torstai 10. maaliskuuta 2011

SUPERin VAALIKESKUSTELU TURUSSA

Eilen illalla olin yleisön joukossa Superin järjestämässä vaalipaneelissa. Tavaksi kun ay-liikkeelle on tullut, että vain eduskuntapuolueet pääsee paneliin.
-  Se on sitä tasapuolisuutta vaikka jäsenmaksuja maksavat muidenkin puolueiden kannattajat!

Mutta no hätä. Olin paikalla, materiaalini teki kaupan ja käytin puheenvuoroni. Esitin myös kysymykset panelisteille, joista kumpikaan täsmäkysymyksen saaneista ei antanut kysymykseeni vastausta.

Keskustan nykyinenkin kansanedustaja Timo Kaunisto kehui miten Kepun vaaliohjelmassa kiinnitetään huomiota omaishoitajien tilanteeseen. Puolue vaatii, että korvaus muutetaan verottomaksi tuloksi. Hyvä niin.

Mutta ihmettelin, että nyt - oltuaan pääministeripuolue 8 vuotta - vasta nyt puolue keksii tämän asian tulevaisuutta varten, kun asian olisi voinut panna kuntoon jo kuluneina vuosina. Siitä ovat omasihoitajat vuosia puhuneet eikä hallitus ole kuullut! Ihmettelinkin, onko kyseessä vain vaalitäky. Yleisö nyökytti kysymykselleni mutta kysymyksen saanut panelisti Kaunisto ei koskaan vastannut, miksi vasta nyt puhuvat aiheesta.

Toisen täsmäkysymyksen tein Kike Elomaalle. Hän hehkutti miten vanhustenhuolto on saatava kuntoon ja valtion budjetissa on otettava rahat 'vaikka jostain muusta'. Siihen kysyinkin, miten hän hoitaisi rahoituksen, mistä ottaisi pois, mistä lisäisi budjettiin rahaa? Mutta kun puheenvuoronsa tuli, Elomaa ohitti kysymykseni kokonaan, antoi mikrofonin muista asioista puhuttuaan vieressä istuvalle Vas:n ehdokkaalle.

Kun muistutin ja kopvaan ääneen salista pyysin vastausta, totesi Kike että Vas. vastaa nyt asiaan ja työnsi kiirreellä mikin pois. Myöhemmin  tilaisuuden päätyttyä pyysin aulassa uudelleen häneltä  vastausta asiaan, mutta hermostuneena siihen hän käski mennä lukemaan sen PS:n vaaliohjelmasta!

Eipä ollut Kike Elomaalla vaihtoehtoa miten rahoittaa vanhustenhuolto, vaikka omassa puheenvuorossani osoitin miten maassa on toisaalla rahaa miljardeja jotka kiertää ohi verottajan.
No, Vas:n ehdokas, itsekin Superin jäsen, vastasi asiaan ihan mallikkaasti, mutta puhui harmaan talouden ja veronkierron osalta puolta pienemmistä luvuista kuin mitä mm. Markku Hirvonen on esittänyt.

Illan juontajana toiminut Palomäki (Superin pj) kysyi ehdokkailta miten työikää pidennettävä. Kummastellen kuuntelin jälleen Elomaata, joka puhui miten lasten ravinto on nykyään myrkkyä lisäaineineen ja siitä aloitettava. JA aikuisten tulis lähteä vaikka punttisalille tai vaikka salibandya palaamaan, niin jaksaa työssä paremmin!! Ja korosti uudelleen, että lapsista aloitettava.
- Vaan kun 13 % lapsista elää köyhissä kodeissa, joissa syödään mitä Pelastusarmeijan ruokakassiin perhe saa, tai kaupan punaisilla hintalapuilla halpaa ruokaa, osoittaa Elomaan vastaus, ettei nainen tunne elämän arkea. Ei lapsiperheiden eikä hoitohenkilökunnan!! Tuo Elomaan näkemys vaan osoittaa, ettei ole käytännön tilannetajua ihmisten arjesta tai hoitajien työstä!

Vaan SKP:n naistenpäivän lennäkin teemalla JO RIITTÄÄ LEIKKAAMINEN, PERUSPALVELUT PELASTETTAVA -  jaoin pöytiin  jokaiselle erikseen - kaikkiaan yli 70 ihmistä!
Panin merkille, että todella moni luki sitä keskustelun aikana huolellisesti.

Lennäkin alku kuuluu:
Suomen BKT on kasvanut 10 vuodessa 50 miljardia euroa. Se oli vuonna 2000 n 130 mrd ja nyt se on yli 180 mrd euroa. Lisäys on yhtä suiuri kuin valtion budjetti. Silti eduskuntapuolueet valmistelevat jo  vaalien jälkeen toteutettavia leikkauslistoja.

 - Siinä oli heti alkuun vastausta monen panelistin valitukseen miksei maassa saada vanhustenhuoltoa kuntoon, kun ei ole varoja...!!!
Oletan, että moni jäi miettimään onko niin!

1 kommentti:

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Hyvä hyvä! Kansalaisrohkeutta ja kansalaisaktiivisuutta!