japanin tapahtumat ovat herättäneet keskustelun muualla Euroopassa, mutta ohitetaanko aihe kokonaan meillä eduskuntavaaliteemana, jolloin ratkaistaan seuraavan neljän vuoden päätöksiä.
Miten sinä näet asian?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti