maanantai 7. maaliskuuta 2011

TERVEYSRAHASTOILLA LISÄÄ YKSITYISTÄMISTÄ

Aika ajoin, joskin asiaan nähden liian huonosti - on ollut esillä suunnitteilla oleva kansallinen terveysrahasto. Asiasta puhui ansiokkaasti toukokuussa SKP:n edustajakokuksessa nokialainen sairaskassanhoitaja Tuula Palomäki, joka tunsi asiaa ja taustoja. Nyt asiaan on korkea aika palata.

Asia havahdutti uudelleen ja nousi omaan tietoisuuteeni, kun THL:n osaston päällikkö Kärkkäinen viittaa TERVEYSRAHASTOLLA LISÄÄ YKSITYISTÄMISTÄ siihen taannoisessa kuntaseminaarissa. Ja varsinkin nyt, kun tuoreet uutiset kertovat, miten Turkuun tulee vauhdilla uusia yksityisiä terveydenhuollon toimijoita!

*****************
Koko rahastohanketta ajoi Kelan edellinen pääjohtaja Jorma Huuhtanen. 
Idea on, että valtion, kuntien ja Kelan terveyteen käyttämät varat koottaisiin yhdeksi rahastoksi.
No, kuka siis sen jälkeen päättää rahastojen suurista summistaa?
Kuka päättää, mitä niillä tehdään?
Kuka päättä, kuka tekee?
Kuka päättää, millä hinnalla tehdään?
Entä missä tehdään?
Liisa Hyssälän - uuden Kelan johtajan otteita en ole asiassa vielä kuullut.                                                                                       
Ajatus kirkastui samalla, kun vast'ikää kerrottiin Turkuun tulevasta uudesta yksityissairaalasta. Puhumattakaan, että kaupungin perusturvalautakunta taannoin päätti järjestää yksityisin voimin yli 10 000 ihmisen terveyspalvelut.

Yksityinen  tunkeutuu näin päättäjien ja valtaeliitin turvin joka rakoon. Se ei tee varmaan sitä hyvää hyvyyttään, vaan kootakseen voittoja sijoituksilleen.

Kupittaan asemalle entisiin Euromarketin tiloihin on tulossa yksityyissairaala, erikoisyksikkö, joka keskittyy urheiluvammoihin ja ortopediaan.
-   Muuten, kun yleensä virkahommissa eikä kaikkialla muuallakaan lääkäri voi enää tehdä töitä yli 70-vuotiaana, tulisiko Oravalle työstävieroitusoireita, ellei perusteta tätä yksityistä sairaalaa?

Urheilupaikat, monet kentät ja hallit ovat lähellä, ja TYKS samoin muutaman sadan metrin päässä.
-   Aivan kuten vanhusten pitkäaikaishoidossakin on yksityinen halunnut rakentaa toimiaan kaupunginsairaalan tontille..kuin varmistaakseen asemaansa julkisen osana...mihin se kaiken aikaa pyrkiikin...

Mutta jos julkinen sektori ostaa yksityissairaalasta operaatioita, on raha muusta th:n budjetista pois, eikä hinta ole pieni. Jos tapaturmassa tai muuten vakuutuslaitos maksaa, tietää se samalla sitä, että jollain aikaviiveellä vakuutusmaksut nousevat varmasti,  kuten likkennevakuutuksissa on jo tapahtunut.

Mutta se terveysrahasto?
Suunnitelmaan kuuluu, että kun rahat on koottu yhteen kassaan,
-  palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta kansalliselle rahastolle,
rahastoa hallinnoidaan keskitetysti ja valtakunnallisesti.
- alueelliset organisatiot huolehtivat palvelujen järjestämisestä, seurannasta ja rahaliikenteestä keskitetysti ohjattuna ja yhteisen tietojärjestelmän avulla
- kunnallliset yksiköt, yksityiset ja kolmas sektori tuottavat palveluja tasavertaisian kilpailijoina.
 
Miten käy palvelujen syrjäseuduilla?
Tätä aprikoi edustajakokouksessa jo Tuula Palomäkikin. Kilpailutilanne ajaa helposti niin demokratian kuin koko julkisen sektorin kuihtumiseen. Nythän 2/3 kuntien budjeteista kuuluu terveydenhuoltoon, jolloin  nuo rahat olisivat kokonaan pois kuntapäättäjien valvonnasta. Rahastoilla on omat sääntönsä ja lakinsa. Demokratia heikentyy edelleen, kun  palvelujen tuottajat keskittyisivät yksityistämisen myötä. Isot syövät pienet. Myös kaupunkien terveyspalvelut yksityistyvät, kuten Turussa nyt jo laajenee.
Päivystys on ollut MedOnen hallinassa jo vuosia ja käyttäjät ovat tosi tyytymättömiä.

Lopputulema aikanaan on varmaan se, että koko terveydenhuoltoa hallitsevat ne muutamat pörssissä olevat ylikansalliset yhtiöt, joiden ainoa tavoite on tuotaa omistajilleen lisää pääomia suurina voittoina.
Mistä sen jälkeen päättäisi kunnan terveyslautakunta, missä olisi nykyinenkään vajaa demokratia sen jälkeen?

Eduskuntavaalit ovat toden totta vaalit 
*   yksityistämisen puolesta vai sitä vastaan,
*   julkisten palvelujen puolesta tai sitä vastaan,   
*   tasa-arvoisten oikeuksian ja palvelujen puolesta vai sitä vastsaan.

Kumman puolen sinä valitset?

Ei kommentteja: