keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

SE SKP:N VEROLINJA

SKP:N MALLI VEROTUKSELLE

Niin monessa vaalikoneessa meiltä ehdokkailta kysytään leikkauksista, verojen nostamisesta ja muusta 'kukkaroasiasta'. Vaan harvoin voi kysymyksiin vastata yksiselitteisesti juu tai ei, vaan asioita on eriteltävä, perusteltava, kommentoitava ja täsmennettävä. Yksi tyypillinen aihe on kysymys verojen nostamisesta ja kokoamisesta. Mistä, keneltä, paljonko? Henkilökohtaisesti olen korostanut kommenttiosioissa asioita, jotka liittyvät niin SKP:n vaaliohjelmaan kuin muihinkin, mm. edustajakokuksen hyväksymiin asiakirjoihin.

Verotettavan tulon alarajaksi 1100 e
Jotta valtion ja kuntien talous saadaan kuntoon, on verotusta pantava toimeen siellä, missä on maksukykyä. On myös palattava takaisin progressiivisuuteen, sillä monilta osin viedään verotusta nyt tasaveron suuntaan. SKP vaatii, että verotettavan tulon alarajaksi on säädettävä 1100 euroa. Se helpottaa kaikkia pienituloisia ja parantaisi heidän ahdinkoaan. Omaishoitajan palkkiosta on tehtävä veroton tulo nykyisen 20-30 % verotuksen sijaan.  ALV-% on laskettava ja poistettava asteittain, sillä se oleellinen osa tasaveroa ja rokottaa pahimmin pienituloisia. Varsinkin se koskee ruoan alv:tä. Energiaverotuksesta on luovuttava, sillä se on myös osa tasaveroa jota päätettiin nostaa siksi, kun työnantajat vapautettiin Kela-maksuista. Kiinteistövero on myös poistettava, ja tilalle säädettävä takaisin varakkaita koskeva varallisuusvero, jonka poistamiseksi aikanaan säädettiin kiinteistöävero. Muutoksella varallisuusveroon pois kiinteistöveroista saadaan asumiskuluja alemmas.

Mitä veroja oin korotettava
Varallisuusvero tulee säätää kohdentumaan suuriin omaisuuksiin, jotka siis pääsivät aikanaan kiinteistöveromuutoksen avulla kuin koira veräjästä.
Pörssivero ja pankkivero säädettävä, se tuo miljarditasolla tuloa valtiolle. SKP on jo vuosia vaatinut pörssiveron toteutusta toisin kuin meppi Timo Soini, jolla ei viikko sitten ollut mitään kantaa asiassa, vaan äänesti EU:n parlamentissa ainoana suomalaisena tyhjää!  Pääomatulojen verotusta on korotettava, ja se on  tuotava myös kuntaverotuksen piiriin progrressiivisena. Koko kuntavero onkin säädettävä progressiiviseksi. Osinkotulojen veroa nostettava. Yhteisöveroa ei pidä laskea, koska se puolestaan on selvää tulonsiirtoa elinkeinoelämälle ja on pois kunnilta. On myös poistettava 90 000 euron veroton tulo listaamattomien yhtiöiden omistajilta!

Tuossa vaihtoehdot, jotka haluan nostaa esille. Emme halua olla nostamassa suinkaan ensimmäisenä tavallisten palkansaajien verotusta, emmekä salli leikkauksia pienituloisilta. Päinvastoin on säädettävä ja palautettava verotus suurille omaisuuksille ja rikkauksille. Hallitukset ovat niitä suojelleet ja sinne on ohjattu helpotuksia ja kevennyksiä toisensa jälkeen. On pantava kuriin kaikki se veronkierto, jota mm. veroasiantuntija Markku Hirvonen on raportissaan halllitukselle osoittanut. Näin verotulot valtiolle saataisiin kasvuun. Suomea pidetään jo veronkierron eurooppalaisena veroparatiisina ja paikkana, jossa verottajaa on helppo kiertää. Näihin onkin puututtava rankalla kädellä ja sen toteuttamisesta ovat seuraavat kansanedustajat ja hallitus vastuussa.

Ei kommentteja: