keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

KOMMENTTI PÄÄMINISTERIN KIRJOITUKSEEN PERUSTURVASTA

Alla olven kommentin lähetin TS:n toimitukselle 9.3. keskusteluna pääministerin puheenvuoroon


Pääministerin puheet ja hallituksen teot ristiriidassa

Pääministeri Kiviniemi perusteli Turun Sanomissa 9.3, miten keskustapuolue on toiminut perusturvan kehittämiseksi ja köyhien aseman parantamiseksi.  On ymmärrettävää, etta vaalien alla kaikki puolueet haluavat olla köyhien ystäviä. Ilmiö on sama, kun kaikki haluavat olla työväenpuolueita. Molemmat väiteet ovat pelkkiä kuplia. Näin väitetään kuitenkin silloin, kun lasketaan vaaliverkot vesille. Vaan tässä kannattaa kuulijan ja lukijan olla tarkkana mitä kuulee, mitä kerrotaan. On katsottava ja arvioitava, mitä puhujat myös tekevät.

Käytännössä ihmiset kokevat köyhyytensä toisin kuin pääministeri kehuu keskustan politiikkaa. Kun aikanaan asetettiin SATA-komitea, odotti moni perusturvan korjaantuvan oikeasti. Mutta näin ei tapahtunut. Kirjoituksessaan ministeri Kiviniemi luettelee miten takuueläke korjaa köyhimpien asemaa ja miten myös lapsiperheiden köyhyys on korjaantunut. Mutta edelleen tilastot kertovat täysin muuta. Päinvastoin veropoliittisen ratkaisuin on hallitus lisännyt työnantajille monia erilaisia helpotuksia samalla kun on verotusta lisätty jokaiselle meistä. Konkreettinen esimerkki on mm. taannoin  työnantajille annettu helpotus Kela - maksuista. Näin syntynyt vaje budjetissa täytetään nyt säädetyllä energiamaksulla, jota me kaikki joudumme maksamaan tukeaksemme työnantajia. Heitä rahoittavat siis myös työttömät ja kaikkein pienituloisimmat monin tavoin.
Sosiaalipolitiikkaa tekevätkin tällä hetkellä politikot, jotka eivät ota huomioon alan asiantuntijoiden tutkitulle tiedolle perustuvia näkemyksiä. Niitä olisi käytettävissä vaikka kuinka. Tulevissa eduskuntavaaleissa ehdokkaat puolueesta riippumatta ilmoittavat puolustavansa hyvinvointiyhteiskuntaa. Samalla ne ovat päinvastoin jatkamassa aktiivisesti julkisen sektorin leikkauksia ja pitävät sitä jopa välttämättömänä. Se merkistee palvelujen saamisessa eriarvoisuuden lisääntymistä. Tämä teema on yksi niitä suuria ristiriitoja, jotka ovat selvästi nähtävissä myös pääministerin ja hänen puolueensa ja koko 'yksityistämishallituksen' sanoissa ja teoissa.

Kun lapsilisä nousee 0.40 euroa, kun takuueläke leikkaa pienituloiselta asumistuen eikä näin kumpaakaan saa täysimääräisenä, kun lapsiperheellä ansiotuloiksi lasketaan myös lapsilisä, joka leikkaa muuta tukea -  on paljon korjattavaa, arvoisa ministeri Kiviniemi! Kaikkein köyhimpien perusturva polkee paikoillaan suurista sanoistanne huolimatta. Kun virallinen köyhyysraja on 1100 euroa, mutta hallituksen tavoite on pitää eläkeläisen tulot alle 700 eurossa (takuueläke 685 ), ei ole pienintäkään syytä kehua perusturvan kohentumisesta. Lähiaikoina tulossa oleva ja ennakoitu jopa 10 % ruoan hintojen nousu tulee ajamaan sadat tuhannet ihmiset maassamme - myös 15 lasta sadasta - sellaiseen köyhyyteen ja nälkään, että seuraavalla hallituksella onkin ihmettelemistä. Verotus on  sen vuoksi siirrettävä alv:n noston sijasta - joka myös nostaa ruoan hintaa -  sinne missä raha on ja mm. kuntaverosta on tehtävä progrressiivinen. Jos esim. harmaaseen talouteen tartuttaisiin kuten veroasiantuntija Markku Hirvonen hallituksen tilaamaasa selvityksessä raportoi, olisi kaikki mahdollisuudet korjata perusturvaa. Hirvosen raportin mukaan vuositasolla kulkee ohi verottajan harmaassa taloudessa ja veronkierrolla jopa 8-12 mrd euroa.
Kun verotus edes tältä osin korjattaisiin,  myös SKP:n vaatimus 900 euron perusturvasta kaikkein käyhimmille ja verotettavan tulon alarajasta 1100 euroon voidaan toteuttaa ilman ongelmia, koska rahoituspohja olisi niissä miljardeissa, jotka Hirvosen raportissa osoitetaan selvästi. Kestävyysvajeesta ei Kataisen eikä Kiviniemen puolueineen, ei hallituksen tarvitse puhua enää sanaakaan, jos hallitus oikeasti haluaisi korjata pienituloisien ja köyhien perusturvaa. Mutta se vaatiikin tekoja, siinä eivät pelkkä puhe eikä kirjoitus auta.

Ei kommentteja: